ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποχρηματοδοτείται η Ακρόπολη

Οταν οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν

ICON

Οταν οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν
Με τα μισά λεφτά από τα προϋπολογισμένα θα «πορευτούν» τα έργα αναστήλωσης και συντήρησης στην Ακρόπολη στη διετία 2005-2006, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη προς την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (το οποίο δημοσιεύτηκε στον Τύπο), αλλά και από τη χτεσινή απάντηση του πρώτου στα σχετικά δημοσιεύματα.

Ο υφυπουργός στο έγγραφό του επικαλείται την υποχρέωση της Ελλάδας να «μειώσει το δημόσιο έλλειμμα» για να πει ότι το κράτος δε θα δώσει τα 4,5 εκατ. ευρώ που του αναλογούν για την Ακρόπολη αλλά μόνο τα 5,5 εκατ. από το Γ΄ ΚΠΣ «με μόνη υποχρέωση» του ΥΠΠΟ «να καλύψει από εθνικούς πόρους τις απόλυτα αναγκαίες μη επιλέξιμες δαπάνες».

Χτες, ο υφυπουργός είπε, πως παρά τα 20,8 εκατ. ευρώ που δόθηκαν μέχρι το 2004 από κοινοτικά προγράμματα και εθνικούς πόρους για τα έργα στην Ακρόπολη, «δυστυχώς, οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν επιτεύχτηκαν (...) με αποτέλεσμα (...) να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες με σκαλωσιές στα μνημεία».

«Προσπερνώντας» τη μη διάθεση των 4,5 εκατ. ευρώ από το κράτος λέει «ότι το ΥΠΠΟ χρηματοδοτεί με 5.500.000 ευρώ τη συνέχιση των εργασιών από το Γ΄ ΚΠΣ» και καταλήγει... περίεργα: «Επομένως, το ΥΠΠΟ θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στο μνημείο και στους εργαζομένους σ' αυτό, αλλά ζητά την ίδια συνέπεια, υπευθυνότητα, τήρηση των προϋπολογισμών, χρονοδιαγραμμάτων και δεσμεύσεων ως προς τα παραδοτέα, που ισχύουν και για όλους τους επιστήμονες και εργατοτεχνίτες που αθόρυβα και με μεράκι επιμελούνται των μνημείων μας σε όλη τη χώρα». Δηλαδή, ίσως να «φταίνε» και οι εργαζόμενοι στην Ακρόπολη;

Θυμίζουμε ότι από τους 235 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, οι 145 είναι έκτακτοι και οι 84 βρίσκονταν υπό απόλυση μέχρι πριν δύο μήνες. Ηταν αυτοί που σήκωναν πανό φέτος για να μην σταματήσουν οι εργασίες στην Ακρόπολη, μαζί με άλλους συναδέλφους τους έξω από το ΥΠΠΟ... για να «εισπράξουν» τα γκλομπ και χημικά των ΜΑΤ.

Υποψήφιοι για «Φελίξ»

Υποψήφια για το βραβείο καλύτερου Ευρωπαίου συνθέτη μουσικής κινηματογράφου είναι η Ελένη Καραΐνδρου. Η υποψηφιότητά της για τα ευρωπαϊκά «Φελίξ» (για την εξαίρετη μουσική της στην ταινία «Το Λιβάδι που δακρύζει» του Θ. Αγγελόπουλου) είναι η πρώτη για Ελληνα συνθέτη. Ερχεται 14 χρόνια μετά το βραβείο «Φελίνι» (καλύτερου συνθέτη της Ευρώπης) που της είχε απονεμηθεί στην Ιταλία το 1992. Η απονομή των «Φελίξ» πραγματοποιείται σήμερα στη Βαρκελώνη. Η συνθέτρια θα παραβρεθεί στην τελετή μαζί με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και τον διευθυντή φωτογραφίας Ανδρέα Σινάνο, επίσης υποψηφίων για τα βραβεία σκηνοθεσίας και φωτογραφίας, αντίστοιχα.

Για τα παιδιά

«Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος» στο θέατρο «Αργώ»
«Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος» στο θέατρο «Αργώ»
Ενα πασίγνωστο παραμύθι παρουσιάζει το θέατρο «Αργώ» - των αδελφών Γκριμ «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος» - σε σκηνοθεσία Δέσποινας Σιδηροπούλου, θεατρική διασκευή - προσαρμογή Μαριάννας Κάλμπαρη και μουσική Μιχάλη Δέλτα. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Μάνου Ανδρέου, οι χορογραφίες των Χρήστου Παπαδόπουλου - Φώτη Νικολάου, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη. Παίζουν: Βίκυ Λέκκα, Γιώργος Ταμπουράκης, Πέτρος Αλατζάς, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Μαρία Κάτσενου.

  • Το παραμύθι «Ο Τζακ και η φασολιά» παρουσιάζει η παιδική σκηνή του «Ανοιχτού Θεάτρου», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, διασκευή - χορογραφία Δόνης Μιχαηλίδου, σκηνικά - κοστούμια Διονυσίας Τσέκου, μουσική Αντώνη Μιχαηλίδη. Παίζουν: Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Σωτήρης Αντωνίου, Θοδωρής Αντωνιάδης, Δανάη Σδούγκου, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Ολυμπία Σκορδίλη. Ο μικρούλης, φτωχούλης Τζακ, ταξιδεύει προς έναν άγνωστο κόσμο, σκαρφαλώνοντας σε μια τεράστια φασολιά. Φτάνει σ' ένα γιγάντιο κόσμο, όπου προσπαθεί να νικήσει ένα γίγαντα, με την εξυπνάδα και το θάρρος του.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ακαδημία Αθηνών: Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με την υποστήριξη της ΓΓ Ολυμπιακών Αγώνων του ΥΠΠΟ, εξέδωσε το εξαιρετικά καλαίσθητο, δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) λεύκωμα «Ωδή στην ελιά». Η επιστημονική επιμέλεια υπογράφεται από την διευθύντρια του Κέντρου, Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη. Την οργάνωση της ύλης έκανε η αρχαιολόγος, συνεργάτρια του Κέντρου Λουίζα Καραπιδάκη. Τη φιλολογική επιμέλεια ο ερευνητής του Κέντρου Παναγιώτης Καμηλάκης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια η Εύα Σταμάτη και τις μεταφράσεις οι Αντριου Φέρινκτον και Φένια Ανδρονίκου. Τα κείμενα έγραψαν 26 πανεπιστημιακοί καθηγητές και διαφόρων ειδικοτήτων επιστήμονες και ερευνητές (αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί, εθνολόγοι, ιστορικοί τέχνης, κλπ.). Τα βασικά κεφάλαια του τόμου είναι: «Η ελιά στην αρχαιότητα», «Η ελιά στο Βυζάντιο και στη χριστιανική λατρεία», «Η ελιά στη λαογραφία και στην πολιτιστική ανθρωπολογία», «Ελαίω Τέχνης», «Η τεχνολογία της παραγωγής του ελαιολάδου», «Το Ελληνικό Μουσείο της Ελιάς», Αρκαδίου Κρήτης. Πλούσια εικονογραφημένος τόμος, περιλαμβάνει επιλογή ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας.

- Καπόν (Μακρυγιάννη 23-27, Αθήνα 11742, τηλ. 210.9235.080): Πάνος Βαλαβάνης «Ιερά και Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα (Ολυμπία, Δελφοί, Ισθμια, Νεμέα, Αθήνα)». Ο συγγραφέας, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σ' αυτόν τον - εξαιρετικά εικονογραφημένο με αρχαία έργα τέχνης - πολυτελή, με πανόδετη βιβλιοδεσία, δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) τόμο, ιστορεί τους αγώνες από τους μυθικούς χρόνους, τότε που οι αγώνες συνδέονταν με θεούς και μυθικούς ήρωες, είχαν χαρακτήρα λατρείας και γίνονταν σε ναούς, συνοδευόμενοι και με άλλες τελετουργικές γιορτές. Σταδιακά προχωρά στους αγώνες των ιστορικών χρόνων και στην καθιέρωσή τους ως Πανελλαδικών. Παράλληλα, παρουσιάζει τα αρχιτεκτονικά μνημεία και περίφημα έργα τέχνης που συνδέονται με τους αγώνες.

- Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού: Το ΕΙΠ και οι ρωσικές εκδόσεις «Severnyl polonik» στο πλαίσιο της έκθεσης στο Μουσείο Αντρέι Ρουμπλιόφ της Μόσχας (17/5-4/7/2004) με τίτλο «Θησαυροί του Αγίου Ορους στη Ρωσία (10ος-17ος αι.)», κυκλοφόρησε στα αγγλικά τον ομώνυμο τόμο «Mount Athos Treasures in Russia». Ο τόμος περιλαμβάνει αγιορείτικα κειμήλια από συλλογές, μουσείων, βιβλιοθηκών και αρχείων της Ρωσίας, τα οποία βρέθηκαν στη Μόσχα, στη διάρκεια της χιλιετούς ελληνορωσικής σχέσης. Τα κειμήλια αυτά δώρισαν αγιορείτες μοναχοί σε τσάρους, πατριάρχες της Ρωσίας, προέρχονται δε και από αγορές Ρώσων αξιωματούχων της αυλής και της ρωσικής Εκκλησίας, Ρώσων αρχιερέων, διπλωματών και συλλεκτών κατά το 19ο αιώνα από μονές του Αθω. Τα κείμενα έγραψαν διακεκριμένοι Ρώσοι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμο διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μπόρις Φόνκιτς (Η έκδοση διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της «Εστίας»).

- «Εστία»: Μαρσέλ Προυστ «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο (V H φυλακισμένη)» (μετάφραση Παύλος Ζάννας - Παναγιώτης Πούλος, επιμέλεια Παναγιώτης Πούλος. Ο τόμος περιλαμβάνει τη «Φυλακισμένη», δηλαδή την πέμπτη ενότητα του τεράστιου, διάσημου μυθιστορήματος του κορυφαίου Γάλλου δημιουργού «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Η ενότητα αυτή αφορά στον έρωτα του αφηγητή με την Αλμπερτίν, με υπόβαθρο το θάνατο του συγγραφέα Μπεργκότ και την ακρόαση του «Σεπτέτου» του συνθέτη Βεντέιγ. Ο τόμος περιλαμβάνει και βιογραφικές σημειώσεις για τον Προυστ, από τον διευθυντή της «Γαλλικής Επιθεώρησης», Ζακ Ριβέ, γραμμένες το 1923, λίγους μήνες μετά το θάνατο του συγγραφέα. Επίσης, περιλαμβάνεται το τελευταίο κείμενο του αξέχαστου Παύλου Ζάννα, με τίτλο «Η "εθνοκεντρική" μετάφραση και οι προβληματισμοί του μεταφραστή»).

- «Θέματα Λογοτεχνίας» (τετράμηνο περιοδικό λογοτεχνίας, θεωρίας της λογοτεχνίας και κριτικής των εκδόσεων «Γκοβόστη», με αφιερώματα στον Κωστή Παλαμά και στον Παύλο Μάτεσι).

- «Πόρφυρας» (τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας, τεύχος 112).

- «Ελληνικά Γράμματα» (περιοδικό των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα» για τη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη).

ΓΡΕΒΕΝΑ
Παρουσίαση βιβλίου

Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Τ. Γεροζήση «το επίλεκτο απόσπασμα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ - Φλωράκη, Μπελογιάννη, Παπαγεωργίου», οργανώνει η Σύγχρονη Εποχή σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Ασυναγώνιστο» τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη στα Γρεβενά. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 μ.μ. στην αίθουσα «Λαδά» (πρώην ΝΕΛΕ). Θα μιλήσουν ο συγγραφέας του βιβλίου και ο Τ. Σεβαστιάδης.

Το βιβλίο της καθηγήτριας της Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κατερίνας Κορρέ - Ζωγράφου «Ανθρωποι και παραδοσιακά επαγγέλματα στο Αιγαίο ΙΙ» (έκδοση του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού) της Κατερίνας Κορρέ - Ζωγράφου, θα παρουσιαστεί στις 13/12, 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» του ΙΜΕ (κτίριο 7).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ