ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Πόλεμος όλου του λαού

ΑΒΑΝΑ.--

Ο πόλεμος όλου του λαού ...καθ' οδόν. «Η παλλαϊκή άσκηση "Οχυρό 2004" είναι ο καλύτερος τρόπος, για να εκφραστεί η ενότητα, η ικανότητα και η αμυντική προετοιμασία του κουβανικού λαού και ώστε ο εχθρός να μην υποτιμήσει την αντίσταση του λαού μας», τόνισε ο Ραούλ Κάστρο ο υπουργός Αμύνης, αρχηγός των επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων και επικεφαλής των πολιτικο-στρατιωτικών ασκήσεων που θα διεξαχθούν σε όλη τη χώρα από τις 13 μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Granma που συνάμα προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επαναλάβουν τα λάθη τους στο Βιετνάμ και στο Ιράκ, εισβάλλοντας στην Κούβα.

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να παρακολουθούν από κοντά για να μη διαπράξουν τα λάθη που έκαναν στο Βιετνάμ και που κάνουν τώρα στο Ιράκ», είπε ο Κάστρο, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Η άσκηση «Οχυρό 2004» περιλαμβάνει στρατιωτικές ασκήσεις με ταυτόχρονη συμμετοχή, παλλαϊκή, πολιτών και βασίζεται στη στρατηγική του ανταρτοπόλεμου, με σκοπό την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εισβολής.

Η φετινή άσκηση αναμένεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη λαϊκή κινητοποίηση σχεδόν από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης της Κούβας, όταν ο κουβανικός λαός βρισκόταν σε συνεχή επαναστατική και πολεμική ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του κινδύνου εκ μέρους των ΗΠΑ και αυτή η ετοιμότητα ήταν που οδήγησε και στη νίκη κατά την επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων, το 1961. Οπως τονίζεται και στην ανακοίνωση της επαναστατικής κυβέρνησης, οι τελευταίες 4 δεκαετίες όπου η επίθεση εκ μέρους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού ήταν κατ' εξοχήν πολιτικής, ιδεολογικής και οικονομικής φύσης, η «χώρα δεν είχε δώσει τη μέγιστη προσοχή της στην άμυνα», εννοώντας φυσικά τη στρατιωτική.

Ομως, η 11η Σεπτεμβρίου και ειδικά η συνεχώς αυξανόμενη επιθετικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, έχει καταστήσει απολύτως αναγκαία και επιτακτική τη στρατιωτική ετοιμότητα του κουβανικού λαού... «Ετσι, αυτή η πολιτικο-στρατιωτική άσκηση θα επιτρέψει να αυξηθούν τα επίπεδα προετοιμασίες του λαού, ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσει μία στρατιωτική επίθεση» καταλήγει η ανακοίνωση της επαναστατικής κυβέρνησης, σύμφωνα πάντα με την Granma.

ΗΠΑ
Νέο πλήγμα για τα «δημοκρατικά δικαιώματα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε τα ξημερώματα της Τετάρτης το νόμο για την αναδιοργάνωση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, που ουσιαστικά προσδίδει νέες υπερεξουσίες στους κυβερνητικούς αξιωματούχους, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Το νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφιστεί χωρίς εκπλήξεις - πιθανόν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα - και από τη Γερουσία, η οποία ήδη έχει υπερψηφίσει μία σχετικά διαφοροποιημένη μορφή με 96 ψήφους υπέρ και 2 κατά.

Η κυβέρνηση Μπους, οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο αλλά και η πλειοψηφία των ΜΜΕ υποστηρίζουν αναφανδόν το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το ως το «αναγκαίο μέτρο» για τη συνέχιση των διώξεων στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και την αποτροπή μιας ακόμη 11ης Σεπτέμβρη.

Φυσικά, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι για το «καλό του έθνους», από κοινού και χωρίς καμία διαφωνία, ενέκριναν το νόμο που προβλέπει τη σύσταση της θέσης του εθνικού διευθυντή των υπηρεσιών πληροφοριών. Η Βουλή ενέκρινε το νόμο, με 336 ψήφους υπέρ έναντι 75 κατά, αφού προηγουμένως Βουλή και Γερουσία επέλυσαν τις διαφωνίες τους σχετικά με τη δικαιοδοσία του Πενταγώνου αναφορικά με τις πληροφορίες που θεωρούνται αναγκαίες για χρήση των στρατιωτικών διοικητών στα πεδία της μάχης.

Εκτός από τη θέση του εθνικού διευθυντή πληροφοριών, ο νόμος προβλέπει τη δημιουργία εθνικού αντιτρομοκρατικού κέντρου, την ενίσχυση των σωμάτων φύλαξης των συνόρων και την αύξηση των κέντρων κράτησης. Κατά τους εισηγητές του νόμου, στόχος της συγκεντροποίησης σε ένα πρόσωπο της αρμοδιότητας για τη συλλογή πληροφοριών είναι ο καλύτερος συντονισμός των επιχειρήσεων και η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις 15 υπηρεσίες που συναποτελούν τη λεγόμενη «κοινότητα των πληροφοριών» στις ΗΠΑ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.- «Τεράστια πρόοδος» έχει σημειωθεί, κατά τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας για την άρση του αδιεξόδου στο Ολστερ, που μαζί με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό προωθούν σχέδιο συμφωνίας, το οποίο παραλίγο να εγκριθεί. Ομως, προσέκρουσε στις αντιρρήσεις του επικεφαλής των προτεσταντών Ιαν Πέισλι, που ζήτησε «φωτογραφικές» αποδείξεις για τον αφοπλισμό του IRA. Μάλιστα, ο Πέισλι ζήτησε επίσης από τον ΙΡΑ να «ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις τρεις δεκαετίες δολοφονιών και επιθέσεων». Αμεση ήταν η αντίδραση του ηγέτη του Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του IRA. Ο αρχηγός του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, απέρριψε αμέσως το αίτημα των προτεσταντών, σημειώνοντας ότι θα ήταν ταπεινωτικό για την παλαιότερη οργάνωση ανταρτών στην Ευρώπη να αποδεχτεί αυτά τα αιτήματα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι ΗΠΑ ανανέωσαν την ταξιδιωτική οδηγία τους για τη Σαουδική Αραβία, μετά την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Τζέντα. Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί όσους Αμερικανούς πολίτες προτίθενται να ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία να αναβάλουν τα σχέδιά τους και συνιστά σε όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα αυτή να την εγκαταλείψουν, καθώς απειλείται σοβαρά η ασφάλειά τους.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Και οι έξι επιβαίνοντες ενός μικρού αεροσκάφους σκοτώθηκαν, όταν αυτό συνετρίβη στην ορεινή δασώδη περιοχή Μακαρένα, στη νότια Κολομβία, ανακοίνωσαν οι αρχές. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν είναι γνωστά.

ΚΑΪΡΟ.- Συγκρούσεις αστυνομικών και εκατοντάδων Κοπτών σε ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Καΐρου σημειώθηκαν χτες, με αφορμή τη διαμαρτυρία του πλήθους για τον διά της βίας προσηλυτισμό στο Ισλάμ μιας χριστιανής που εργαζόταν σε δημόσια υπηρεσία από τον εργοδότη της. Τα επεισόδια κατεστάλησαν με σφράγισμα της εισόδου του ναού από αστυνομική δύναμη...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- «Πανάκριβη υπόθεση είναι για το σομαλικό λαό μία κυβέρνηση περίπου 80 υπουργών», που μάλιστα εδρεύει στην Κένια, δήλωσε χτες ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μοχάμεντ Αμπντουλαχί Καμίλ, αποχωρώντας από την κυβέρνηση. Μαζί του έφυγαν και άλλοι τέσσερις υφυπουργοί...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Νέες απειλές κατά της ζωής του ανακοίνωσε χτες πως δέχτηκε ο Πρόεδρος της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβούνιο, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, λόγω, όπως είπε, της υποστήριξης που τηρεί έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στο μεταξύ, ο Λούκα Κάρατζιτς, αδελφός του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν, δήλωσε χτες στο Βελιγράδι πως ο τελευταίος «ποτέ δεν πρόκειται να παραδοθεί» στο ΔΠΔ της Χάγης.

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Ρουαντέζοι αντάρτες της φυλής των Χούτου απήγαγαν τουλάχιστον 15 άτομα σε απομονωμένα χωριά της ανατολικής ΛΔ Κονγκό ζητώντας λύτρα, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή.

ΤΙΡΑΝΑ.- Δάνειο ύψους 10.000.000 δολαρίων υπέγραψε χτες η αλβανική κυβέρνηση από την Παγκόσμια Τράπεζα, με όρο να τα χρησιμοποιήσει για τη βελτίωση των υπηρεσιών Εκπαίδευσης, Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί σε μία 20ετία μετά από 10ετή περίοδο χάριτος. Το ίδιο 24ωρο, τα Τίρανα υπέγραψαν συμφωνία οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ περίπου 78,5 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την ενίσχυση του δικαστικού συστήματος, της φύλαξης των συνόρων και της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

ΠΕΚΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- «Ισως» το 2005 αρθεί το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων προς την Κίνα, διαμήνυσε χθες η Κομισιόν. Οι ΗΠΑ πιέζουν να μην αρθεί.

ΠΕΚΙΝΟ.- Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 53 τραυματίστηκαν από έκρηξη αερίου σε εργοτάξιο στη νότια Κίνα.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Αυτονομιστής μουτζαχεντίν εκτόξευσε χειροβομβίδα σε αγορά του ινδικού Κασμίρ, τραυματίζοντας τουλάχιστον 30 ανθρώπους.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Δοκιμή μέσου βεληνεκούς (700 χλμ.) βαλλιστικού πυραύλου με δυνατότητα να φέρει πυρηνική γόμωση έκανε για δεύτερη φορά χθες το Πακιστάν.

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ταλιμπάν μαχητές «επικοινώνησαν», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, με Αμερικανούς, προσφερόμενοι «να παραδοθούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ