Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Αρνείται να πάει...

Γνωρίζοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το στρατοδικείο και πιθανή φυλάκιση, ένας υποκελευστής αρνείται να ανέβει στο καράβι που αναχωρεί για τον Περσικό κόλπο επειδή θέλει να δείξει δημόσια την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ.

«Δε θέλω να είμαι μέρος του πληρώματος που θα μεταφέρει εκεί 3.000 πεζοναύτες, γνωρίζοντας ότι εκατό ή και παραπάνω δε θα επιστρέψουν», τόνισε ο 23χρονος Πάμπλο Παρέδες από τη Νέα Υόρκη.

***

Οπως γράφει η εφημερίδα «Σαν Ντιέγκο Γιούνιον - Τρίμπιουν» (01/12/2004) ο νεαρός υπαξιωματικός του πολεμικού ναυτικού κατατάχθηκε στο Ναυτικό το 2000 και έχει μόνο 20 μήνες μέχρι να απολυθεί. Ο ίδιος αναφέρει ότι μέχρι τώρα βρισκόταν στην Ιαπωνία και δεν πίστευε πως κατέχει άμεσο ρόλο στον πόλεμο, στον οποίο αντιτίθεται από την αρχή. Ο Παρέδες δήλωσε ότι η στάση του αυτή δεν έχει καμία σχέση με το φόβο για την προσωπική του ασφάλεια.

Οπως είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όταν κατατάχθηκε ήταν μικρός και αφελής και «ποτέ δε φαντάστηκα, ούτε σε εκατομμύρια χρόνια, πως θα αρχίζαμε πόλεμο με κάποιον που δε μας είχε κάνει τίποτα».

***

Καταλήγοντας, το άρθρο αναφέρει ότι ο Παρέδες ελπίζει πως με τη στάση του θα εμπνεύσει και άλλους ναύτες, στρατιώτες και πεζοναύτες να αρνηθούν να πάρουν μέρος στον πόλεμο.

«Ξέρω πως και άλλοι αισθάνονται σαν και μένα, και ελπίζω πως όλο και περισσότεροι θα αντισταθούν», είπε. «Δεν μπορεί να μας βάλουν όλους φυλακή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ