Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απαίτηση για ξεκάθαρη ημερομηνία

Την απαίτηση της Τουρκίας για ξεκάθαρη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρεντζέντ Ταργίπ Ερντογάν, λίγο πριν το δείπνο εργασίας με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Ολλανδό πρωθυπουργό Γ. Π. Μπαλκενέντε. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους χαιρέτισε την προσπάθεια της Τουρκίας προς τον εκδημοκρατισμό της χώρας και τις σημαντικές προόδους στην υιοθέτηση πολιτικής μεταρρυθμίσεων που της υποδείχτηκαν από την ΕΕ. Ωστόσο, σημείωσε, εξακολουθούν να υπάρχουν σύμφωνα και με την έκθεση της Επιτροπής, ορισμένα σημεία που εμπνέουν ανησυχία όπως είναι τα βασανιστήρια και οι θεμελιώδεις ελευθερίες.

Απαντώντας στον Ολλανδό ομόλογό του ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα του εργάζεται νυχθημερόν για την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών πολιτικών υποδείξεων και για την εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων όσον αφορά το σεβασμό των ελευθεριών και την εξάλειψη των βασανιστηρίων. Οπως είπε, όλοι οι νόμοι που προβλέπονταν πέρασαν. Αυτό που μένει τώρα είναι η πρακτική υιοθέτηση των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων η οποία όμως θα χρειαστεί κάποιο χρόνο προσαρμογής γιατί απαιτείται και η αλλαγή νοοτροπίας.

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν σημείωσε ότι θα συζητήσει με τον Γ.Π. Μπαλκενέντε για το τι πρέπει να γίνει ώστε μέχρι τις 17 Δεκέμβρη να βρεθεί μία λύση που θα ενώσει δύο πολιτισμούς. Επεσήμανε δε, ότι δεν ανησυχεί γιατί η Τουρκία έκανε ό,τι χρειαζόταν σύμφωνα με τους όρους της Κοπεγχάγης και γι' αυτό ζητά πλήρη ένταξη, με διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ