ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Ντέρμπι εις... διπλούν

Το ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟ ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της αγωνιστικής

Sportidea

Το ντέρμπι Ολυμπιακού - ΠΑΟ ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της αγωνιστικής
Τα δύο ντέρμπι, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής, αναφανδόν, συγκεντρώνουν το βασικό ενδιαφέρον των φιλάθλων. Από τ' αποτελέσματά τους, είναι πιθανό να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα αλλά και επιπτώσεις, που αφορούν τη συνέχεια. Φυσικά τη «μερίδα του λέοντος» αποσπά το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό και οι συγκάτοικοι στη δεύτερη θέση της κατάταξης, επιζητούν τη νίκη, για ουσιαστικούς (βαθμοί) αλλά και ψυχολογικούς λόγους.

Οι γηπεδούχοι, με τον κόσμο στο πλευρό τους και ποντάροντας στην ως τώρα καλή τους απόδοση, μιλούν μόνο για νίκη. Η αισιοδοξία, βρίσκεται στα ύψη, γεγονός που - εν μέρει -προβληματίζει τον Μπάγεβιτς. Γι' αυτό και επισήμανε: «Για να φτάσουμε στη νίκη πρέπει να παλέψουμε 90 λεπτά με δύναμη και πάθος, στοιχεία απαραίτητα γι' αυτό το ντέρμπι. Θα πρέπει να παίξουμε με μυαλό. Ο Παναθηναϊκός προέρχεται από δύο αποτελέσματα στην Ευρώπη και στο πρωτάθλημα που δεν τον ευνόησαν και το γεγονός αυτό τον κάνει πιο επικίνδυνο. Να μη νομίζουμε ότι έχουμε σίγουρη τη νίκη επειδή παίζουμε στην έδρα μας μόνο με τους δικούς μας φιλάθλους. Χρειάζεται να αποδείξουμε την αξία μας στον αγωνιστικό χώρο». Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Σερβοέλληνας τεχνικός είναι ο τραυματισμός του Σούρερ. Αναμένεται να τον αντικαταστήσει ο Βάλλας.

Για νίκη μιλούν, από την πλευρά τους, και οι φιλοξενούμενοι που δηλώνουν έτοιμοι ν' ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του παιχνιδιού. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ζντένεκ Σκάζνι, θέλοντας προφανώς ν' αποφορτίσει τους παίχτες του, ανέφερε: «Η ζωή δεν τελειώνει μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Το πρωτάθλημα έχει δρόμο ακόμα και υπάρχουν και άλλα δύσκολα ματς». Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος φοβίας. Οι αγώνες με τη Ρόζενμποργκ και τον Αρη ήταν ένα καλό μάθημα, αλλά αποτελούν πλέον παρελθόν για εμάς. Μάθαμε πλέον και δε θα ξαναγίνουν τα ίδια λάθη. Η ψυχολογία δεν παίζει ρόλο και αυτό το είπα και άλλη φορά. Το ματς ξεκινάει απ' το 0-0. Αν είχαμε 10 παιχνίδια χωρίς νίκη, ίσως τότε να είχαμε πρόβλημα. Αν δείξουμε τα στοιχεία που έχουμε στα ευρωπαϊκά ματς, με εξαίρεση το τελευταίο στη Νορβηγία, δηλαδή πάθος, τακτική και συγκέντρωση, θα πάμε καλά». Αναμένεται να επιστρέψουν στην 11άδα οι Γκούμας, Μόρις.

Στο έτερο των ντέρμπι, ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την πρωτοπόρο ΑΕΚ. Οι γηπεδούχοι, με καλή ψυχολογία (από την απόδοση και νίκη στην Ξάνθη) και ποντάροντας στις απουσίες αλλά και την κούραση των «κιτρινόμαυρων», ελπίζουν ότι θα φτάσουν στη νίκη. Η ΑΕΚ θέλει να διατηρηθεί στην κορυφή αλλά το έργο της είναι δύσκολο, κυρίως για τους λόγους που ήδη σημειώσαμε. Πάντως ο Σάντος πιστεύει στους παίχτες του και ελπίζει ότι θα παρουσιάσουν το αξιόμαχο και σφιχτό σύνολο, που έχουν δείξει ως τώρα.

Συνοπτικά το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής. ΣΑΒΒΑΤΟ: Κέρκυρα - Ηρακλής (17:00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (19:00, ΑΛΦΑ). ΚΥΡΙΑΚΗ: Εργοτέλης - Ιωνικός, Χαλκηδόνα - ΟΦΗ (14:45), Πανιώνιος - Ξάνθη (16:45, ΑΛΦΑ), ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (17:00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ), Καλαμαριά - Αρης (19:00, ΑΛΦΑ), Αιγάλεω - Καλλιθέα (20:00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ).

Β' ΕΘΝΙΚΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ: Λάρισα - Νίκη Βόλου (15:00). ΚΥΡΙΑΚΗ (14.45): Απόλλων Αθηνών - Παναχαϊκή 2005, Εθνικός Αστέρας - Ηλυσιακός, Ακράτητος - Ολυμπιακός ΑΣΚ Βόλου, Προοδευτική - Λεβαδειακός, Πανηλειακός - Ατρόμητος Αθηνών. ΔΕΥΤΕΡΑ: Πανσερραϊκός - Καλαμάτα (17:00). Δε θα γίνει το ματς Καστοριά - Ποσειδών Νέων Πόρων, γιατί ο Ποσειδώνας υποβιβάστηκε στην παρακάτω κατηγορία.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

1ος όμιλος: (ΚΥΡΙΑΚΗ, 14.45): Ρόδος - Κερατσίνι, Θρασύβουλος Φυλής - Λήλας Βασιλικού, Αχαϊκή - Ηρόδοτος, ΠΑΝΟ Μαλίων - Βύζας Μεγάρων, Ατσαλένιος - Θύελλα Πατρών, Αχαρναϊκός - Πάμισος Μεσσήνης, Αθηναϊδα - Χαϊδάρι ΑΟ. 2ος όμιλος: ΠΑΕ Θράκη - Λαμία, Δόξα Δράμας - Αναγέννηση Αρτας, Καβάλα - Παύλος Μελάς, ΑΕ Πτολεμαΐδας - ΗΛΤΕΞ Λύκοι, Θερμαϊκός - Βέροια, Αγροτικός Αστέρας - Κοζάνη, Απόλλων Λάρισας - Παναιτωλικός, Γιάννινα - Πανδραμαϊκός.

ΚΟΝΤΕ - «BALCO»
Ανοιξε το... στόμα του

Μάλλον... βαρέθηκε να είναι ο πρώτος και μοναδικός στόχος και τελικά αποφάσισε να ανοίξει το... στόμα του. Ο λόγος για τον επικεφαλής των περίφημων εργαστηρίων BALCO Βίκτρο Κόντε που όπως αποδείχτηκε βάσει στοιχείων χορηγούσε αναβολικά σε αθλητές. Ο Κόντε μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ESPN είπε πολλά και για πολλούς, φανερώνοντας την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τη σαπίλα του σημερινού αθλητισμού και τον πόλεμο συμφερόντων για την επιτυχία. Αποκάλυψε ότι η Μάριον Τζόουνς είχε κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, πριν και μετά από τις μεγάλες της επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 οι οποίοι είχαν λάβει χώρα στο Σίδνεϊ. Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτήν, καθώς αναφέρθηκε σε όλους όσοι σχετίζονταν με αυτόν. Μάλιστα ο Κόντε έδωσε και μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα του ντόπινγκ που αφορά τις ευθύνες του ίδιου του συστήματος. «Με ρωτήσατε αν έκανα λάθος. Δεν αντιλέγω, όμως δεν είμαι μόνος μου, καθώς όλο το σύστημα είναι σάπιο. Γνωρίζω πολλά για την άλλη πλευρά του αθλητισμού και είμαι διατεθειμένος να τα πω».

Οσον αφορά τη Μάριον Τζόουνς ο Κόντε ανέφερε ανοιχτά ότι είχε στείλει στη «χρυσή» Ολυμπιονίκη του 2000 πακέτο που περιλάμβανε αυξητικές ορμόνες, ινσουλίνες και το «Clear»" (στεροειδές εφάμιλλο της τετραϋδογεστρινόνης).

Μάλιστα, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες ήταν ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην αγορά. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον άντρα της, σπρίντερ των 100μ Τιμ Μοντγκόμερι, δηλώνοντας ότι οι αρμόδιοι ελεγκτές του αντιτόπινγκ κοντρόλ δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν τη χρήση που είχε κάνει. Δε σταμάτησε, όμως, εκεί να αποκαλύπτει. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι παραχώρησε στεροειδή και στον προπονητή του Μπάρι Μποντς, Γκρεγκ Αντερσον. «Προσωπικά έδωσα στον Μποντς το "Clear", το οποίο δεν αναγνωριζόταν». Ανέφερε, παράλληλα, ότι ο πρώτος του πελάτης σε στεροειδή ήταν ο πρώην άσος του NFL, Μπιλ Ρομανόφσκι.

ΟΥΕΦΑ
Ερευνα για τον Πανιώνιο

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι αρχίζει έρευνα για τις καταγγελίες περί «στησίματος», οι οποίες αφορούν στην αναμέτρηση που έδωσε την Τετάρτη ο Πανιώνιος με την Ντιναμό Τιφλίδας, στο πλαίσιο του Δ' ομίλου του Κυπέλλου UEFA.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι αρχίζει την έρευνά της, βασιζόμενη στις σχετικές με τον αγώνα αναφορές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Εκπρόσωπος Τύπου της UEFA δήλωσε, κατά την ανακοίνωση της έναρξης της έρευνας, ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τις λεπτομέρειές της.

«Ομως, εάν αποδειχθεί ότι ένας από τους συλλόγους, μέσω των παικτών ή των αξιωματούχων του εμπλέκεται στο "στήσιμο" του αγώνα, οι κυρώσεις θα είναι βαριές». Στο μεταξύ, στη σχετική είδηση που «φιλοξενεί» η UEFA στην ιστοσελίδα της αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το άρθρο 5 των πειθαρχικών κανονισμών της UEFA - Αρχές συμπεριφοράς - αναφέρει ότι τα μέλη των ενώσεων, καθώς και οι παίκτες, οι αξιωματούχοι και τα μέλη τους πρέπει να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις αρχές της πίστης, της ακεραιότητας και της καλής αθλητικής συμπεριφοράς.

Αυτές οι αρχές παραβιάζονται από τον καθένα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, εμπλέκεται ή προσπαθεί να εμπλακεί σε ενεργητική ή παθητική δωροδοκία, ή του οποίου η συμπεριφορά δυσφημεί το άθλημα του ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα την UEFA. Η UEFA έχει δικαίωμα να λάβει μια σειρά μέτρων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται βαριά πρόστιμα, η αποβολή ενός συλλόγου από τις διεθνείς διοργανώσεις για αρκετές αγωνιστικές περιόδους ή ο αποκλεισμός ατόμων από κάθε λειτουργία, η οποία έχει σχέση με το ποδόσφαιρο».

Διαψεύδει ο Ζαγοράκης

Στη διάψευση των δημοσιευμάτων της «El Mundo Deportivo» σχετικά με το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, προχώρησε ο Θοδωρής Ζαγοράκης μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Μπολόνια.

«Αυτά που γράφτηκαν στη συγκεκριμένη εφημερίδα δεν είναι αλήθεια. Δεν έγιναν ποτέ συζητήσεις από τη μεριά μου με κανέναν από τη διοίκηση της Μπαρτσελόνα και ποτέ δεν ανέφερα σε κανέναν δημοσιογράφο πως οι καταλανοί έχουν δείξει ενδιαφέρον για το πρόσωπο μου», τόνισε ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας και συμπλήρωσε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη διοίκηση της Μπολόνια και σκέφτομαι να τιμήσω το συμβόλαιο μου μέχρι τέλους. Αν πραγματικά πάντως η Μπαρτσελόνα έχει δείξει ενδιαφέρον για εμένα τότε σίγουρα νιώθω μεγάλη τιμή, αφού πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες ομάδες στον κόσμο».

Από τις 10 ως τις 12 του μήνα, θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του, στην Πάτρα, το 5o Πανελλήνιο Συνέδριο Διοίκησης Αθλητισμού της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Αθλητισμού. Θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο της πόλης (στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος). Το οργανώνει το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Πατρών και το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Νομαρχίας Αχαΐας, των Δήμων Πατρών, Παραλίας και Ρίου και των μεγαλύτερων αθλητικών ομοσπονδιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ