ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΑΙΔΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Δράμα για αναπήρους και γονείς

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκου για τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» την επομένη της επίσκεψης της Αλ. Παπαρήγα στο Σκαραμαγκά
Το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» την επομένη της επίσκεψης της Αλ. Παπαρήγα στο Σκαραμαγκά
Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Ιδρυμα Χρονίων Παθήσεων Αναπήρων Παίδων (ΙΧΠΑΠ) στο Σκαραμαγκά ελέγχει την κυβέρνηση για την απραξία της ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκος, με Επίκαιρη Ερώτησή του για τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Κακλαμάνη.

Οι συνθήκες στις οποίες ζουν περισσότερα από 60 πολυανάπηρα παιδιά προκαλούν «Σοκ και δέος», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα μετά την επίσκεψή της στο Ιδρυμα στις 7.6.2004. Τότε η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλου είχε χαρακτηρίσει προεκλογική (σ.σ. στις 13.6.2004 έγιναν ευρωεκλογές) την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και ζητούσε τις θέσεις και τις προτάσεις του Κόμματος ενόψει του «νέου νομοθετικού πλαισίου για τα Προνοιακά Ιδρύματα».

Εννιά μήνες μετά τις εθνικές εκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κάνει τίποτε στο χώρο της Πρόνοιας εκτός από κάποιες αβανταδόρικες κινήσεις - όπως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πλαζ του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα. Και όχι μόνο αυτό αλλά το περίγραμμα του νέου - θα οριστικοποιηθεί μέσα στο Γενάρη - «στοχευμένου μοντέλου της κοινωνικής πολιτικής» περιλαμβάνει την προώθηση του Θεσμού της Εταιρικής Ευθύνης και την έναρξη διαδικασιών πιστοποίησης των εθελοντικών, φιλανθρωπικών και λοιπών μη κυβερνητικών οργανώσεων που κινούνται στο χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην προχτεσινή εκδήλωση βράβευσης των εθελοντικών οργανώσεων έδωσε το στίγμα ότι η «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης θα είναι μια ακόμα εκχώρηση προς τον λεγόμενο εθελοντισμό. «Με τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα είναι ουσιαστικός αρωγός σε κάθε προσπάθεια προς την πραγμάτωση της κοινωνίας των πολιτών, θέλω για μια ακόμη φορά να συγχαρώ όλους όσοι βραβεύονται σήμερα, είπε ο πρωθυπουργός. Στο παράδειγμά σας, βλέπουμε την κοινωνία μας, όπως θα θέλαμε να είναι».

Βαριές περιπτώσεις με ελάχιστο προσωπικό

Στην Επίκαιρη Ερώτησή του ο Γ. Πατσιλινάκος σημειώνει: «Σε τετραώροφο κτίριο, που λειτουργούσαν σχολές του ΟΑΕΔ, στο Χαϊδάρι, στεγάζεται από χρόνια το Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Αναπήρων Παίδων Σκαραμαγκά. Ενα ίδρυμα από τα ελάχιστα στο είδος του για πολυανάπηρα παιδιά, μη εκπαιδεύσιμα, από τις πιο βαριές περιπτώσεις. Το προσωπικό ελάχιστο, ιδιαίτερα στις κατηγορίες που έχουν άμεση σχέση με τη φροντίδα των παιδιών (νοσηλευτικό ή βοηθητικό νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς κλπ.). Οι αναλογίες έχουν ξεπεράσει από καιρό τα όρια επικινδυνότητας, μ' αποτέλεσμα να κινδυνεύουν παιδιά και εργαζόμενοι. Τα ατυχήματα να είναι σύνηθες φαινόμενο. Ο οργανισμός δεν αντιστοιχεί με τη βαρύτητα του ιδρύματος, ενώ η στελέχωση σε επιστήμονες, επιεικώς απαράδεκτη. Ειδικοί γιατροί, ψυχίατροι ή άλλοι ή δεν υπάρχουν καθόλου, ή είναι κάποιες ώρες κατ'επίσκεψη όπως ο παθολόγος, μένοντας ακάλυπτα τα παιδιά, αλλά και οι εργαζόμενοι, αφού καλούνται πολλές φορές, ν' αντικαταστήσουν την έλλειψη του γιατρού. Ιδιαίτερα τραγική είναι η θέση των γονιών βιώνοντας αυτή την απαράδεκτη αντιμετώπιση των παιδιών τους από το κράτος, που θα έπρεπε να το έχουν αρωγό στο δράμα τους».

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Υγείας:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, μέσα στο 2005, ώστε το παραπάνω ίδρυμα να μετεγκατασταθεί σε σύγχρονο κτίριο, με υψηλές προδιαγραφές, και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, νοσηλευτικού βοηθητικού προσωπικού αλλά και ειδικών επιστημόνων, για την ασφαλή λειτουργία του ιδρύματος;
  • Θα ενταχθούν μέσα στο 2005 οι εργαζόμενοι σ' αυτά τα ιδρύματα στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα με γενναία αύξηση στους μισθούς, αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα το έργο τους αλλά και εξασφαλίζοντας την εναλλαγή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, πράγμα απαραίτητο, για τέτοιους χώρους;
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Δυσλειτουργία λόγω ελλείψεων

Την κάλυψη των αναγκών ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση ο Γ. Πατσιλινάκος

Η έλλειψη προσωπικού έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου της Ρόδου και το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Γιαννόπουλος παραδέχτηκε τις ελλείψεις, αλλά δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «είναι πολύ δύσκολο μέσα σε οκτώ μήνες να στελεχωθεί το νοσοκομείο». Ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία υπογραφής συμβάσεων οκτάμηνης και τετράμηνης διάρκειας για 31 άτομα και στη συνέχεια θα γίνει η πρόσληψη 43 ατόμων πλήρους απασχόλησης.

Ο Γ. Πατσιλινάκος παρατήρησε ότι ο υφυπουργός παραδέχτηκε τις ελλείψεις και πρόσθεσε ότι ανάλογες έχουν όλα τα νοσοκομεία. Αυτό που πρέπει να γίνει, είπε, είναι να στελεχωθούν τα νοσοκομεία σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες αφού οι οργανισμοί των νοσοκομείων είναι παλιοί. Η επιδίωξη, συνέχισε, πρέπει να είναι ο περιορισμός του ιδιωτικού τομέα, γιατί αυτός είναι η βασική αιτία για το ότι τα νοσοκομεία μας θα μένουν πάντα με λιγότερο προσωπικό. Τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, συνέχισε, και οι επενδύσεις κεφαλαίου που γίνονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία δυστυχώς έχουν αντανάκλαση και στα δημόσια, αφού έγιναν κτίρια νοσοκομείων, αλλά δε στελεχώθηκε κανένα.

Σχολιάζοντας τα περί προσλήψεων που είπε ο υφυπουργός, ανέφερε ότι οι ολιγόμηνες συμβάσεις δε λύνουν το πρόβλημα, αφού χρειάζεται νοσηλευτικό προσωπικό σε μεγάλες ποσότητες για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Δεκαετής εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας

Την κοινοτική οδηγία για «διαχείριση του χρόνου εργασίας», επεξεργάστηκε χτες το Συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης, στις Βρυξέλλες, αποτυγχάνοντας, όπως φαίνεται, να καταλήξει σε μία απόφαση για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να καθορίζονται τα θέματα οργάνωσης και διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Μία απόφαση, την οποία προσπαθεί να αποφύγει τόσο η σημερινή προεδρία, όσο και η επόμενη του Λουξεμβούργου, αφού δε θέλουν να χρεωθούν τις όποιες νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, στον εργασιακό τομέα...

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Ελληνας υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η οργάνωση και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να γίνεται μέσω συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων και όχι μεμονωμένα. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Σουηδία και η Ισπανία συνασπίστηκαν σε κοινή πρόταση, για σταδιακή κατάργηση όσων εξαιρέσεων προβλέπονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις του κοινωνικού τομέα, με «δεκαετή μεταβατική περίοδο για τις χώρες με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα», σύμφωνα με τον Π. Παναγιωτόπουλο, πρόταση που συνάδει και με τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου...

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης, σε μία προσπάθεια να δείξει αλληλέγγυος στους εργαζόμενους, είναι «να επιταχυνθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ