ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Παιχνίδι λεπτών ισορροπιών και μεγάλων συμφερόντων...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Σε παιχνίδι λεπτών ισορροπιών μεταξύ ευρωπαϊκών συμφερόντων, διατήρησης του Ερντογάν στην εξουσία και μετάθεσης του κυπριακού προβλήματος, εξελίχθηκε η Σύνοδος των Μόνιμων Αντιπροσώπων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με θέμα το δεύτερο Σχέδιο Συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας, για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ενα κείμενο που σύμφωνα με πολλούς, έχει μεγάλες πιθανότητες να αποτελέσει και το τελικό Σχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Με την ελληνική πλευρά να βγαίνει από τη συνάντηση των πρεσβευτών (Coreper), «συγκρατημένα ικανοποιημένη», αφού θεωρεί ότι ικανοποιήθηκαν οι επιδιώξεις της, το πρόβλημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα, παραμένει σε εξέλιξη και παραπέμπεται στη Σύνοδο της 16ης Δεκέμβρη. Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει διπλωματική αναγνώριση από την Αγκυρα, κάτι που θα παλέψει μέχρι τέλους και στις 16 Δεκέμβρη, καθώς είναι καθ' όλα παράλογο η Τουρκία να θέλει να μπει στην ΕΕ και να μην αναγνωρίζει ένα μέλος της.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με το τρίτο, ουσιαστικά, προσχέδιο, υιοθετείται η πλειοψηφία των ελληνικών θέσεων, ενώ ο κλοιός γύρω από την Τουρκία, που καλείται να αντιμετωπίσει πλέον, με γνώμονα τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τα προβλήματα των μειονοτήτων, της θρησκείας, των βασανιστηρίων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, κλείνει ασφυκτικά. Φυσικά οδηγός δεν είναι ο εκδημοκρατισμός της χώρας και ο σεβασμός στα δικαιώματα των πολιτών της, αλλά ζητήματα τα οποία θα μπορεί η ΕΕ να χρησιμοποιεί, για να εκβιάζει την Αγκυρα, ανάλογα με τα συμφέροντά της...

Σύμφωνα με την παράγραφο 18 του νέου προσχεδίου η Τουρκία θα είναι υπό στενή παρακολούθηση της Επιτροπής. Καλείται να αναφέρει τακτικά στο Συμβούλιο την όποια πρόοδο σχετικά με όλα τα θέματα που σημειώνονται ως υψηλού ενδιαφέροντος στην Εκθεση της Κομισιόν του 2004, συμπεριλαμβανομένης και της απαίτησης κατάργησης των βασανιστηρίων. Η ΕΕ, σύμφωνα με την ίδια παράγραφο, θα συνεχίσει τη στενή παρακολούθηση της προόδου των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, στη βάση εταιρικής σχέσης, που θα καθορίζει τις προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας.

Παράλληλα, η παράγραφος 20, είναι αυτή που ικανοποίησε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, την ελληνική πλευρά, καθώς όπως λένε «ευρωπαϊκοποιεί τα ελληνοτουρκικά προβλήματα». Αποψη που προκύπτει από την αναφορά στο Ελσίνκι και δεν καλεί, όπως λένε, απλώς τα μέρη να λύσουν τις διαφορές τους, αλλά σημειώνει ότι «ανεπίλυτες διενέξεις με επιπτώσεις στη διαδικασία προσχώρησης, θα πρέπει εάν είναι αναγκαίο να παραπέμπονται στο Δικαστήριο της Χάγης, προς διευθέτηση», ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα ενημερώνεται για την επιτελούμενη πρόοδο την οποία θα επανεξετάζει συνεχώς».

Μία παράγραφος που μπορεί να πάρει διάφορες ερμηνείες και να χρησιμοποιηθεί από τους υποστηρικτές ακόμα και της Κυπριακής πλευράς, αλλά και λόγω της δισυπόστατης φύσης της να μην οδηγήσει και σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Σε δηλώσεις του χτες στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος, σε μία προσπάθεια να κρατήσει τις ισορροπίες και να μη δυσαρεστήσει κανέναν, εμφανίστηκε «συγκρατημένα θριαμβευτής», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εως τη 17η Δεκέμβρη θα συνεχίσουμε με συνέπεια την υπεύθυνη πολιτική μας να μη σχολιάζουμε κείμενα. Είναι όμως προφανές από το νέο κείμενο ότι σε πολλά σημεία η εντατική μας διπλωματική προσπάθεια συνεχίζεται με επιτυχία, ώστε τελικά ο ευρωπαϊκός δρόμος να οδηγήσει στην ειρήνη, στη σταθερότητα και ευημερία, όλης της περιοχής μας»...

Συνάντηση Ιακώβου - Στρο

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα διεξήχθη η χτεσινή συζήτηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με το Βρετανό ομόλογό του όσον αφορά το σχέδιο συμπερασμάτων για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και την περίφημη παράγραφο 19 του προσχεδίου. Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη παράγραφος είναι το μόνο σημείο και στο τρίτο σχέδιο συμπερασμάτων όπου γίνεται έμμεση αναφορά στην τελωνειακή - και όχι διπλωματική - αναγνώριση της Κύπρου από την Αγκυρα με τη φράση ότι η Τουρκία θα υπογράψει πρωτόκολλο με το οποίο υιοθετεί τη συμφωνία της Αγκυρας αναγνωρίζοντας και τις δέκα νέες χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της Κύπρου.

Ο Γ. Ιακώβου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Τζ. Στρο, χτες το απόγευμα, υποστήριξε ότι η κυπριακή πλευρά «ενισχύει την παράγραφο 19 προς μία διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών και υπογραφής από την Τουρκία της συμφωνίας της Αγκυρας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απαίτηση για ξεκάθαρη ημερομηνία

Την απαίτηση της Τουρκίας για ξεκάθαρη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρεντζέντ Ταργίπ Ερντογάν, λίγο πριν το δείπνο εργασίας με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Ολλανδό πρωθυπουργό Γ. Π. Μπαλκενέντε. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους χαιρέτισε την προσπάθεια της Τουρκίας προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας και τις σημαντικές προόδους στην υιοθέτηση πολιτικής μεταρρυθμίσεων που της υποδείχτηκαν από την ΕΕ. Ωστόσο, σημείωσε, εξακολουθούν να υπάρχουν σύμφωνα και με την έκθεση της Επιτροπής, ορισμένα σημεία που εμπνέουν ανησυχία όπως είναι τα βασανιστήρια και οι θεμελιώδεις ελευθερίες.

Απαντώντας στον Ολλανδό ομόλογό του ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα του εργάζεται νυχθημερόν για την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών πολιτικών υποδείξεων και για την εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων όσον αφορά το σεβασμό των ελευθεριών και την εξάλειψη των βασανιστηρίων. Οπως είπε, όλοι οι νόμοι που προβλέπονταν πέρασαν. Αυτό που μένει τώρα είναι η πρακτική υιοθέτηση των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων η οποία όμως θα χρειαστεί κάποιο χρόνο προσαρμογής γιατί απαιτείται και η αλλαγή νοοτροπίας.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν σημείωσε ότι θα συζητήσει με τον Γ.Π. Μπαλκενέντε για το τι πρέπει να γίνει ώστε μέχρι τις 17 Δεκέμβρη να βρεθεί μία λύση που θα ενώσει δύο πολιτισμούς. Επεσήμανε δε, ότι δεν ανησυχεί γιατί η Τουρκία έκανε ό,τι χρειαζόταν σύμφωνα με τους όρους της Κοπεγχάγης και γι' αυτό ζητά πλήρη ένταξη, με διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Γιατί η ένταξη στην ΟΝΕ δυσκόλεψε τη δημοσιονομική διαχείριση;

ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1915 ο Βλ. Ι. Λένιν, αποκαλύπτοντας την ουσία και την αντιδραστικότητα του συνθήματος «για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», έδειξε πως «από την άποψη των οικονομικών όρων του ιμπεριαλισμού, δηλαδή της εξαγωγής κεφαλαίων και του μοιράσματος του κόσμου από τις "προηγμένες" και "πολιτισμένες" αποικιακές δυνάμεις, οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα σε καπιταλιστικό καθεστώς είτε είναι απραγματοποίητες, είτε είναι αντιδραστικές».

Η ΔΙΑΒΟΗΤΗ συνθήκη του Μάαστριχτ προβλέπει ποσοτικούς στόχους σε ό,τι αφορά το ύψος των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, στο δημόσιο χρέος και το επιθυμητό επίπεδο του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα η κατάργηση των εθνικών νομισμάτων ακύρωσε και τη δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής από την πλευρά των εθνικών κυβερνήσεων.

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ πως το λεγόμενο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» έχει γίνει πλέον «στενός κορσές» στην άσκηση εθνικής δημοσιονομικής πολιτικής, γίνεται πλέον ακόμη και από αστούς οικονομολόγους και αναλυτές. Το γεγονός για παράδειγμα ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν μπορεί να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, σηματοδοτεί τα όρια άσκησης πολιτικής από τις εθνικές κυβερνήσεις. Το πλαφόν που μπαίνει -κοινό για όλα τα κράτη της ευρωζώνης ανεξάρτητα από το βαθμό ανάπτυξης και τις ειδικές «εθνικές» συνθήκες - εντείνει το βαθμό της ανισόμετρης ανάπτυξης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, διαδικασία που αναγκαστικά και αναπότρεπτα επιταχύνεται ακόμη περισσότερο από τη διεύρυνση της ΕΕ. Αλλά το κυριότερο ως συνέπεια είναι η περικοπή των δημοσίων δαπανών, η οποία αποβαίνει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων αφού περικόπτονται οι δαπάνες για κοινωνική πολιτική, υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση κλπ., τομείς οι οποίοι ιδιωτικοποιούνται και εμπορευματοποιούνται και για τις οποίους τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν αδρά.

ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ της ΚΕ του ΚΚΕ στο 17ο Συνέδριο, επισημαίνεται πως «τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής διαχείρισης επιδεινώθηκαν, τάση που εμφανίζεται ακόμη και στις μεγαλύτερες και ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ». Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι τα δύο ισχυρότερα κράτη της ευρωζώνης (Γερμανία και Γαλλία) ενεργώντας για λογαριασμό των συμφερόντων της κεφαλαιοκρατίας των κρατών τους, δε δίστασαν να «παραβιάσουν» τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο οι ίδιοι είχαν επιβάλει. Αν δεν το έκαναν και έκαναν απότομα κοινωνικές περικοπές, θα όξυναν τις λαϊκές αντιδράσεις και δεν το ήθελαν. Στη συνέχεια (Νοέμβρης 2003) αξίωσαν από τους «εταίρους» τους και πέτυχαν την αναστολή του Συμφώνου αποκλειστικά και μόνο για λογαριασμό των κρατών τους. Οι ισχυροί της ευρωζώνης συνεχίζουν να απαιτούν τη συμμόρφωση των άλλων, μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. Είναι φανερό πως η υφέρπουσα κρίση στη δημοσιονομική διαχείριση των κρατών της ΕΕ είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα των εγγενών αντιφάσεών τους.

Η ΚΡΙΣΗ και τα αποτελέσματά της είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού, της βασικής του αντίθεσης που υπηρετεί η εφαρμοζόμενη σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου πολιτική. Η πλουτοκρατία επιχειρεί να τα αξιοποιήσει σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Με απύθμενο θράσος κινδυνολογούν για τα «ελλείμματα» μόνο και μόνο για να αξιώσουν νέα μέτρα συρρίκνωσης των ήδη ασθενών λαϊκών εισοδημάτων.

ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας μπορεί να βελτιώσει τα λαϊκά εισοδήματα. Η διέξοδος για το λαό δε βρίσκεται στην καλύτερη δημοσιονομική διαχείριση αλλά στην ανατροπή του καπιταλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ