Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Πιέζουν για ενεργό συμμετοχή όλων στην κατοχή του Ιράκ

Ο «Μεσογειακός Διάλογος» ανάμεσα στα μέλη του ΝΑΤΟ και των μεσογειακών αραβικών χωρών ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Συνόδου υπουργών Eξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Πέτρος Μολυβιάτης, ενώ παρών ήταν και ο Αμερικανός Κόλιν Πάουελ.

Η Σύνοδος εξέτασε την ενδυνάμωση της συμμαχικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, με το ΝΑΤΟ να ασκεί πιέσεις για παρουσία του και στην Καμπούλ, αλλά και για την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, υπερασπιζόμενος τα ιμπεριαλιστικά και συμφέροντα και θέσεις της χώρας του, ζήτησε από τις «σύμμαχες» χώρες να πάρουν ενεργό ρόλο στις αποστολές στο Ιράκ, ενώ η Ελλάδα, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ισπανία, που τηρούν επιφυλακτική στάση, στο θέμα, λόγω διαφοροποιημένων συμφερόντων και εσωτερικών αντιδράσεων, έμειναν σταθερές στις θέσεις τους.

Στα πλαίσια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Π. Μολυβιάτης συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, και είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για την επερχόμενη Σύνοδο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πλαίσιο των συζητήσεων για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που αποτελούν φλέγον ζήτημα των ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα με τους Γερμανό, Γάλλο και Ισπανό ομολόγους του.


Α.Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ