ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Πέτρινα χρόνια» για τους κατακτητές

Μέλη της ιρακινής αντίστασης ποζάρουν για το φωτογραφικό φακό

Associated Press

Μέλη της ιρακινής αντίστασης ποζάρουν για το φωτογραφικό φακό
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Λιποταξίες, αυτοκτονίες, απάνθρωπες, αποτροπιαστικές, φρικιαστικές ενέργειες... Τα κύρια συμπτώματα του κατοχικού στρατού.

Ο κατοχικός στρατός στο μικροσκόπιο στην εκπομπή «60΄» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, που παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία του Πενταγώνου. Περισσότεροι από 5.500 στρατιώτες έχουν λιποτακτήσει από το Μάρτη του 2003. Οι περισσότεροι από αυτούς σημειώνεται ότι έχουν διαφύγει, όπως και η προηγούμενη γενιά Αμερικανών που εξαναγκάζονταν να πάνε στον πόλεμο στο Βιετνάμ. Και να σημειωθεί ότι τότε υπήρχε η υποχρεωτική κλήτευση, ενώ τώρα ο στρατός είναι μισθοφορικός.

Οι βρετανικοί «Times» σημειώνουν επιπροσθέτως ότι ο αμερικανικός στρατός «υποφέρει» από τις λιποταξίες, από τη δραστική μείωση των στρατολογήσεων, αλλά και των επιστρατεύσεων, καθώς και από τις αγωγές των στρατιωτών! Την ίδια στιγμή οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις του 1,4 εκατομμυρίου εν ενεργεία και 865.000 εφέδρων είναι σε οριακό σημείο, ώστε να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κυβέρνηση Μπους όχι μόνο όσον αφορά στο Ιράκ, αλλά και αναστέλλει πιθανές επιχειρήσεις που σχεδιάζονται σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Την ίδια στιγμή η ενίσχυση του κατοχικού στρατού άρχισε. Σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους, στη νότια πόλη Βασόρα άρχισε η μεταφορά στρατιωτών από το Κουβέιτ. Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή επιπλέον 12.000 στρατιωτών στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας, με αφορμή τη διεξαγωγή των εκλογών στις 30 Γενάρη. Ετσι αναμένεται να φτάσουν το συνολικό αριθμό των 160.000, το μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων το Μάρτη του 2003.

Φυσικά, οι επιθέσεις συνεχίζονται... Ενας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην επαρχία Ανμπάρ, όπου και οι πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι. Επίσης ένας Ιρακινός πολίτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας στη Σαμάρα. Ενώ επιθέσεις στην ιρακινή εθνοφρουρά σε Τικρίτ και Μπακούμπα, με βόμβες τοποθετημένες στην άκρη του δρόμου, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 9 Ιρακινών εθνοφρουρών και 4 πολιτών. Στο Μπάιτζι, οι αντάρτες απήγαγαν τον Ιρακινό επιχειρηματία Μοχάμεντ Τζάσεμ αλ Τζάναμπι, 55 ετών, που συνεργαζόταν με τον αμερικανικό στρατό. Ο αλ Τζάναμπι ήταν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της περιοχής, πρόσθεσε. Στο Μάκχουλ, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, αντάρτες επιτέθηκαν με αντι-αρματικές ρουκέτες εναντίον τουρκικού φορτηγού που μετέφερε εμπορεύματα για τον αμερικανικό στρατό. Η τύχη του οδηγού παραμένει άγνωστη.

Αντάρτης πανηγυρίζει δίπλα σε φλεγόμενα αυτοκίνητα της λεγόμενης ιρακινής εθνοφρουράς

Associated Press

Αντάρτης πανηγυρίζει δίπλα σε φλεγόμενα αυτοκίνητα της λεγόμενης ιρακινής εθνοφρουράς
Τέλος, στη Μοσούλη, δύο αμερικανικά ελικόπτερα συγκρούστηκαν μεταξύ τους, ένα «Μπλακ Χοκ» και ένα «Απάτσι», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστούν 4.

Εν τω μεταξύ, αμερικανικό στρατοδικείο στο Ιράκ έκρινε ένοχο για το φόνο τραυματισμένου Ιρακινού πολίτη έναν Αμερικανό στρατιώτη, που υπηρετούσε στο Ιράκ. Πρόκειται για τον υπαξιωματικό Τζον Χορν, ο οποίος καταδικάστηκε από ειδικό στρατοδικείο, το οποίο συνεδρίασε στη βάση Ταχρίρ, καθώς, όπως αποδείχτηκε, στις 18 Αυγούστου είχε πυροβολήσει εν ψυχρώ άμαχο Ιρακινό, ο οποίος είχε τραυματιστεί στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες επιδρομές και ζυμώσεις για νέα ισραηλινή κυβέρνηση...

Ο Αριέλ Σαρόν απέφυγε το «σκόπελο» των πρόωρων εκλογών, εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία των μελών της ΚΕ του Λικούντ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Εργατικούς και μαζί το σχέδιο εκκένωσης της Λωρίδας της Γάζας (σε επτά μήνες)...

Ο 11χρονος παλαιστίνιος δείχνει τη φωτογραφία της 7χρονης αδελφούλας του που έπεσε θύμα των πυροβολισμών του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Ο 11χρονος παλαιστίνιος δείχνει τη φωτογραφία της 7χρονης αδελφούλας του που έπεσε θύμα των πυροβολισμών του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την ώρα που τα διεθνή πρακτορεία επικροτούσαν ως «νέα ώθηση για την ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή την απόφαση της ΚΕ του Λικούντ υπέρ του σχηματισμού νέας ισραηλινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τους Εργατικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μία 7χρονη Παλαιστίνια, που έπαιζε έξω από το σπίτι της στον προσφυγικό καταυλισμό Χανς Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έπεφτε νεκρή από τις σφαίρες των Ισραηλινών στρατιωτών. Οι τελευταίοι άρχισαν τις επιχειρήσεις στον προσφυγικό καταυλισμό θέλοντας - με όποιον τρόπο...- να ανταπαντήσουν στην επίθεση με όλμους που έκαναν νωρίτερα το πρωί Παλαιστίνιοι μαχητές της ένοπλης πτέρυγας της «Χαμάς» στον εβραϊκό οικισμό Νεβέχ Ντεκαλίμ στη Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση, που έγινε και αυτή ως αντίποινα για την προχτεσινή απόπειρα δολοφονίας με πύραυλο κατά τοπικού διοικητή των Λαϊκών Αντιστασιακών Επιτροπών της νότιας Λωρίδας Γάζας, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων Εβραίων εποίκων (ανάμεσά τους και ένα οκτάχρονο αγοράκι, που τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα)...

Δεν ήταν η μοναδική του είδους εξέλιξη. Ακολούθησε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο Μπέιτ Λαχίγια (βόρεια Λωρίδα Γάζας) με βάση υποψίες πως το κτίριο «χρησίμευε για παραγωγή και αποθήκευση όπλων». Από τη (δεύτερη μέσα σε ένα 48ωρο) αεροπορική επιδρομή διέφυγε με μικροτραυματισμούς ο Μαχμούντ αλ Μαντχούν, τοπικό στέλεχος της «Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Αξα»...

Η ώρα της εθνικής κυβέρνησης...

Πάντως, την ίδια ώρα, οι φακοί της δημοσιότητας προτιμούσαν να εστιάσουν την προσοχή τους στους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων ισραηλινών κομμάτων:

Αφενός στον Αριέλ Σαρόν, που τον παρουσίαζαν ως «μεγάλο νικητή», αφού (παρά τις αντιδράσεις πιο ακραίων στοιχείων του Λικούντ) η πρότασή του για συνασπισμό με τους Εργατικούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφίστηκε με ποσοστό 62% υπέρ και 38% κατά, από τα περίπου 3.000 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του (Λικούντ).

Αφετέρου στον (ηγέτη των Εργατικών) Σιμόν Πέρες, που άρχισε από χτες τις επαφές με στελέχη του κόμματός του, αλλά και την επικοινωνία με τον Αριέλ Σαρόν, δηλώνοντας πως υποστηρίζει το σχηματισμό της νέας εθνικής κυβέρνησης ως επί το πλείστον «για να εξασφαλίσει» την εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας από τους περίπου 8.200 Εβραίους εποίκους και τη διάλυση των εκεί στρατιωτικών βάσεων (καθώς και άλλων τεσσάρων μικρότερων εβραϊκών εποικισμών στη βόρεια Δυτική Οχθη).

Οι επαφές για το σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης (που εκτός από το Λικούντ και τους Εργατικούς θα συμπεριλαμβάνει και δύο μικρότερα κόμματα ορθόδοξων Εβραίων) θα ενταθούν στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας. Ο δε πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν εξέφρασε την ελπίδα πως το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι έτοιμο «το πολύ σε 10 μέρες»...

Παράλληλα, ο Σαέμπ Ερεκάτ (υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής) κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της ΚΕ του Λικούντ είπε πως αυτό «είναι εσωτερικό ζήτημα της ισραηλινής πολιτικής», εντούτοις εξέφρασε την προσδοκία πως η νέα ισραηλινή κυβέρνηση «θα κινηθεί στην κατεύθυνση μίας πραγματικής αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας»...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ G-8, ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΦΡΙΚΗΣ, ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Εν αναμονή νέων πολιτικών και οικονομικών πιέσεων...

ΡΑΜΠΑΤ-ΚΑΪΡΟ.- «Φόρουμ για το Μέλλον». Ετσι αποκαλείται η συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών της Ομάδας των Οκτώ (πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών) και αξιωματούχων από 22 χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που ξεκινά σήμερα στη μαροκινή πρωτεύουσα.

Στη συνάντηση, που αποτελεί μέρος της «πρωτοβουλίας» των ΗΠΑ για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, θα δώσουν μεταξύ άλλων «παρών» ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ που θα προτρέψει τους αξιωματούχους του αραβικού κόσμου «να θέσουν επί τάπητος» όλα τα ζητήματα (όπως «ανθρώπινα δικαιώματα», «δημοκρατικές ελευθερίες», πολιτικές και οικονομικές «μεταρρυθμίσεις» κλπ.) και ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Μπαρνιέ που χτες εξέφρασε την προσδοκία πως η συνάντηση θα κλείσει με κοινή διακήρυξη υπέρ της «επίλυσης της κρίσης στο Ιράκ και των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαφορών».

Από το «Φόρουμ για το Μέλλον» αποχώρησε την τελευταία στιγμή η αντιπροσωπεία του Ιράν, λόγω των «σημερινών σχέσεων με τις ΗΠΑ και των απειλών που θέτουν αυτές για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Ανάλογη συνάντηση είχε γίνει στις αρχές του τρέχοντος έτους στην Τύνιδα η οποία όμως δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες των ΗΠΑ καθώς αρκετοί ηγέτες χωρών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής λοιδόρησαν την Ουάσιγκτον πως προωθούσε «μυστική ατζέντα» για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων στην περιοχή...

Ο Μουμπάρακ για το Ισραήλ...

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διέψευσε χτες σε συνέντευξή του στην αραβόφωνη εφημερίδα Αλ Αχράμ τις πληροφορίες πως «σύντομα» θα μεταβεί στο Ισραήλ, πρέσβης της Αιγύπτου. Επιπλέον, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η προ ημερών απελευθέρωση του Ισραηλινού επιχειρηματία Αζάμ Αζάμ (είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για κατασκοπία σε βάρος της Αιγύπτου) λέγοντας πως δεν είναι αποτέλεσμα της πρόσφατης αναθέρμανσης των σχέσεων με το Ισραήλ επειδή είχε «προαποφασιστεί τον περασμένο Οκτώβρη στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος γενικής αμνηστίας». Ο Μουμπάρακ πρόσθεσε πως η απελευθέρωση του Αζάμ Αζάμ αναβλήθηκε λόγω της σύλληψης έξι Αιγύπτιων φοιτητών από το Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ