Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ώρα του συμβιβασμού

Η σύγκρουση «αναβάλλεται» για τις 26 του Δεκέμβρη...

Η παράσταση των οπαδών του Γιούστσενκο συνεχίζεται

Associated Press

Η παράσταση των οπαδών του Γιούστσενκο συνεχίζεται
ΚΙΕΒΟ.--

Η ουκρανική Βουλή, γνωστή και ως Ράντα, ενέκρινε χτες το «πακέτο» νομοθετικών αλλαγών σε δύο πεδία, τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα, ώστε να επαναληφθεί «σύννομα» ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη χώρα στις 26 του Δεκέμβρη. Επιπλέον, διόρισε νέα εκλογική επιτροπή. Ανάμεσα στις αλλαγές είναι και η πολιτειακή μετατροπή από το κατ' εξοχήν προεδρικό σε ένα πιο «κοινοβουλευτικό» σύστημα. Το όλο πακέτο πέρασε με 402 ψήφους υπέρ, 21 κατά και 19 αποχές, σύμφωνα με το AP.

Η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε «συμβιβασμός». Ο απερχόμενος Πρόεδρος, Λέονιντ Κούτσμα -που μία μέρα πριν είχε επιτρέψει να «πάρει άδεια» ο «δικός του» υποψήφιος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς (καθαιρώντας τον, άτυπα, αλλά χωρίς να το παραδέχεται), - μίλησε για «τρόπο να αρθεί το αδιέξοδο». Ο πρόεδρος της Βουλής, Β. Λίτβιν, μίλησε για ένδειξη ότι «η Ουκρανία παραμένει ενωμένη». Ο Βίκτορ Γιούστσενκο, ο «φιλοδυτικός» υποψήφιος, που ήθελε διακαώς τη νομοθετική αλλαγή αλλά όχι και την αποδυνάμωση των εξουσιών του Προέδρου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν δεν υπάρξει νοθεία, θα νικήσουμε». Ανεπίσημα, στελέχη της παράταξής του δήλωναν περίπου ανακουφισμένα από το συμβιβασμό, αφού, όπως έλεγε ένας από τους συμμάχους του, «δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πάντα». Ο «νικητής» του δεύτερου γύρου των εκλογών της 21ης του Νοέμβρη, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μιλώντας σε οπαδούς του στην Ανατολική Ουκρανία είπε πως «καθόλου ευτυχής» δεν είναι από την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς την «ήπιο πραξικόπημα». «Ολες αυτές οι αποφάσεις ελήφθησαν υπό πίεση», είπε, δηλώνοντας το αυτονόητο.

Από τις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, εξύμνησε την απόφαση της Ράντα. Μιλώντας προ της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Πάουελ έκανε λόγο για «καθαρό μήνυμα (προς την Ουκρανία) από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, σε διπλωματικό στέρεο, και αυτό το στέρεο έκανε τη διαφορά. Τι λέμε; Αφήστε το λαό να αποφασίσει». Ο ύπατος επίτροπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ, Χ. Σολάνα,«συνεχάρη όλες τις πλευρές για τις κρίσιμες αποφάσεις» που πήραν.

Το ΝΑΤΟ δεν έμεινε στα λόγια, αναβάλλοντας προγραμματισμένες συναντήσεις με αντιπρόσωπο της Ουκρανίας στο περιθώριο της Συνόδου. Η εξήγηση αποτέλεσε έμμεση, αλλά ξεκάθαρη και ωμή, παρέμβαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου: Οι αναβληθείσες συνομιλίες, κατά πηγές του, θα διεξαχθούν όταν προκύψει «νέα και νόμιμη κυβέρνηση», πράγμα που αποτέλεσε «ένα σήμα ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει την παρούσα ουκρανική κυβέρνηση».

Από την άλλη και η Μόσχα συνέχισε να παρεμβαίνει. Ο Ρώσος βουλευτής Μπορς Γκριζλόφ - που παίζει το ρόλο του απεσταλμένου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία - εξέφερε τη θέση πως μόνο «η νίκη του Γιανουκόβιτς θα επιτρέψει στην Ουκρανία να παραμείνει ακέραιη και ενωμένη».

Σε επίπεδο συμβολισμών, υπήρξαν χτες άλλες δύο ειδήσεις με σημασία. Η πρώτη ήταν η δημοσιοποίηση πληροφοριών από Αυστριακό γιατρό στην έγκυρη και έγκριτη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς» ότι ο Γιούστσενκο, το πρόσωπο του οποίου έχει παραμορφωθεί από μυστηριώδη ασθένεια, «δηλητηριάστηκε», πράγμα όμως που δεν άντεξε ούτε 12 ώρες: Ο γιατρός διέψευσε ότι έκανε τέτοια δήλωση. Επίσης χτες, η αμερόληπτη Ιντερπόλ απέσυρε για λόγους που δε διευκρινίστηκαν ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε σε βάρος της «κυρίας φυσικό αέριο», 44χρονης «αγίας» του πορτοκαλί κινήματος και προαλειφόμενης ως πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο.

Σε πιο παρασκηνιακό επίπεδο, το ερώτημα είναι τι είδους συμβιβασμοί έχουν γίνει μεταξύ των Ουκρανών ολιγαρχών και ποια φατρία έχει το πάνω χέρι. Τα συμφέροντα που διέθρεψαν το φαινόμενο Κούτσμα φαίνεται πως θα δέχονταν ακόμη και επικράτηση του Γιούστσενκο αν αυτός συμφωνήσει στους όρους που του θέτουν. Το «Σπίγκελ» προσθέτει και ...ενδείξεις για το αν θα υπάρξει τέτοιος συμβιβασμός: «Αμνηστία για τον Κούτσμα, εξασφάλιση ατιμωρησίας των ανθρώπων γύρω του, και μια σιωπηρή συμφωνία ότι ο πλούτος τους δε θα αμφισβητηθεί». Οι σφόδρα «δημοκράτες» Γιούστσενκο και Τιμόσενκο, άλλωστε, από τους ίδιους κύκλους της νέας ληστρικής τάξης ολιγαρχών προέκυψαν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ