Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Δυο κόσμοι...

Δεν έχει σημασία ποιο είναι τ' όνομά του. Μπορεί να τον λένε Τζόνι, Χάρι, Τζίμι, Τόνι ή Μπιλ. Το σίγουρο είναι ότι επαγγέλλεται το δολοφόνο. Είναι επίσης σίγουρο ότι είναι Αμερικανός και εκπαιδεύτηκε στις σύγχρονες μεθόδους εξόντωσης άοπλων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων.

Ανθρώπων που ούτε τον γνώριζαν, ούτε είχαν τίποτα διαφορές. Μα ούτε κι αυτός τους γνώριζε και δεν είχε ποτέ μιλήσει μαζί τους. Και κάτι άλλο γι' αυτόν που το 'μαθα διαβάζοντάς το στις εφημερίδες.

Το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετώπιζε στην πατρίδα του, το έλυσε με το να γίνει εθελοντής επαγγελματίας πεζοναύτης στον αμερικανικό στρατό. Οχι, βέβαια, από αγάπη στην πατρίδα του, ούτε για να την υπερασπίσει από κανέναν εισβολέα.

Επειδή ο μισθός είναι πολλαπλάσιος του βασικού, δέχτηκε να πάει στο Ιράκ και μάλιστα ενταγμένος σε μονάδα «αμέσου δράσεως», παίρνοντας μέρος στις μάχες της Φαλούτζα.

Ετσι, λοιπόν, δικαιολογώντας τις υψηλές αποδοχές του, αλλά εκδηλώνοντας και τα κτηνώδη ένστικτά του, αποτέλειωσε με το αυτόματό του, τον πεσμένο στη γη άοπλο Ιρακινό τραυματία. Η φωτογραφία - ντοκουμέντο της απάνθρωπης κι αποτρόπαιης αυτής πράξης, έκανε το γύρο του κόσμου, δείχνοντας το βάρβαρο πρόσωπο της νέας τάξης πραγμάτων, αλλά και την ταυτότητα του ιμπεριαλιστικού κι ανήθικου κόσμου των πολυεθνικών και των μεγάλων συμφερόντων.

Γράφοντας τούτες τις γραμμές, σκέφτηκα τον πατέρα του Αμερικανού πεζοναύτη. Τι θα είπε και τι θα ένιωσε, βλέποντας τη φωτογραφία της εγκληματικής πράξης του γιου του; Σκέφτηκα και τον πατέρα του δολοφονημένου νεαρού Ιρακινού. Ποια, αλήθεια, συναισθήματα κυριάρχησαν στην ψυχή των δύο αυτών ανθρώπων;

Κι αμέσως μου 'ρθε στη σκέψη ένας άλλος πατέρας. Ο σ/φος Αντώνης Μάλλης που έχασε τη μοναχοκόρη του σ' ένα αναπάντεχο αυτοκινητικό δυστύχημα.

Τ' όνομα της κοπέλας, σ' αντίθεση με τον Αμερικανό πεζοναύτη, έγινε γνωστό και γράφτηκαν επαινετικά λόγια γι' αυτήν και για την αιτία του θανάτου της. Τη λέγανε Ολγα, Ολγα Μάλλη. Επιστημόνισσα, καθηγήτρια, εκπαιδευτικός «έφτιαχνε» ανθρώπους, καλλιεργώντας τις ψυχές των παιδιών. Διαπαιδαγωγημένη με τα ιδανικά και την πίστη για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο που της ενέπνευσε ο κομμουνιστής πατέρας της - Α΄ μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού και στέλεχος του ναυτεργατικού κινήματος - προσπαθώντας να βοηθήσει ένα χτυπημένο από αυτοκίνητο αδέσποτο σκυλάκι στη Λεωφόρο Μαραθώνα, τη χτύπησε κι αυτή ένα άλλο αυτοκίνητο και τη σκότωσε, κρατώντας στην αγκαλιά της το μικρό ζωάκι...

Να γυρίσουμε, όμως, στον Αμερικανό πεζοναύτη. Η πράξη του είναι ακόμη μια ανεξίτηλη κηλίδα που θα προστεθεί στα «επιτεύγματα» της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ. Το όνομα του πεζοναύτη δε θα μαθευτεί, ούτε θα γραφτεί... Θα σκεπαστεί απ' την «καλή πράξη» του Μπους που «έσωσε» τη ζωή μιας γαλοπούλας στο γιορτασμό της «Ημέρας των Ευχαριστιών»! Αντίθετα, ο αλτρουισμός της Ολγας, ήταν πράξη που τιμάει την οικογένειά της και τη γενιά της. Τ' όνομά της θ' ακούγεται και θα γράφεται σαν μια σελίδα που σπάνια τη διαβάζουμε ή τη βλέπουμε στα κανάλια. Αυτοί έχουν άλλες επιλογές κι άλλα πράγματα τους ενδιαφέρουν.

Η ηρωική Καισαριανή και οι άνθρωποί της τίμησαν τη μνήμη της συμπολίτισσάς τους, δίνοντας τ' όνομα της Ολγας στο σύλλογο που ίδρυσαν: «Φιλοζωικός Σύλλογος Καισαριανής "Ολγα Μάλλη"» που συνεχίζει να προσφέρει στα αδέσποτα ζώα της περιοχής, όσα θα ήθελε να προσφέρει και η Ολγα, αν ζούσε...


Δημήτρης ΣΕΡΒΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ