ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΚΛΗΡΟ ΣΙΤΑΡΙ - ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ
Ξανά μεγάλα πρόστιμα συνυπευθυνότητας

Η κυβέρνηση της ΝΔ «κρύβεται» πίσω από τις προκαταβολές...

Πετσοκομμένες στρεμματικές ενισχύσεις πρόκειται να λάβει και φέτος η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών σκληρού σιταριού και καλαμποκιού. Για μια ακόμα χρονιά πέφτουν βαριά ευρωπρόστιμα - συνυπευθυνότητας και στην περίπτωση του σκληρού σιταριού μειώνεται μέχρι και το 48,2% της συμπληρωματικής ενίσχυσης, ενώ για το καλαμπόκι η μείωση της επιδότησης είναι 10,32%. Μάλιστα, στην περίπτωση του σκληρού σιταριού μειώνεται και το ειδικό ποιοτικό πριμ των τεσσάρων ευρώ ανά στρέμμα, που δίνεται φέτος για πρώτη φορά και το οποίο στην ουσία αφαιρέθηκε από τη συμπληρωματική ενίσχυση. Με άλλα λόγια, μπαίνει και πρόστιμο συνυπευθυνότητας και στα ψίχουλα της επιδότησης που δίνεται, υποτίθεται, για την ποιότητα...

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, φέτος καλλιεργήθηκαν 7.480.524 στρέμματα (7.268.288 ήταν πέρσι), με σκληρό σιτάρι, ενώ το πλαφόν είναι 6.170.000 στρέμματα. Δηλαδή, υπάρχει υπέρβαση του εθνικού πλαφόν κατά 1.310.524 στρέμματα. Να σημειωθεί ότι η συμπληρωματική ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι είναι 31,30 ευρώ το στρέμμα - πέρσι ήταν 34,45 ευρώ ανά στρέμμα - ενώ η βασική ενίσχυση των 15,56 ευρώ ανά στρέμμα που δίνεται στα σιτηρά, δεν υφίσταται μείωση. Στο καλαμπόκι υπάρχει υπέρβαση κατά 330.000 στρέμματα περίπου στη βασική ζώνη (ή αλλιώς υποπεριφέρεια 1) που έχει όριο 2.180.000 στρέμματα. Εδώ η επιδότηση με τη μείωση γίνεται 50,51 ευρώ ανά στρέμμα, από 56,32 ευρώ.

Κι ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η στρεμματική επιδότηση σε σκληρό σιτάρι και καλαμπόκι μειώνεται λόγω των πλαφόν της ΕΕ, αρκείται στο να δημιουργεί εντυπώσεις με ...γρήγορες προκαταβολές. Ηδη οι παραγωγοί δημητριακών καλούνται να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις - εξουσιοδοτήσεις στην ΑΤΕ, έναντι της επιδότησης, για να πάρουν την προκαταβολή του 70% του πριμ. Κι από εξόφληση, που πρέπει να δοθεί μέχρι 31/1/2005, πολλοί αγρότες θα έχουν να λαμβάνουν κάτι ελάχιστα ψιλά... Πάντως, αυτό που φαίνεται και σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να εφαρμόζει τους αντιαγροτικούς κανονισμούς της ΕΕ και μετά να τα φορτώνει στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ως γνωστόν, το πρόβλημα με το σκληρό σιτάρι ξεκίνησε από το 1998, όταν η ΕΕ έκοψε κατά 3.000.000 στρέμματα το ελληνικό πλαφόν και τα κατέβασε στα 6.170.000 στρέμματα.

Ετσι, φέτος από τους 42 σιτοπαραγωγικούς νομούς στους 38 υπάρχει υπέρβαση. Το μεγαλύτερο πρόστιμο συνυπευθυνότητας το έχει η Αιτωλοακαρνανία, όπου μειώνεται η επιδότηση κατά 48,2% και ακολουθούν τα Γρεβενά με 46,3%, η Αρκαδία με 42,9%, Ηλεία - Μεσσηνία - Λακωνία με 40,4% η Ξάνθη με 35,3% και η Καρδίτσα με 34,8%. Για παράδειγμα, η συμπληρωματική στρεμματική ενίσχυση διαμορφώνεται σε ευρώ, για τους παρακάτω νομούς ως εξής: Δράμας 21,57. Εβρου 22,59. Ροδόπης 21,97. Ξάνθης 20,28. Θεσσαλονίκης 21,23. Πιερίας 24,23. Γρεβενών 16,83. Λάρισας 27,75. Τρικάλων, 23,67. Καρδίτσας 20,73. Ηλείας - Μεσσηνίας - Λακωνίας 18,67. Αιτωλοακαρνανίας 16,23. Αρκαδίας 17,87. και Λέσβου 23,24.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Στο «περίμενε» για τις αποζημιώσεις

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Η καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων στους βαμβακοπαραγωγούς του Ν. Σερρών για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνουν ότι οι βαμβακοπαραγωγοί των Σερρών οδηγούνται στη χρεοκοπία από την «άρνηση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τις ζημιές, που προκάλεσε στις βαμβακοφυτείες τους, το 2003, επιφυτεία πράσινου σκουληκιού, που δεν οφείλεται σε αμέλειά τους αλλά σε ευνοϊκές για την ανάπτυξή του συνθήκες και στην αποδιοργάνωση των κρατικών και νομαρχιακών υπηρεσιών που υποτίθεται στηρίζουν επιστημονικοτεχνικά τους αγρότες. Σαν πρόσχημα γι' αυτήν την άρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την παραπάνω επιφυτεία είναι μικρότερες του 30% στο σύνολο του νομού».

Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης «εάν θα αποζημιωθούν και πότε οι πληγέντες βαμβακοπαραγωγοί και τι μέτρα θα πάρει για να αποφευχθεί η χρεοκοπία των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών».

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΧΡΕΩΝ
Δεν ξέρουν τι πληρώνουν οι αγρότες

Συχνά, «δε γίνονται σωστοί υπολογισμοί από την ΑΤΕ», παραδέχτηκε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Τη στρεβλή εφαρμογή από την ΑΤΕ ακόμα και της ελλιπούς υπάρχουσας νομοθεσίας όσον αφορά στην αποπληρωμή των αγροτικών δανείων, παραδέχτηκε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση με την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Αδάμ Ρεγκούζας, σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή.

«Είναι σαφές ότι πολλές φορές δεν γίνονται σωστοί υπολογισμοί στην Αγροτική Τράπεζα», παραδέχτηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, δηλώνοντας ότι «μας απασχολεί και εμάς και ήδη έχουμε προχωρήσει σε ορισμένες πολιτικές κινήσεις προς την Αγροτική Τράπεζα με στόχο να συμμορφωθεί με αυτά που λέει ο νόμος και να μην δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα, να αναζητούνται δηλαδή χρέη τα οποία ουσιαστικά έχουν εξοφληθεί».

Αναφέροντας συγκεκριμένο παράδειγμα ο Νίκος Γκατζής σημείωσε παίρνοντας το λόγο: «Ζήτησε κάποιος να δει τα χρέη του για να δει ποιο είναι το υπόλοιπο για να πληρώσει. Ενώ έχει πάρει δύο δάνεια - ένα το 1989 και ένα το 1994 - μιλάει για υπόλοιπο τελευταίας εκταμίευσης. Και μάλιστα στο σύνολο μιλάει και για δεκαδικά. Καταλαβαίνετε ότι κανένας αγρότης δεν πήγε να πάρει 50.000 και 25 δεκάρες, έτσι δεν είναι; Σημαίνει ότι έχουν συνυπολογιστεί και οι τόκοι. Δεν αναφέρεται λοιπόν στο κεφάλαιο που έχει από κάτω το δάνειο, ποιο είναι, πόσο πήρε, πότε το πήρε, επί πόσο θα πρέπει να το πληρώσει και έχουμε μία καταστρατήγηση που γίνεται από τα παραρτήματα της Αγροτικής Τράπεζας. Αναγκάζουν τους αγρότες, κύριε υπουργέ, να πληρώνουν διπλά και τριπλά». Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να παρέμβει ώστε τα θέματα αυτά «να μην είναι στη βούληση του κάθε διευθυντή του κάθε παραρτήματος της Αγροτικής Τράπεζας και των υπαλλήλων του».

Φοροεκβιασμοί σε βάρος των ΕΒΕ

Την προσφιλή τακτική του απροκάλυπτου φοροεκβιασμού σε βάρος των ΕΒΕ και των μικρότερων επιχειρήσεων συνεχίζει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βγάλει και «από τη μύγα ξίγκι» και προκειμένου να αναπληρώσει τις απανωτές φοροελαφρύνσεις που θεσμοθετούνται για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Το πλαίσιο αυτό έρχεται να υπηρετήσει και η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που αφορά στις διαδικασίες κλεισίματος των λεγόμενων ανέλεγκτων υποθέσεων («περαίωση»). Σύμφωνα με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας μετά την πάροδο 30 ημερών από την αποστολή του εκβιαστικού σημείωτος για την περαίωση, οι ελεγκτές της Εφορίας θα επισκέπτονται τις επιχειρήσεις.

Στόχος της «επίσκεψης» είναι και η ζωντανή «ενημέρωση» των ΕΒΕ για τις υποτιθέμενες υποχρεώσεις τους, δίνοντας διορία «συμμόρφωσης» 10 ημερών. Οσοι δεν πληρώσουν «οικειοθελώς» τα πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια απειλούνται με τα γνωστά και από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ φορολογικά γιουρούσια και ελέγχους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ