ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
Καθόλου εντυπωσιακό...

Γρηγοριάδης Κώστας

«Είναι αυτή η κατάσταση ενδεικτική της μεγάλης πολιτικής αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της αυξημένης παρεμβατικής δυνατότητας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, καθώς και του μεγέθους και της ποιότητας του προβλήματος το οποίο θα διαχειρίζεται η Ε.Ε. μετά την 17η Δεκεμβρίου». Αυτά γράφει ο Κ. Ι. Αγγελόπουλος στο πρωτοσέλιδο σχόλιο της «Καθημερινής», σχετικά με: «Το άκρως εντυπωσιακό είναι το ότι ηγεσίες 23 χωρών - μελών της Ενωσης -μεταξύ τους και ορισμένες που στη διεθνή σκηνή θεωρούνται οι ισχυρότερες και υψηλότερου πολιτικού κύρους ευρωπαϊκές δυνάμεις- δέχονται χωρίς να ενοχλούνται ιδιαιτέρως τη σκαιά συμπεριφορά της Αγκυρας».

Και θα 'ταν πράγματι έτσι, αν τα όσα μεγάλα λόγια λένε συνήθως στις φιέστες οι ηγέτες της ευρωένωσης, περί δημοκρατίας και ισότητας, δικαιοσύνης και κοινωνικής προόδου, κλπ., κλπ., τα πίστευαν πραγματικά και, πολύ περισσότερο, επιχειρούσαν την εφαρμογή τους. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι έτσι. Το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία -όπως και κάθε άλλο- δεν καθορίζεται από τις προαναφερόμενες αρχές, για τις ηγετικές δυνάμεις της ευρωένωσης, αλλά από τις γενικότερες ιμπεριαλιστικές τους επιδιώξεις και συμφέροντα, όπως και τους ανταγωνισμούς τους με τις ΗΠΑ. Και για να το πούμε απλά: Λιμπίζονται την τουρκική αγορά των 100 εκατομμυρίων και αφήνουν στην άκρη μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Κυπρίους και λίγα εκατομμύρια Ελλήνων...

Στο φόντο των αντιμαχομένων...

Την ώρα που η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε ένα ακόμη πεδίο έκφρασης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, η εργατική της τάξη εξακολουθεί να πληρώνει με αίμα τα υπερκέρδη, που εξακολουθούν να ρέουν στις τσέπες των αντιμαχομένων μερίδων της ανερχόμενης εγχώριας αστικής της τάξης: Χτες, αγνοούνταν η τύχη 13 ανθρακωρύχων μετά από έκρηξη, που έγινε τη νύχτα σε ορυχείο στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφαξ».

«Αλλοι 15 ανθρακωρύχοι κατάφεραν να βγουν από το ορυχείο μετά την έκρηξη, ανέφεραν πηγές των σωστικών συνεργείων. Την ώρα της έκρηξης, στο ορυχείο Γιουζνοντονμπάσκαγια, κοντά στο χωριό Ουγκλεντάρ, εργάζονταν συνολικά 28 ανθρακωρύχοι». Περισσότερα σχόλια περιττεύουν...

Υποκρισία

Μπορεί τα σοβαρότατα προβλήματα, που έχουν δικαιολογημένα ξεσηκώσει σήμερα τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, να έχουν τις αφετηρίες τους στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί, για παράδειγμα, το πρόβλημα των ελλιπέστατων και πανάκριβων ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, να οφείλεται στην πολιτική «απελευθέρωσης» του τομέα και πλήρους παράδοσής του στους εφοπλιστές και στο άγριο κυνηγητό του κέρδους. Μπορεί, ακόμη, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίζει την ίδια ακριβώς πολιτική, με αυτήν του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, αυτούς τους νόμους εφαρμόζει. Ολ' αυτά, όμως, δεν έχουν την παραμικρή σημασία για τον Γ. Παπανδρέου. Τις προάλλες πήγε στην Κάλυμνο και -σύμφωνα με τις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους- συμπαραστάθηκε στους Καλύμνιους για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα. Τους βεβαίωσε, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για το ζήτημα και θα συνεχίσει τον αγώνα, για την αντιμετώπισή του.

Οι Καλύμνιοι, όπως και οι υπόλοιποι νησιώτες, μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...

Απομεινάρια...

«Να στραγγίξουν κάθε ρανίδα ελπίδας, ονείρου, ακόμα και ουτοπίας. Γιατί μέσα στην περιρρέουσα σαπίλα, ακόμα και η αυταπάτη είναι αναγκαίο κακό. Να μην αφήσουν τίποτα, ακόμα και τα προσχήματα. Ολα να τα αλέσουν, να τα κάνουν πολτό. Τα πάντα στο μπόι τυφλού Κοντορεβυθούλη, στον καταψύκτη νεκροτομείου. Ανοίγεις εφημερίδα και διαβάζεις τον Φαράκο να παριστάνει τον "αντικειμενικό" κριτή για τα Δεκεμβριανά του '44. Ο πρώην γ.γ. του KKE σε ρόλο διαιτητή Κασναφέρη για μια ιστορία που η κατάληξή της ήταν τόσο προκαθορισμένη, όσο η διαταγή της βρετανικής εξουσίας: να μη μείνει κόκκινο ρουθούνι. Υστερα, έντρομος ακούς τον Ανδρουλάκη ν' ανοίγει το Ασφαλιστικό, πριν ακόμα το τολμήσει ο μεγάλος αντίπαλός του, η σκληρή και άκαμπτη Δεξιά. Ο ανανεωτής της Αριστεράς όχι να φλερτάρει, αλλά να "κοιμάται" με τη Μάγκι και τον Θατσερισμό. Δεν μπορεί, λες, βρίσκομαι στον πλανήτη UFO ή στην καλύτερη περίπτωση βλέπω Χοντρό - Λιγνό. Τίποτα από τα δύο. Απλώς, τα απομεινάρια μιας μέρας!».

Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».


Τα ανεξάρτητα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΩΡΑ, ΜΑΛΙΣΤΑ! Την ...ανεξαρτησία της ελληνικής οικονομίας βγήκε να υπερασπιστεί χτες ο Γιώργος Αλογοσκούφης, λέγοντας ότι είναι αποκλειστικά ελληνική ευθύνη τα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και όχι της Κομισιόν!

Εν ολίγοις, είμαστε ...απόλυτα ελεύθεροι, ως χώρα, να διεκπεραιώσουμε με όποιον τρόπο και μέσα θέλουμε τους οικονομικούς στόχους, που έχουν ήδη συμφωνήσει οι κυβερνώντες, η Κομισιόν και οι αγορές - πολυεθνικές.

Αρκεί οι τρόποι αυτοί και τα μέσα να βρίσκονται στα πλαίσια της «ελεύθερης αγοράς», της ενίσχυσης της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και του ανταγωνισμού, κλπ., κλπ. Με δυο λόγια, δηλαδή, να πληρώσουν τα ...σπασμένα οι εργαζόμενοι και ο λαός...

«ΤΟΜΗ» είναι το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλο. Και μόνον η δήλωση αυτή, φυσικά, του εκπροσώπου των βιομηχάνων δείχνει τι είδους τερατούργημα προωθεί η κυβέρνηση στη Βουλή.

Οχι πως περιμέναμε καμιά δυσαρέσκεια του ΣΕΒ για ένα νομοσχέδιο, που χορηγεί άνευ όρων τεράστιες επιδοτήσεις στις Ανώνυμες Εταιρίες. Ομως, και ο ...ενθουσιασμός τους είναι ενδεικτικός της κατάστασης.

Φυσικά, είχαν και ένα ...άγχος οι άνθρωποι. Εδώ που τα λέμε, όταν έχεις συνηθίσει στην άνευ προηγουμένου «μάσα» επί ΠΑΣΟΚ, περιμένεις να υπάρχει η ανάλογη και ...διευρυμένη συνέχεια και δε σηκώνεις και πολλές - πολλές καθυστερήσεις. Τώρα ησύχασαν...

«ΜΕΓΑΛΗ μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες». Μάλλον δεν έχουν κατανοήσει την ουσία της λαϊκής ρήσης οι αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών, που διαρρέουν την ...άρνηση της Ελλάδας να αποστείλει στρατιωτικούς στο Ιράκ για τη δεύτερη φάση των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων...

Οσο οι περίφημες «συμβατικές υποχρεώσεις» της χώρας με το ΝΑΤΟ αποτελούν τις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τότε η εμπλοκή της Ελλάδας είναι βέβαιη, με όποιον τρόπο κι αν συμβαίνει.

Γρηγοριάδης Κώστας

Εδώ που τα λέμε, είναι κανείς βέβαιος ότι γνωρίζουμε ποια πραγματικά είναι η ελληνική συμμετοχή; Ποιες είναι οι συμφωνίες και ποια τα όριά τους;

Ανθρωποι και... αριθμοί

Καθημερινά, η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με αριθμούς, που προβάλλονται από τα έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά ή άλλα μέσα ενημέρωσης. Αριθμούς σχετικά με τον πλούτο, τη φτώχεια, την ανεργία, τα ελλείμματα, τα χρέη του Δημοσίου και των νοικοκυριών, τους νεκρούς από την πείνα ή τους πολέμους κλπ. Παρόμοιοι αριθμοί δημοσιοποιούνται σχεδόν καθημερινά στον Τύπο και προέρχονται από διάφορες πηγές, που επικαλούνται τις στατιστικές (κρατικές και άλλες) υπηρεσίες διαφόρων χωρών ή Διεθνών Ιδρυμάτων και Οργανισμών. Ορισμένοι από τους αριθμούς, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, βγάζουν μάτι. Πολλές φορές, μάλιστα, δυσκολεύεται κανείς να πιστέψει αυτό που κρύβουν ή αποκαλύπτουν ορισμένοι αριθμοί.

Ενας τέτοιος αριθμός περιλαμβάνεται σε Εκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που μας πληροφορεί, μεταξύ άλλων, πως «ο κόσμος έχει σήμερα έναν αριθμό ρεκόρ 1,4 δισεκατομμυρίου φτωχών εργαζομένων, οι οποίοι κερδίζουν λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα», λες και όσοι έχουν μεροκάματο π.χ. 5 δολάρια είναι πλούσιοι! Μάλιστα, οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν ...ικανοποίηση, για τη μείωση - όπως αναφέρουν - του ποσοστού των φτωχών εργαζομένων επί του συνόλου των φτωχών από 57,2% που ήταν το 1990 σε 49,7% πέρσι.

Ελάχιστοι, βέβαια, πρόβαλαν το γεγονός ότι - παρά τη μείωση του ποσοστού - σε απόλυτα ποσά έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό των εργαζόμενων φτωχών στον κόσμο, σε μια περίοδο που επίσης έχουμε το μεγαλύτερο από ποτέ παραγόμενο πλούτο. Οι κάθε είδους διαμορφωτές της κοινής γνώμης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και άλλα μέσα ενημέρωσης), προτίμησαν να προβάλουν απλά το γεγονός ότι ο ένας στους δυο εργαζόμενους εξακολουθεί να τα φέρνει(;) βόλτα με 2 δολάρια την ημέρα. Προτίμησαν, δηλαδή, να δώσουν έμφαση στη δημοσιοποίηση στοιχείων, που αποτυπώνουν πικρές αλήθειες. «Ανώδυνες» κοινές αλήθειες, που απλά αποτυπώνουν μια κατάσταση και μιλούν για το αποτέλεσμα. Και οι αριθμοί που καταγράφουν τη διαχρονική εξέλιξη της ανεργίας, της φτώχειας, της πορνείας, της εγκληματικότητας ή ακόμη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αποτυπώνουν το αποτέλεσμα αλλά ΟΧΙ και τις αιτίες που οδήγησαν στη συγκεκριμένη κατάσταση και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Αν, όμως, είναι κοινό μυστικό ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι, παραμένει μεγάλο μυστικό - για πολύ λίγους - πως πίσω από τους αριθμούς κρύβονται ταξικές σχέσεις, πολιτικές αλλά και πολιτικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και συνταξιούχων στον πλανήτη εξακολουθεί να ζει στη φτώχεια, σε μια περίοδο που οι πολυεθνικές επιχειρήσεις και τα αφεντικά τους - μεγιστάνες του πλούτου - βλέπουν τα κέρδη και υπερκέρδη τους να σκαρφαλώνουν σε νέα ρεκόρ, χάρη στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Εχουμε κατά νου τις πολιτικές που μειώνουν τα λαϊκά εισοδήματα, που εφαρμόζονται - σε παγκόσμιο επίπεδο - από τους πολιτικούς, οι οποίοι «πιπιλάνε» την καραμέλα της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, του μονόδρομου της «παγκοσμιοποιημένης οικονομίας» κλπ.

Βλέπετε, ο πλούτος (των ολίγων) - για να αυξηθεί - θέλει το «ταίρι» του. Δηλαδή, την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των φτωχών στη Γη, που είναι οι πολλοί. Αυτή η κατάσταση θα ανατραπεί όσο νωρίτερα οι εργαζόμενοι και γενικά οι εκμεταλλευόμενοι της Γης ενώσουν τις δυνάμεις στον κοινό αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές της χώρας τους και στους κάθε είδους υπηρέτες τους.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ