ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολα για το κεφάλαιο!

Ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα «αναπτυξιακά κίνητρα», με τα οποία ενισχύονται και διευρύνονται οι κρατικές επιχορηγήσεις και άλλα προνόμια

Με την κυβέρνηση να παραδέχεται πλήθος παροχών προς το κεφάλαιο και το ΠΑΣΟΚ να συμφωνεί στην ίδια λογική ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το λεγόμενο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο». Το νομοθέτημα καταψήφισε κατηγορηματικά το ΚΚΕ.

«Κίνητρα στους λίγους, μισή ζωή για τους πολλούς». Με αυτό το σχόλιο ξεκίνησε την παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, αναφερόμενη στο καθεστώς της αποσάθρωσης των εργασιακών σχέσεων που προωθείται στις επιχειρήσεις. Αναφορικά με τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσω της ανάπτυξης, η βουλευτής του ΚΚΕ ήταν κατηγορηματική. «Η εμπειρία είναι σαφής», είπε. «Ανάπτυξη είχαμε, παραγωγικότητα είχαμε, αλλά αυξήθηκε η ανεργία με παράλληλη αύξηση της μερικής απασχόλησης», σημειώνοντας παράλληλα πως «επιχειρήσεις κλείνουν εδώ και επιχορηγούνται για να ανοίξουν σε άλλες χώρες».

Επίσης, η βουλευτής του ΚΚΕ:

  • Αναφέρθηκε στο περίφημο σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, λέγοντας ότι «χρηματοδοτούνται επενδύσεις στην αλλοδαπή, επιχειρήσεις», αφού «προσπαθεί η κυβέρνηση με νύχια και με δόντια για να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο».
  • Σχολίασε την «αποδέσμευση επιχειρήσεων από τις θέσεις εργασίας», υπενθυμίζοντας πάντως ότι οι αντίστοιχες ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επέφεραν 24 χιλιάδες θέσεις εργασίας την ίδια ώρα που μόνον στην κλωστοϋφαντουργία χάθηκαν 30 χιλιάδες θέσεις.
  • Παρατήρησε πως «οι βιομήχανοι δέχτηκαν το νομοσχέδιο με μεγάλη ικανοποίηση» και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο «είναι ένα κοστούμι στα μέτρα και στις απαιτήσεις του ΣΕΒ».
  • Σημείωσε πως «το τι θα παράγει η χώρα το αποφασίζει η ΕΕ», καθώς οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι στην κατεύθυνση της «ενσωμάτωσης της ελληνικής οικονομίας στις ευρωενωσιακές δομές».
  • Συνολικότερα, επισήμανε πως «όλες οι δράσεις έχουν μια βασική αρχή: Να συγκεντρώνεται, η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια». Οσον αφορά στις διαδικασίες των επιδοτήσεων σημείωσε ότι «η ίδια συμμετοχή είναι ψύλλοι στα άχυρα», ενώ οι μελέτες θα γίνονται από ιδιωτικά γραφεία.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημείωσε ότι δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, αφού «τις εξαφανίζει» μια και «απευθύνεται στους μεγάλους, αφού με βάση την οδηγία της ΕΕ πρέπει να έχουν κύκλο εργασιών 50 εκατομμύρια ευρώ», μιλώντας για «κροκοδείλια δάκρυα για τα μαγαζιά που κλείνουν». Για τον αγροτικό χώρο είπε ότι «η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί στις ενώσεις παραγωγών που όχι μόνο λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά εξαφανίζουν τους συνεταιρισμούς».

«Ανοιξη επιχειρηματικότητας» υποσχέθηκε στην παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας για «εθνικό στοίχημα της ανάπτυξης». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «επιθετικό» σημειώνοντας ότι «δε θα περιμένουμε να έλθουν να μας βρουν οι επενδυτές. Θα πάμε εμείς να τους βρούμε». Παράλληλα, ανέφερε ότι για τις μεγάλες επενδύσεις «μειώνουμε το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής από 40% στο 25%», ενώ πρόσθεσε ότι «παραμερίζουμε τα διαδικαστικά εμπόδια που αποθάρρυναν στο παρελθόν τους επενδυτές».

Με το νομοσχέδιο «δεν ενισχύεται η περιφερειακή ανάπτυξη, ούτε περιφερειακή σύγκλιση επιχειρείται» υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σχεδόν ένα χρόνο δε λειτούργησε αναπτυξιακός νόμος», αφού δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, χαρακτήρισε το νόμο «τεράστια εξουσιοδότηση προς τους υπουργούς» αφού, όπως είπε, η εφαρμογή του προβλέπει «τουλάχιστον 60 Προεδρικά Διατάγματα».

Τις παρατηρήσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής επικαλέστηκε, στην ομιλία του, ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας για «αμφίβολα αποτελέσματα» του νομοσχεδίου όσον αφορά στους μικρομεσαίους, ζητώντας συγκεκριμένες ποσοστώσεις.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕΡΡΩΝ
Συνεχίζουν την κινητοποίηση

Αγανάκτηση προκαλούν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αποψη από το χτεσινό μπλόκο στη διασταύρωση Πετριτσίου των Σερρών

Motion Team

Αποψη από το χτεσινό μπλόκο στη διασταύρωση Πετριτσίου των Σερρών
Για δεύτερη μέρα χτες παρέμειναν στην εθνική οδό οι αγρότες του νομού Σερρών, συνεχίζοντας κατά διαστήματα τον αποκλεισμό του δρόμου προς Προμαχώνα. Οι δεκάδες παραγωγοί έστησαν μπλόκο από τη Δευτέρα με τα γεωργικά τους μηχανήματα στο δρόμο Σερρών - Προμαχώνα, ζητώντας τη λύση των οξυμένων προβλημάτων που τους δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ. Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Ζητούν, ακόμη, τις αποζημιώσεις για τις περσινές καταστροφές των προϊόντων τους, κύρια του βαμβακιού, αλλά και του ρυζιού και των τεύτλων, την επίλυση του προβλήματος με το πλαστό ποσοστό υγρασίας στις εκτιμήσεις για το βαμβάκι. Ηδη, για τους βαμβακοπαραγωγούς άρχισε αγώνας δρόμου, προκειμένου να παραδώσουν τη σοδειά τους στα εκκοκκιστήρια από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει στη φετινή παραγωγή του προϊόντος προσαύξηση 12%.

Σημειώνεται ότι δύο φορές επισκέφθηκε την περιοχή των κινητοποιήσεων ο αντιεισαγγελέας Σερρών και προειδοποίησε τους αγρότες για τις «συνέπειες του νόμου»!

Στο μεταξύ, αγανάκτηση προκάλεσε στους αγρότες των Σερρών η ανακοίνωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντού, που απαντά στα αιτήματα των παραγωγών. Ο υφυπουργός, ανάμεσα στα άλλα, ισχυρίζεται ότι για αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν πέρυσι οι αγρότες σε ρύζια, τεύτλα, βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι χρειάζεται να περάσουν τρία χρόνια.

«Δε νοείται να καταβάλλεται αποζημίωση μετά τριετία. Ουσιαστικά, είναι σαν να μας λένε όχι στην αποζημίωση», δήλωσαν αγανακτισμένοι οι αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποίηση. Το ίδιο απογοητευμένοι δήλωναν και για την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός στο αίτημά τους για τη λύση του προβλήματος του πλαστού ποσοστού υγρασίας, που, σύμφωνα με τον Αλ. Κοντό, «ο τρόπος καταμέτρησης είναι αποδεκτός από όλες τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές». «Δε μας ικανοποιεί στο ελάχιστο η απάντηση του υπουργείου, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας», δήλωσαν οι αγρότες στα μπλόκα.

Χθες το βράδυ, τους αγρότες στο μπλόκο στη διασταύρωση Πετριτσίου, στο δρόμο Σερρών - Προμαχώνα επισκέφθηκε ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, εξέφρασε τη συμπαράσταση της ΠΑΣΥ στο δίκαιο αγώνα τους, καλώντας τους παραγωγούς όλου του νομού να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Εξάλλου και χθες οι αγρότες του Λουδία και του Μικρού Μοναστηρίου, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι βαμβακοπαραγωγοί, παρέμειναν στις πλατείες των χωριών τους, ενώ σήμερα σε σύσκεψη της συντονιστικής τους επιτροπής αναμένεται να αποφασίσουν κλιμάκωση.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η Γενική Συνέλευση

Αγωνιστικό κάλεσμα στους λογιστές της Αθήνας ενόψει της σημερινής Γενικής Συνέλευσης (Ξενοδοχείο «Τιτάνια», 5 το απόγευμα) και των επικείμενων αρχαιρεσιών απευθύνει η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ).

Οι λογιστές της Αθήνας σε ανακοίνωσή τους διαπιστώνουν πως ο «αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων που υπάρχει στις περισσότερες διοικήσεις εργατικών σωματείων και της ΓΣΕΕ, δε βοήθησε στην ανάπτυξη των αγώνων κατά της βίαιης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της ασύδοτης επιβολής της θέλησης των εργοδοτών». Για την ΕΕΛΠ δεν είναι ουτοπία η διεκδίκηση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου, καθώς: «Δεν είναι ουτοπία να ζητάμε τα αυτονόητα, βασικό μισθό του πρώτου κλιμακίου για τον βοηθό στα 1.200 ευρώ και 1.300 ευρώ για τον λογιστή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 11 μέχρι τις 15 Δεκέμβρη στα γραφεία της ΕΕΛΠ (Κάνιγγος 27).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ