Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολα για το κεφάλαιο!

Ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα «αναπτυξιακά κίνητρα», με τα οποία ενισχύονται και διευρύνονται οι κρατικές επιχορηγήσεις και άλλα προνόμια

Με την κυβέρνηση να παραδέχεται πλήθος παροχών προς το κεφάλαιο και το ΠΑΣΟΚ να συμφωνεί στην ίδια λογική ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το λεγόμενο «αναπτυξιακό νομοσχέδιο». Το νομοθέτημα καταψήφισε κατηγορηματικά το ΚΚΕ.

«Κίνητρα στους λίγους, μισή ζωή για τους πολλούς». Με αυτό το σχόλιο ξεκίνησε την παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, αναφερόμενη στο καθεστώς της αποσάθρωσης των εργασιακών σχέσεων που προωθείται στις επιχειρήσεις. Αναφορικά με τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, μέσω της ανάπτυξης, η βουλευτής του ΚΚΕ ήταν κατηγορηματική. «Η εμπειρία είναι σαφής», είπε. «Ανάπτυξη είχαμε, παραγωγικότητα είχαμε, αλλά αυξήθηκε η ανεργία με παράλληλη αύξηση της μερικής απασχόλησης», σημειώνοντας παράλληλα πως «επιχειρήσεις κλείνουν εδώ και επιχορηγούνται για να ανοίξουν σε άλλες χώρες».

Επίσης, η βουλευτής του ΚΚΕ:

  • Αναφέρθηκε στο περίφημο σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, λέγοντας ότι «χρηματοδοτούνται επενδύσεις στην αλλοδαπή, επιχειρήσεις», αφού «προσπαθεί η κυβέρνηση με νύχια και με δόντια για να εξυπηρετήσει το μεγάλο κεφάλαιο».
  • Σχολίασε την «αποδέσμευση επιχειρήσεων από τις θέσεις εργασίας», υπενθυμίζοντας πάντως ότι οι αντίστοιχες ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επέφεραν 24 χιλιάδες θέσεις εργασίας την ίδια ώρα που μόνον στην κλωστοϋφαντουργία χάθηκαν 30 χιλιάδες θέσεις.
  • Παρατήρησε πως «οι βιομήχανοι δέχτηκαν το νομοσχέδιο με μεγάλη ικανοποίηση» και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο «είναι ένα κοστούμι στα μέτρα και στις απαιτήσεις του ΣΕΒ».
  • Σημείωσε πως «το τι θα παράγει η χώρα το αποφασίζει η ΕΕ», καθώς οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι στην κατεύθυνση της «ενσωμάτωσης της ελληνικής οικονομίας στις ευρωενωσιακές δομές».
  • Συνολικότερα, επισήμανε πως «όλες οι δράσεις έχουν μια βασική αρχή: Να συγκεντρώνεται, η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια». Οσον αφορά στις διαδικασίες των επιδοτήσεων σημείωσε ότι «η ίδια συμμετοχή είναι ψύλλοι στα άχυρα», ενώ οι μελέτες θα γίνονται από ιδιωτικά γραφεία.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σημείωσε ότι δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, αφού «τις εξαφανίζει» μια και «απευθύνεται στους μεγάλους, αφού με βάση την οδηγία της ΕΕ πρέπει να έχουν κύκλο εργασιών 50 εκατομμύρια ευρώ», μιλώντας για «κροκοδείλια δάκρυα για τα μαγαζιά που κλείνουν». Για τον αγροτικό χώρο είπε ότι «η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί στις ενώσεις παραγωγών που όχι μόνο λειτουργούν ανταγωνιστικά, αλλά εξαφανίζουν τους συνεταιρισμούς».

«Ανοιξη επιχειρηματικότητας» υποσχέθηκε στην παρέμβασή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας για «εθνικό στοίχημα της ανάπτυξης». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «επιθετικό» σημειώνοντας ότι «δε θα περιμένουμε να έλθουν να μας βρουν οι επενδυτές. Θα πάμε εμείς να τους βρούμε». Παράλληλα, ανέφερε ότι για τις μεγάλες επενδύσεις «μειώνουμε το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής από 40% στο 25%», ενώ πρόσθεσε ότι «παραμερίζουμε τα διαδικαστικά εμπόδια που αποθάρρυναν στο παρελθόν τους επενδυτές».

Με το νομοσχέδιο «δεν ενισχύεται η περιφερειακή ανάπτυξη, ούτε περιφερειακή σύγκλιση επιχειρείται» υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σχεδόν ένα χρόνο δε λειτούργησε αναπτυξιακός νόμος», αφού δεν εφαρμόστηκε η νομοθεσία που είχε θεσμοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, χαρακτήρισε το νόμο «τεράστια εξουσιοδότηση προς τους υπουργούς» αφού, όπως είπε, η εφαρμογή του προβλέπει «τουλάχιστον 60 Προεδρικά Διατάγματα».

Τις παρατηρήσεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής επικαλέστηκε, στην ομιλία του, ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας για «αμφίβολα αποτελέσματα» του νομοσχεδίου όσον αφορά στους μικρομεσαίους, ζητώντας συγκεκριμένες ποσοστώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ