ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Ενώθηκαν στο δρόμο της αντεπίθεσης

Motion Team

Με μπροστάρηδες τους εργάτες που χτυπιούνται από την ανεργία, και τους αγρότες που πουλάνε τσάμπα το μόχθο τους ή τον βλέπουν να σαπίζει στα χωράφια, ο εργαζόμενος λαός, χτες βράδυ, σάλπισε απ' άκρη σ' άκρη της Μακεδονίας και της Θράκης την αντεπίθεση ενάντια στην πολιτική που εντείνει την επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματά του.

Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, από τη βιομηχανική ζώνη, τη ΒΑΛΚΑΝ που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, το εμπόριο και τις υπηρεσίες, καπνεργάτες, αντάμωσαν με τους απόμαχους της δουλιάς, με τους αγρότες της υπαίθρου που τούτες τις μέρες προετοιμάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους. Αντάμωσαν με τους μικρεμπόρους και τους μικροβιοτέχνες που τσακίζονται από τις πολυεθνικές, και με τη νεολαία, τους φοιτητές και τους σπουδαστές που σήμερα ετοιμάζονται να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των σπουδών τους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ολοι μαζί κατήγγειλαν την πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της ακρίβειας που τους πλήττει εξίσου. Και εκεί, στο μνημείο του εργάτη, όπου κατέληξε η μεγάλη διαδήλωση, ανανέωσαν το ραντεβού για τους νέους αγώνες.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου, χαιρέτισαν ο Γιώργος Καλογιαννίδης αντιπρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, και κατήγγειλε τον αυταρχισμό και τις διώξεις σε βάρος των εργατικών αγώνων και ειδικότερα σε βάρος των συνδικαλιστών του κλάδου των Εμφιαλωμένων Ποτών. Τον αγωνιστικό χαιρετισμό των αγροτών μετέφερε ο Γιάννης Κιουλπεκίδης στέλεχος της ΠΑΣΥ και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λουδία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θ. Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ο οποίος κάλεσε σε ανυποχώρητο αγώνα για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε κοινό αγώνα «για να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές, για ανάπτυξη που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών και ότι τα κέρδη των λίγων».

Motion Team

«Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», βροντοφώναξαν. Σήκωσαν τα πανό και τα λάβαρα και όλοι μαζί κατέβηκαν στο δρόμο. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», διακήρυξαν και κάλεσαν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη».

Στο πόδι σ' όλες τις πόλεις

Αντίστοιχα μαζικές και μαχητικές ήταν οι συγκεντρώσεις που έγιναν και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ.

Στην Αλεξανδρούπολη, εκατοντάδες ήταν οι αγρότες και οι εργαζόμενοι, με διακριτή παρουσία τους εργάτες της ΑΝΚΕΡ, που διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική που κλέβει το μόχθο τους και κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους. Και στην Κομοτηνή, οι εργάτες της ΦΑΝΚΟ, της ΣΕΛΜΑΝ, του «Χατζηλουκά», διαδήλωσαν έχοντας στο πλευρό τους τους φοιτητές. Αντίστοιχα μαζική και μαχητική ήταν και η συγκέντρωση στην Καβάλα, όπου μαζί με τα σωματεία που διοργάνωσαν την κινητοποίηση πήρε τη θέση του και το Σωματείο των Οικοδόμων. Στη Δράμα εργατιά και αγροτιά περπάτησε μαζί στο δρόμο του αγώνα. Και στην Ξάνθη, τη Βέροια, το Κιλκίς, αλλά και στην Κατερίνη όπου μπήκαν μπροστάρηδες οι εργαζόμενοι της ΚΟΡΤΑΓΚ που αυτές τις μέρες αγωνίζονται για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

Στις Σέρρες εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των αγροτών που τις προηγούμενες είχαν στήσει μπλόκα στον Προμαχώνα.

Μαχητικές ήταν και οι συγκεντρώσεις που έγιναν σε Φλώρινα, Γρεβενά Κοζάνη, και Πτολεμαΐδα με τους οικοδόμους και τους εργάτες της ΔΕΗ να ανοίγουν το δρόμο.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μαχητικές κινητοποιήσεις

Από τη διαδήλωση στα Γιάννενα

Πέτροβας Σπύρος

Από τη διαδήλωση στα Γιάννενα
Μαχητικές κινητοποιήσεις, και στους 7 νομούς της Βορειοδυτικής Ελλάδας, πραγματοποίησαν ενιαία οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και οι πρωτοπόρες δυνάμεις της ΠΑΣΥ, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης στην αντεργατική και αντιαγροτική πολιτική ΕΕ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ.

Στα Γιάννενα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Μετά τον αγωνιστικό χαιρετισμό που απηύθυνε ο Νίκος Χρύσης, μέλος του ΔΣ του ΕΚ και πρόεδρος των Οικοδόμων και την ομιλία του Χρ. Μεντή από το ΠΑΜΕ, ξεκίνησε πορεία με τα πανό και το σύνθημα: «Παλλαϊκός Αγώνας τώρα. Σύγκρουση - Ρήξη - Ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής». Οι εργαζόμενοι και οι αγρότες διέσχισαν την κεντρική λεωφόρο για να καταλήξουν στη Νομαρχία όπου και ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση.

Στην Αρτα, στην Κέρκυρα και την Πρέβεζα έγιναν, επίσης, μαχητικές πορείες ενώ σε Λευκάδα, Αγρίνιο, Θεσπρωτία, Μεσολόγγι, Ναύπακτο έγιναν συγκεντρώσεις.

Στην Κρήτη

Με αγωνιστικότητα και παλμό πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους νομούς της Κρήτης οι συγκεντρώσεις που κάλεσαν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, ενάντια στην αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική και το νέο προϋπολογισμό λιτότητας. Στο Ηράκλειο, όπου έγινε συγκέντρωση το απόγευμα στην πλατεία των Λιονταριών και ακολούθησε πορεία, και στα Χανιά που οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Μαζικές, για την περιοχή, και δυναμικές ήταν και οι συγκεντρώσεις που έγιναν και στο Ρέθυμνο, στην πλατεία Δημαρχείου, και στο Λασίθι, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου, το απόγευμα.

Στα νησιά

Μήνυμα καταδίκης ενάντια στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα κόμματα που τη στηρίζουν, καθώς και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες έστειλαν οι εργαζόμενοι από τα νησιά του Αιγαίου, που συμμετείχαν στα χτεσινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

Στη Λέσβο η συγκέντρωση των εργαζομένων ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Σταύρος Σκοπελίτης, εκπρόσωπος ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Λέσβου και ο Δημήτρης Σιαμέτης, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Στη Σάμο η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε επίσης στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής και ομιλητές ήταν ο Θωμάς Παλαμάρης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου και ο Σταμάτης Φιλιππής, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος τους Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Στέλιος Γιαννικάκης, εκπρόσωπος της Παναγροτικής Συσπείρωσης.

Στη Ρόδο οι εργαζόμενοι, που συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, συζήτησαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με αιχμή αυτό των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και την αναγκαιότητα για αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Γιάννης Σαρικάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Τέλος, στη Λήμνο η συγκέντρωση των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο λιμάνι της Μύρινας. Ομιλητής ήταν ο Κώστας Μαδιτηνός, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Λήμνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ