ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
Ερμε ιμπεριαλισμέ

γιατί τους στριμώχνεις;

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από την «Ελευθεροτυπία»
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από την «Ελευθεροτυπία»
Πώς τα φέρνει η ζωήκι επιβεβαιώνονται, η μία μετά την άλλη, οι εκτιμήσεις και θέσεις του ΚΚΕ! Ναι, αυτού του ΚΚΕ, που κατά Παπανδρέου και Μανδραβέλη είναι «ένα συντηρητικό κόμμα», το οποίο δεν μπορεί πλέον ούτε καν να «παράγει πολιτική».

Σύμφωνα με το μήνυμα Καραμανλή, δε θα έχουμε εκλογές το Μάρτη, που σημαίνει πολιτική συμφωνία με Παπανδρέου. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Παπανδρέου, έχουν ωριμάσει επίσης οι συνθήκες για συνεργασία με την Αριστερά όπως την ορίζει ο ίδιος, δηλαδή το ΣΥΝ. Προσδιορίζεται, μάλιστα, συγκεκριμένο πεδίο: Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Που σημαίνει, επίσης, πολιτική συμφωνία και με το ΣΥΝ. Είναι αυτό που λέμε όλος ο θίασος επί σκηνής. Κι όπως είναι γνωστό, στη σκηνή ανεβαίνεις για ένα σενάριο και μία σκηνοθεσία. Δεν παίζει ο καθένας στο έργο που γουστάρει.

Το ενδιαφέρονείναι το σκηνικό - φόντο πάνω στο οποίο διαδραματίζονται και τα δικά μας πολιτικά πράγματα.

Να αρχίσουμε από τη ζεϊμπεκιά Ερντογάν; Που, ως ηγέτης μιας χώρας που κατέχει με στρατό τμήμα μιας άλλης χώρας, δηλώνει θρασύτατα ότι δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της χώρας που κατέχει ο στρατός του; Ποιος; Ο κοινός φίλος όλων των προαναφερομένων.

Να πάμε στην οικονομία;Το μονοπώλιο και να θες να μην το δεις, έρχεται στο σπίτι σου σαν ένα μπουκάλι γάλα, ένα κομμάτι τυρί, ένα κομπιουτεράκι, που, σ' αρέσει δε σ' αρέσει, είναι πλέον μόνο, ή, κατά κύριο λόγο, made in China, γιατί εκεί υπάρχει προς εκμετάλλευση η μεγαλύτερη συγκέντρωση εργατικής δύναμης κι εκεί προσανατολίζονται οι ισχυρότερες μονοπωλιακές συμμαχίες.

Ερώτηση: Αυτή η πραγματικότητα απαιτεί από την όποια αριστερά αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό; Για το ΚΚΕ κάτι τέτοιο ανήκει στα αυτονόητα. Θα μπορούσε να ήταν στα αυτονόητα και άλλων δυνάμεων; Ναι, αν αντιμετώπιζαν αυτήν την πραγματικότητα του καπιταλισμού ως τέτοια που απαιτείται η ανατροπή της.

Και η πλέον πρόχειρη ανάγνωσητου σχετικού ειδησάριου στο ΕΘΝΟΣ παραπέμπει σε κομπρεμί για να φανεί «αριστερότερος» ο ένας, για να συμμετάσχει στη νομή της εξουσίας ο άλλος. Σε ποιο φόντο, για ποια πολιτική, ενάντια σε ποιο σύστημα; Ψιλά γράμματα για τους αριστερούληδές μας.

Γι' αυτό δεν είδατε τίποτα χτες στα πρωτοσέλιδα για τα 50 συλλαλητήρια σ' όλη τη χώρα. Γιατί ο κόσμος που κατέβηκε στο δρόμο έχει συγκεκριμένο μέτωπο αντιπαράθεσης και σ' αυτήν τη βάση χτίζει και το πολιτικό του μέτωπο.


ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ: «Ενας κολοσσός με κυρίαρχο ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανία γαλακτοκομικών θα προκύψει από τον επιχειρηματικό γάμο δύο ευρωπαϊκών εταιρειών της Arla Foods - η οποία προ διετίας είχε συγχωνευτεί με την MD Foods και είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην ευρωπαϊκή επικράτεια - και της ολλανδικής Campina. Θα είναι η μεγαλύτερη συνεταιριστική εταιρεία γαλακτοκομικών παγκοσμίως» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ: «Το τμήμα παραγωγής προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών της IBM εξαγόρασε χθες η κινεζική Lenovo. Η συμφωνία ύψους 1,75 δισ. δολαρίων καθιστά τη Lenovo τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο και ανεβάζει σε 6,7% το μερίδιό της στην ύψους 183 δισ. δολαρίων παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: «Ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να αλλάξει τη στάση που είχε το ΠΑΣΟΚ έναντι της Αριστεράς, εκτιμώντας πως πλέον δημιουργούνται συνθήκες όχι μόνο για ομαλοποίηση, αλλά και για αρχή συνεργασίας των δύο χώρων, με πρώτο σταθμό τις δημοτικές και νομαρχιακές του 2006. Οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΝ θα υπάρξουν εντελώς νέες ηγεσίες, ενώ το ΠΑΣΟΚ δε θα είναι πλέον στην κυβέρνηση και έτσι ευκολότερα θα υιοθετήσει "αριστερότερες θέσεις"» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΠΗΔΗΜΑ: «Απαντώντας σε ερώτηση της γαλλικής "Λε Μοντ" για το εάν η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κύπρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν απάντησε: "Οχι, και το βρίσκουμε άδικο να τίθεται αυτή η ερώτηση σε μας όταν κάναμε ό,τι μπορούσαμε για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην Κύπρο"» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Μαζέψτε τον... εισαγγελέα Ζορμπά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αντεπίθεση Γ. Ζορμπά σε «αναιδή» συμφέροντα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΩΡΑ οι μυστικοί λογαριασμοί

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΟΙΓΟΥΝ όλοι οι λογαριασμοί

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΗ ΖΥΡΙΧΗ

ΑΠΟΦΑΣΗ: 5 μοιράστηκαν τα 25 εκατ. δολάρια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: DVD - ΦΩΤΙΑ με άνθρωπο του Σπήλιου

Η ΝΙΚΗ: Αναδίπλωση Καραμανλή για τους TOR-M1 στη Μόσχα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ η απάντηση Καραμανλή

Η ΑΥΓΗ: Με την Αριστερά που αγωνίζεται και προτείνει

Η ΧΩΡΑ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ εντάξεις εξπρές στο σχέδιο πόλης

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΩΣ ΘΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ 68.512 συμβασιούχοι

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΟΜΙΜΕΣ οι μονιμοποιήσεις στο Δημόσιο

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι νέες συντάξεις για τους ναυτικούς

ΕΘΝΟΣ: Η ΣΟΥΠΕΡ ΛΗΣΤΕΙΑ με τα καύσιμα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρώτο κύμα απεργιών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ρήγμα στις τράπεζες για το ασφαλιστικό

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ εργάτες και αγρότες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αδεια φέρετρα

«Της Αγίας Αικατερίνης πήρα την απαραίτητη ανθοδέσμη για τη φίλη μου Καίτη. Την τύλιξα να μη φαίνεται και πήγα στο γραφείο όπου εργάζεται τα τελευταία χρόνια. Ελειπε. Ρώτησα και μου είπαν ότι απολύθηκε. Τρεις συνάδελφοί της βουρκωμένοι και φαρμακωμένοι. Το γραφείο σαν ένα τεράστιο άδειο φέρετρο. Πάνω του μόνο το τηλέφωνο και το κομπιούτερ, ιδιοκτησία του επιχειρηματία. Και όμως, η επιχείρηση είναι ανθούσα. Πετάει. Δικτυωμένη με "φορείς" χθεσινούς και αυριανούς, με μετόχους άθλια πρόσωπα, με ορίζοντες... Στον μεγάλο χώρο, άλλα τέσσερα γραφεία άδεια φέρετρα. Γραφεία απολυμένων υπαλλήλων. Τη δουλειά τους θα την κάνουν όσοι μένουν. Θα μπορούσα ν' αφήσω τα λουλούδια όπως τα αφήνουμε σ' έναν τάφο. Προτίμησα να τα πετάξω στον κάδο σκουπιδιών της πολυκατοικίας. Από το μπαλκόνι με χειροκροτούσαν οι τρεις υπάλληλοι γελώντας. Ηξεραν σε τίνος τάφο τα άφηνα...» (ο Μάνος Ελευθερίου στα «ΝΕΑ»).

Φουκαριάρικα παιδιά

«Ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία αποτελεί μια καλή αφορμή για μεγάλες αλλαγές που θα προκύψουν μέσα από συνεννόηση και συναίνεση και οι οποίες αυτή τη φορά θα πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Ενα από τα ζητήματα που τίθενται είναι η αποσύνδεση των εισαγωγικών εξετάσεων από το Λύκειο» (το άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ