ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος

Δε σταματούν οι αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια

Associated Press

Δε σταματούν οι αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Χιονοστιβάδα στοιχείων και αποκαλύψεων για τα βασανιστήρια απλών πολιτών και κρατουμένων, για τα λουτρά αίματος που πνίγουν το Ιράκ. Το πραγματικό πρόσωπο της κατοχής είναι φωτιά, θάνατος, αίμα, που ......ξεπηδούν και από τα νέα στοιχεία για βασανισμούς κρατουμένων στο Ιράκ, παρουσία, μάλιστα, πρακτόρων της Υπηρεσίας Πληροφοριών (DIA) του αμερικανικού Πενταγώνου. Πρόκειται για επιστολή του επικεφαλής της DIA, αντιναυάρχου Λόουελ Τζάκομπι, προς ανώτερο αξιωματούχο του Πενταγώνου, που εξιστορεί άγνωστα περιστατικά «κακομεταχείρισης αιχμαλώτων» από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Σύμφωνα με την επιστολή του Τζάκομπι, μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ «γρονθοκόπησαν και κακομεταχειρίστηκαν» κρατουμένους μπροστά σε πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών (DIA) και, στη συνέχεια, τους απείλησαν για να αποσιωπήσουν το γεγονός.

Η επιστολή συντάχθηκε δυο μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, που αποδεικνύουν τους βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ και πέντε μήνες μετά τη σχετική ενημέρωση των διοικητών των αμερικανικών δυνάμεων, αναφορικά με όσα είχαν συμβεί εκεί. Το έγγραφο που συνέταξε ο διευθυντής της DIA, με ημερομηνία 25η Ιούνη, είναι ένα από τα πολυάριθμα ντοκουμέντα που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Η σορός κατοχικού πεζοναύτη αλβανικής καταγωγής μεταφέρεται για ταφή στα Τίρανα

Associated Press

Η σορός κατοχικού πεζοναύτη αλβανικής καταγωγής μεταφέρεται για ταφή στα Τίρανα
Την ίδια στιγμή, ο Τζίμι Μάσεϊ, λοχίας πεζοναυτών, καταθέτοντας στην υπόθεση χορήγησης ασύλου στον Καναδά προς τον Τζέρεμι Χίνζμαν, λιποτάκτη του αμερικανικού στρατού, περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τη δράση της μονάδας του, που μόνο σε διάστημα 48 ωρών είχαν δολοφονήσει εν ψυχρώ περισσότερους από 30 αθώους Ιρακινούς πολίτες σε ένα σημείο ελέγχου κοντά στο κέντρο της Βαγδάτης. Ο 26χρονος Χίνζμαν, που κατέφυγε στον Καναδά και δεν επέστρεψε στη μονάδα του, την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, γιατί «δεν ήθελε να σκοτώνει αθώους και να διαπράττει εγκλήματα πολέμου», ζητά να μην απελαθεί στις ΗΠΑ για να μην εκδικαστεί η υπόθεσή του, που τη χαρακτηρίζει πολιτική, σε στρατοδικείο και να μην αποτελέσει προοίμιο για την απέλαση ακόμη δύο λιποτακτών -δύο είναι οι μέχρι στιγμής γνωστές υποθέσεις, ενώ πληροφορίες μιλούν και για άλλους λιποτάκτες- που αναμένουν και αυτοί τη χορήγηση ασύλου.

100.000 νεκροί!

Ομως, η αιματοχυσία στο Ιράκ δεν ταλανίζει μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και τη Βρετανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες πιέσεις, καθώς 46 εξέχουσες προσωπικότητες της Βρετανίας ζητούν, με επιστολή τους, τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για το θάνατο χιλιάδων αμάχων στο Ιράκ.

Περιοχή στη Βαγδάτη, που έχει δεχτεί την επίθεση των ανταρτών της αντίστασης

Associated Press

Περιοχή στη Βαγδάτη, που έχει δεχτεί την επίθεση των ανταρτών της αντίστασης
Αφορμή για την επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό στάθηκαν τα στοιχεία που δημοσίευσε το ιατρικό περιοδικό «Lancet», βάσει των οποίων περίπου 100.000 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί από το Μάρτη του 2003. Την επιστολή υπογράφουν στρατιωτικοί, πρώην διπλωμάτες, καθηγητές Πανεπιστημίου, επίσκοποι και πολλοί άλλοι, μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ.

Οι υπογράφοντες την επιστολή προς τον Τόνι Μπλερ ζητούν την άμεση διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών και των τραυματιών στο Ιράκ, καθώς και τα αίτια των απωλειών και υπενθυμίζοντας τα αυτονόητα: «Οπως γνωρίζετε, η κυβέρνησή σας δεσμεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να προστατεύει τους αμάχους κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Τη δέσμευση αυτή έχετε αναλάβει και εσείς ο ίδιος αρκετές φορές»...

Στο μεταξύ, στο Ιράκ, έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην αγορά Ντόρα, στη Βαγδάτη, δίπλα σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή, προκάλεσε τον τραυματισμό 2 Αμερικανών και 6 Ιρακινών. Στη Σαμάρα, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένας Ιρακινός αστυνομικός, σε δύο επιθέσεις που εξαπέλυσαν το πρωί Ιρακινοί αντάρτες. Πεδίο μάχης και γύρω από την αμερικανική βάση στο Ραμάντι, όπου τουλάχιστον 3 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές.

Ολα αυτά, ενόσω έφτανε στη Βασόρα ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, για να επισκεφθεί τα βρετανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην περιοχή. Στη διάρκεια της παραμονής του, ο Χουν συζήτησε για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων, καθώς και άλλα θέματα που σχετίζονται με τις εκλογές. Παράλληλα, ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, πέρασε δύσκολες ώρες, στη στρατιωτική βάση των Αμερικανών στο Κουβέιτ, καθώς σφυροκοπήθηκε από πολύ αιχμηρές ερωτήσεις των στρατιωτών, που καταδεικνύουν, το έλασσον, τη δυσφορία τους...

Τέλος, ο δοτός υπουργός Εσωτερικών του Ιράκ συμφώνησε με την πρόταση του δοτού πρωθυπουργού Αγιάντ Αλάουι οι εκλογές της 30ής Γενάρη να μη διαρκέσουν μόνο μια μέρα, αλλά περισσότερες για μεγαλύτερη ασφάλεια στην εκλογική διαδικασία.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κινητικότητα για επανέναρξη ειρηνευτικής διαδικασίας

Και υπό προϋποθέσεις, πιθανή απόσυρση της υποψηφιότητας του Μαρουάν Μπαργούτι...

ΡΑΜΑΛΑ-ΒΗΡΥΤΟΣ-ΜΑΝΑΜΑ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-

Χτες τα ξημερώματα το πτώμα ακόμη ενός αγοριού από τον παλαιστινιακό οικισμό αλ Σετζάιγια της Λωρίδας της Γάζας βρέθηκε διάτρητο από ισραηλινά πυρά. Επιπλέον, παλαιστινιακές ιατρικές πηγές ανακοίνωσαν πως κατά τις χτεσινές εφόδους Ισραηλινών στρατιωτών σε σπίτια Παλαιστινίων αλλά και τις σποραδικές συγκρούσεις τους με ενόπλους Παλαιστίνιους μαχητές τραυματίστηκαν «τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι άμαχοι μεταξύ των οποίων και τέσσερις μαθητές δημοτικού σχολείου»...

Υποχώρηση Μπαργούτι εάν...

Στέλεχος της Φατάχ και στενός συνεργάτης του ανεξάρτητου υποψηφίου στις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές της 9ης Γενάρη Μαρουάν Μπαργούτι, ανακοίνωσε πως ο τελευταίος σκέφτεται σοβαρά την «πολύ σύντομη» αποχώρησή του από την προεκλογική κούρσα. Ο Μπαργούτι (που εκτίει ισόβια κάθειρξη στις ισραηλινές φυλακές) φέρεται να έθεσε τις ακόλουθες προϋποθέσεις έναντι του συνυποψήφιού του και νυν προεδρεύοντα της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς:

- Να επιμείνει στην καθιέρωση της ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

- Να διεκδικήσει δίκαιη λύση στο ζήτημα των Παλαιστινίων προσφύγων.

- Να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές.

- Να τερματιστούν οι φόνοι ενόπλων μαχητών από τον ισραηλινό στρατό.

- Η προεκλογική πλατφόρμα του Μ. Αμπάς να συμπεριλαμβάνει έκκληση προς τις ισραηλινές δυνάμεις για αποχώρησή τους από τη Δυτική Οχθη πριν τις παλαιστινιακές εκλογές της 9ης Γενάρη.

- Να τερματιστεί η οικοδόμηση του ισραηλινού τείχους της ντροπής.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Σαέμπ Ερεκάτ διέψευσε τις πληροφορίες του αιγυπτιακού πρακτορείου ΜΕΝΑ για μία «κατ' αρχήν συμφωνία Ισραηλινών, Παλαιστίνιων, Αιγυπτίων και αρκετών άλλων ενεργών διεθνών εταίρων συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της ΕΕ, που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μίας διευθέτησης του μεσανατολικού ζητήματος». Οπως εξήγησε ο Σ. Ερεκάτ με τους Ισραηλινούς υπήρξε συμφωνία, μόνο που αυτή αφορούσε αποκλειστικά την εκλογική διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις εκλογές της 9ης Γενάρη και η οποία θα είναι η ίδια με εκείνη των εκλογών του 1996.

Αργότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως χορηγούν άμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή 20.000.000 δολάρια ως «βοήθεια για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης».

Αμπάς και Κορέι στο Λίβανο...

Για πρώτη φορά από το 1982 η παλαιστινιακή ηγεσία αποτελούμενη από τον Μαχμούτ Αμπάς και τον (πρωθυπουργό) Αχμέτι Κορέι μετέβη στο Λίβανο για συνομιλίες που σχετίζονται με την επανέναρξη της «ειρηνευτικής» διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Μετά από συνομιλίες με το Λιβανέζο πρόεδρο Εμίλ Λαχούντ, τον πρωθυπουργό Ομάρα Καράμι και τον πρόεδρο της λιβανέζικης Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, ο Μ. Αμπάς έκανε λόγο για «μία θετική σελίδα» στις λιβανο-παλαιστινιακές σχέσεις. Και ο Αμπάς κατέληξε λέγοντας: «Ακούσαμε καλά λόγια που αφορούν το προσφυγικό ζήτημα... Πιθανώς, θα δείτε κάποια μέτρα να γίνονται πράξη»...

Υπολογίζεται πως στο Λίβανο υπάρχουν τουλάχιστον 12 προσφυγικά στρατόπεδα με τουλάχιστον 350.000 Παλαιστινίους. Εκπρόσωπός τους θεωρείται ο Σουλτάν Αμπούλ Εϊνάιν, που κρύβεται σε στρατόπεδο του νότιου Λιβάνου μετά από την έκδοση θανατικής ποινής από λιβανέζικο στρατοδικείο. Δεν είναι τυχαίο πως χτες ο Εϊνάιν δήλωσε πως «πλέον δεν υφίστανται οι πολιτικοί λόγοι» που υπήρχαν πίσω από την εις βάρος του θανατική ποινή...

Ο ζήλος του Μουμπάρακ...

Ολοένα και περισσότερο δραστήρια στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής εμφανίζεται η ηγεσία της Αιγύπτου...

Χτες, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ μετέβη στο Κουβέιτ ζητώντας από την εκεί ηγεσία να υποστηρίξει τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία. Επιπλέον, ζήτησε από την κυβέρνηση του Κουβέιτ (που προεδρεύει τώρα του Συμβουλίου Κρατών του Περσικού Κόλπου) να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο των Αραβικών κρατών προκειμένου αυτά να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ με αντάλλαγμα σημαντική επιτάχυνση των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων και την έναρξη ισραηλινο-συριακών συνομιλιών...

Ακολούθως ο Μουμπάρακ μετέβη στο Μπαχρέιν συζητώντας με τον εκεί μονάρχη «την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό και άλλα αραβικά ζητήματα».

Αρνείται να πάει...

Γνωρίζοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το στρατοδικείο και πιθανή φυλάκιση, ένας υποκελευστής αρνείται να ανέβει στο καράβι που αναχωρεί για τον Περσικό κόλπο επειδή θέλει να δείξει δημόσια την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ.

«Δε θέλω να είμαι μέρος του πληρώματος που θα μεταφέρει εκεί 3.000 πεζοναύτες, γνωρίζοντας ότι εκατό ή και παραπάνω δε θα επιστρέψουν», τόνισε ο 23χρονος Πάμπλο Παρέδες από τη Νέα Υόρκη.

***

Οπως γράφει η εφημερίδα «Σαν Ντιέγκο Γιούνιον - Τρίμπιουν» (01/12/2004) ο νεαρός υπαξιωματικός του πολεμικού ναυτικού κατατάχθηκε στο Ναυτικό το 2000 και έχει μόνο 20 μήνες μέχρι να απολυθεί. Ο ίδιος αναφέρει ότι μέχρι τώρα βρισκόταν στην Ιαπωνία και δεν πίστευε πως κατέχει άμεσο ρόλο στον πόλεμο, στον οποίο αντιτίθεται από την αρχή. Ο Παρέδες δήλωσε ότι η στάση του αυτή δεν έχει καμία σχέση με το φόβο για την προσωπική του ασφάλεια.

Οπως είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όταν κατατάχθηκε ήταν μικρός και αφελής και «ποτέ δε φαντάστηκα, ούτε σε εκατομμύρια χρόνια, πως θα αρχίζαμε πόλεμο με κάποιον που δε μας είχε κάνει τίποτα».

***

Καταλήγοντας, το άρθρο αναφέρει ότι ο Παρέδες ελπίζει πως με τη στάση του θα εμπνεύσει και άλλους ναύτες, στρατιώτες και πεζοναύτες να αρνηθούν να πάρουν μέρος στον πόλεμο.

«Ξέρω πως και άλλοι αισθάνονται σαν και μένα, και ελπίζω πως όλο και περισσότεροι θα αντισταθούν», είπε. «Δεν μπορεί να μας βάλουν όλους φυλακή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ