ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
Ανήσυχο το «πολιτικό σύστημα»

Του Τάσου Αναστασίου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Αν δεν ήταντο χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» να θυμίζει ότι η εργατική τάξη και μόνον αυτή είναι που παράγει τον πλούτο,

αν δεν ήταν ολόκληρη η χτεσινή πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» αφιερωμένη στα συλλαλητήρια που έγιναν σε 50 πόλεις και, μάλιστα, με αρκετές φωτογραφίες που να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές,

θα ήμασταν όλοι μαζί μια αγαπημένη παρέα, όπου μέσα από τον Τύπο θα μαθαίναμε ότι οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου δεν κάνουν τίποτα άλλο, παρά να μοχθούν για το δίκιο του εργάτη. Είτε αυτό αφορά στα ασφαλιστικά του, είτε στο χρόνο εργασίας του, είτε στη διαφθορά που ροκανίζει τα χρυσοπληρωμένα από τους εργάτες κρατικά ταμεία. Θα μπορούσαμε, επίσης, να πιστέψουμε ότι κάποιο ιστορικό γεγονός διαδραματίζεται εκεί στο χώρο της «αριστεράς».

Οπου ο ένας καλεί, ο άλλος ανταποκρίνεται κι ο ενδιάμεσος διατάσσει να βαρέσουν όλοι «προσοχές».

Ελα, όμως,που παραμένει η ρημάδα η πραγματικότητα. Με τους εργάτες να διαδηλώνουν, σε πείσμα των εκδοτών που διατάσσουν να εξαφανιστούν και ως είδηση οι διαδηλώσεις. Και με τα γραπτά να μένουν για να μας θυμίζουν ότι:

Είναι ο Γ. Παπανδρέου αυτός που προεκλογικά διακήρυξε ότι οι νέοι πρέπει να δουλεύουν ανασφάλιστοι, είναι αυτός που λίγες μέρες πριν διακήρυξε από τα Γιάννενα ότι στα 70 του ο άνθρωπος είναι παραγωγικότατος και, άρα, προς τι η σύνταξη σε τέτοια ηλικία.

Σ' αυτήν τη γραμμήκαλεί να υποταχτούν όλοι ο Πολυζωγόπουλος. Σ' αυτήν τη γραμμή καλεί ο Παπανδρέου να συνταχθούν όλοι για να χτυπηθεί η «συντήρηση». Η οποία «συντήρηση», κατά τον Κωνσταντόπουλο, έχει όνομα: ΚΚΕ. Που τόσα χρόνια μπαίνει εμπόδιο στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για τη δημιουργία ενός κόμματος της «σύγχρονης αριστεράς».

Η δήλωση του απολυμένου της ΟΠΕΛ είναι «όλα τα λεφτά» για όλον αυτόν το συρφετό, που πασχίζει να παρουσιάσει με «ανθρώπινο πρόσωπο» τον καπιταλισμό.


ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

«ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΗ»: «Στα 1,9 δισ. ευρώ το έλλειμμα. Σε 178 εργαζόμενους αναλογούν 100 συνταξιούχοι κατά μέσο όρο. Αναξιοποίητη η κινητή και ακίνητη περιουσία αξίας 21,8 δισ.» (το πρώτο θέμα στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ: «Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει και γι' αυτό μόνο ένας τρόπος υπάρχει: Να μπουν στοιχεία ανταγωνισμού στο σύστημα (...) γι' αυτό πρέπει να δούμε λογικές που θα σπάνε το μονοπώλιο του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι υποχρεωτική για όλους η ασφάλιση με ελεύθερη επιλογή φορέα» (ο Π. Μανδραβέλης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΦΤΗΝΟΙ: «Μιλώντας για τα σχέδιά του το 2005 ο Γάλλος πρωθυπουργός κατέθεσε τις προτάσεις του για μία νέα συμφωνία στο εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας, κύριος στόχος των οποίων είναι η ελαστικοποίησή του. Συγκεκριμένα οι υπερωρίες των εργαζομένων θα πάψουν πια να αποτελούν αντικείμενο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και θα ρυθμίζονται με επιμέρους συμφωνίες, τις οποίες θα συνάπτουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις» (το ρεπορτάζ στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ: «Σύμφωνα με όσα αποκάλυψαν στη Βουλή ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης είχε μετατραπεί σε οργανισμό τακτοποίησης συγγενών, συμβούλων υπουργών και κομματικών στελεχών και "υπεξαίρεσης" δισεκατομμυρίων δρχ. του δημοσίου» (το ρεπορτάζ στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

«ΑΠΛΩΣ ΑΝΕΡΓΟΣ»: «Οι εταιρίες επανακατάρτισης που επιδοτούνται από το κράτος είναι απλώς μια τακτική να καθυστερείς την ανεργία. Στο τέλος μένεις απλώς άνεργος» (δήλωση απολυμένου της «ΟΠΕΛ»/«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η ΤΣΕΠΗ: «Οι αυξήσεις από πέρυσι, στις τιμές πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,6%, της βενζίνης κατά 10,6% του ελαιολάδου 14,6%, του ψωμιού 9,1% και άλλων ειδών ευρείας κατανάλωσης μαζί με τις δαπάνες στέγασης "έσυραν το χορό" των ανατιμήσεων» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΚΛΟΝΗΤΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο ΖΟΡΜΠΑΣ

ΕΘΝΟΣ: Η ΓΚΡΙΖΑ ΛΙΣΤΑ της διαφθοράς

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παράνομο κύκλωμα αποκαλύπτει ο κ. Ζορμπάς

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ» πριν καταθέσουν

Η ΝΙΚΗ: Ο Ζορμπάς «άδειασε» τον Σπηλιωτόπουλο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ της Ελλάδας για το Κυπριακό

ΤΟ ΒΗΜΑ: Και νέα όπλα από τη Ρωσία!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΛΛΑΣ - ΡΩΣΙΑ καινούρια συμμαχία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

Η ΧΩΡΑ: ΑΘΛΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ κατά του Καραμανλή

ΤΑ ΝΕΑ: Πάμε μαζί λέει ο Γιώργος στον ΣΥΝ

Η ΑΥΓΗ: Διαρκής αγώνας για δημοκρατία, σοσιαλισμό, ελευθερία, αλληλεγγύη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΧΤΙΖΟΥΝ με ευνοϊκή ρύθμιση τα εκτός σχεδίου

ΑΠΟΦΑΣΗ: Χτίζουν νομίμως

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναίες επιδοτήσεις για εμπόρους, βιοτέχνες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Παράταση για τη μονιμοποίησή τους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στο «κόκκινο» είκοσι ασφαλιστικά ταμεία

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ τον πλούτο...

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Από το 1992

«Το 1992 πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε ένα νέο κόμμα της Σύγχρονης Δημοκρατικής Αριστεράς (...) πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό εγχείρημα (...) η παράδοση ενός πολιτικού συστήματος που κυριαρχείται από τα δύο μεγάλα κόμματα και αφήνει έναν μικρό χώρο μόνον για την παραδοσιακή Αριστερά που εκπροσωπεί το ΚΚΕ (...) η πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ αποτελεί μεγάλο εμπόδιο (...) για ένα μεγάλο διάστημα θα διεξάγεται ένας σκληρός αγώνας για τη διαμόρφωση των συσχετισμών στο χώρο της Αριστεράς και από την τελική έκβαση θα εξαρτηθούν πολλά (...) για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα» (ο Ν. Κωνσταντόπουλος στο συνέδριο του ΣΥΝ / «Η ΑΥΓΗ»).

Στο 2004

«Να διασφαλίσουμε ότι θα δώσουμε τη μάχη για να αντιστρέψουμε τη συντηρητική στροφή της κοινωνίας» (η πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου στον ΣΥΝ / «Η ΑΥΓΗ»).

Για τη συνέχεια

«Για τον Συνασπισμό η απόφαση συνεργασίας (σ.σ. με το ΠΑΣΟΚ) προϋποθέτει μια πολύ πιο ουσιαστική μετατόπιση από τη λογική του κόμματος αριστερής διαμαρτυρίας στη λογική ενός κόμματος που διεκδικεί τη συμμετοχή του σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό» (το κύριο άρθρο στα «ΝΕΑ»)

Κοινός παρονομαστής

«Ας σταματήσουν οι δηλώσεις και οι διαγκωνισμοί αρμοδίων και αναρμοδίων για το Ασφαλιστικό και ας συνταχθούμε όλοι στη γραμμή του προέδρου» (η δήλωση Πολυζωγόπουλου για την ομιλία Παπανδρέου / «ΕΘΝΟΣ»).

Η υπηρεσία στο κεφάλαιο

«Ο κ. Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το συνδικαλιστικό κίνημα "αιχμή του δόρατος για την αναπτυξιακή πορεία" που επαγγέλλεται η "συμμετοχική δημοκρατία" και παρότρυνε τους συνέδρους να αλλάξουν συνδικαλιστική φιλοσοφία» (το ρεπορτάζ στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ