Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Ακαδημία Αθηνών: Το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με την υποστήριξη της ΓΓ Ολυμπιακών Αγώνων του ΥΠΠΟ, εξέδωσε το εξαιρετικά καλαίσθητο, δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) λεύκωμα «Ωδή στην ελιά». Η επιστημονική επιμέλεια υπογράφεται από την διευθύντρια του Κέντρου, Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη. Την οργάνωση της ύλης έκανε η αρχαιολόγος, συνεργάτρια του Κέντρου Λουίζα Καραπιδάκη. Τη φιλολογική επιμέλεια ο ερευνητής του Κέντρου Παναγιώτης Καμηλάκης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια η Εύα Σταμάτη και τις μεταφράσεις οι Αντριου Φέρινκτον και Φένια Ανδρονίκου. Τα κείμενα έγραψαν 26 πανεπιστημιακοί καθηγητές και διαφόρων ειδικοτήτων επιστήμονες και ερευνητές (αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, ιστορικοί, εθνολόγοι, ιστορικοί τέχνης, κλπ.). Τα βασικά κεφάλαια του τόμου είναι: «Η ελιά στην αρχαιότητα», «Η ελιά στο Βυζάντιο και στη χριστιανική λατρεία», «Η ελιά στη λαογραφία και στην πολιτιστική ανθρωπολογία», «Ελαίω Τέχνης», «Η τεχνολογία της παραγωγής του ελαιολάδου», «Το Ελληνικό Μουσείο της Ελιάς», Αρκαδίου Κρήτης. Πλούσια εικονογραφημένος τόμος, περιλαμβάνει επιλογή ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας.

- Καπόν (Μακρυγιάννη 23-27, Αθήνα 11742, τηλ. 210.9235.080): Πάνος Βαλαβάνης «Ιερά και Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα (Ολυμπία, Δελφοί, Ισθμια, Νεμέα, Αθήνα)». Ο συγγραφέας, καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σ' αυτόν τον - εξαιρετικά εικονογραφημένο με αρχαία έργα τέχνης - πολυτελή, με πανόδετη βιβλιοδεσία, δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) τόμο, ιστορεί τους αγώνες από τους μυθικούς χρόνους, τότε που οι αγώνες συνδέονταν με θεούς και μυθικούς ήρωες, είχαν χαρακτήρα λατρείας και γίνονταν σε ναούς, συνοδευόμενοι και με άλλες τελετουργικές γιορτές. Σταδιακά προχωρά στους αγώνες των ιστορικών χρόνων και στην καθιέρωσή τους ως Πανελλαδικών. Παράλληλα, παρουσιάζει τα αρχιτεκτονικά μνημεία και περίφημα έργα τέχνης που συνδέονται με τους αγώνες.

- Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού: Το ΕΙΠ και οι ρωσικές εκδόσεις «Severnyl polonik» στο πλαίσιο της έκθεσης στο Μουσείο Αντρέι Ρουμπλιόφ της Μόσχας (17/5-4/7/2004) με τίτλο «Θησαυροί του Αγίου Ορους στη Ρωσία (10ος-17ος αι.)», κυκλοφόρησε στα αγγλικά τον ομώνυμο τόμο «Mount Athos Treasures in Russia». Ο τόμος περιλαμβάνει αγιορείτικα κειμήλια από συλλογές, μουσείων, βιβλιοθηκών και αρχείων της Ρωσίας, τα οποία βρέθηκαν στη Μόσχα, στη διάρκεια της χιλιετούς ελληνορωσικής σχέσης. Τα κειμήλια αυτά δώρισαν αγιορείτες μοναχοί σε τσάρους, πατριάρχες της Ρωσίας, προέρχονται δε και από αγορές Ρώσων αξιωματούχων της αυλής και της ρωσικής Εκκλησίας, Ρώσων αρχιερέων, διπλωματών και συλλεκτών κατά το 19ο αιώνα από μονές του Αθω. Τα κείμενα έγραψαν διακεκριμένοι Ρώσοι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμο διδάκτορα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μπόρις Φόνκιτς (Η έκδοση διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της «Εστίας»).

- «Εστία»: Μαρσέλ Προυστ «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο (V H φυλακισμένη)» (μετάφραση Παύλος Ζάννας - Παναγιώτης Πούλος, επιμέλεια Παναγιώτης Πούλος. Ο τόμος περιλαμβάνει τη «Φυλακισμένη», δηλαδή την πέμπτη ενότητα του τεράστιου, διάσημου μυθιστορήματος του κορυφαίου Γάλλου δημιουργού «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Η ενότητα αυτή αφορά στον έρωτα του αφηγητή με την Αλμπερτίν, με υπόβαθρο το θάνατο του συγγραφέα Μπεργκότ και την ακρόαση του «Σεπτέτου» του συνθέτη Βεντέιγ. Ο τόμος περιλαμβάνει και βιογραφικές σημειώσεις για τον Προυστ, από τον διευθυντή της «Γαλλικής Επιθεώρησης», Ζακ Ριβέ, γραμμένες το 1923, λίγους μήνες μετά το θάνατο του συγγραφέα. Επίσης, περιλαμβάνεται το τελευταίο κείμενο του αξέχαστου Παύλου Ζάννα, με τίτλο «Η "εθνοκεντρική" μετάφραση και οι προβληματισμοί του μεταφραστή»).

- «Θέματα Λογοτεχνίας» (τετράμηνο περιοδικό λογοτεχνίας, θεωρίας της λογοτεχνίας και κριτικής των εκδόσεων «Γκοβόστη», με αφιερώματα στον Κωστή Παλαμά και στον Παύλο Μάτεσι).

- «Πόρφυρας» (τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας, τεύχος 112).

- «Ελληνικά Γράμματα» (περιοδικό των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα» για τη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ