ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο 17ο Συνέδριο

Με την προβολή της ταινίας «Καραβάν Σαράι» συνεχίζεται σήμερα Σάββατο 11 Δεκέμβρη ο πρώτος κύκλος των κινηματογραφικών προβολών που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, με την οποία εμπλουτίζεται ακόμα περισσότερο η μεγάλη της δραστηριότητα στους εργαζόμενους, στη νεολαία και στα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Οι προβολές γίνονται με αφορμή και τις προετοιμασίες του Κόμματος για το 17ο Συνέδριο. Στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι δυνάμεις της ΚΟΠ να προκαλέσουν νέα ερεθίσματα και προβληματισμούς στη νεολαία, στους εργαζόμενους του Πειραιά, ώστε το Συνέδριο να γίνει και δική τους υπόθεση.

Παράλληλα, έχει στόχο να αναδειχτεί η πρωτοπόρα θεωρία και δράση του Κόμματος, που χιλιάδες λαού ακολούθησαν και ακολουθούν, δίνοντας μεγάλους αγώνες, που φτάνουν μέχρι και τη θυσία.

To πρόγραμμα των επόμενων κινηματογραφικών προβολών είναι: Στις 18 Δεκέμβρη η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο» και στις 8 Γενάρη η ταινία «Ούλοι εμείς εφέντη». Η προβολή των ταινιών θα γίνεται στον 1ο όροφο της ΚΟΠ και η ώρα έναρξης είναι στις 7 μ.μ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «Αλιάκμονας» σήμερα Σάββατο.
  • Συνεστίαση προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος, πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο, η Αχτίδα Δυτικής Υπαίθρου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στο κέντρο «Νούφαρα» στο Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης.
  • Η ΚΟ Καματερού του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Κυριακή, στο κέντρο «Ονειρο».
  • Ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση διοργανώνει η Αχτίδα Ενέργειας της ΚΟΑ του ΚΚΕ την Τρίτη, 14/12, στις 6.00 το απόγευμα, στα Γραφεία του ΚΚΕ, Θεμιστοκλέους 3 και Πανεπιστημίου, με θέμα τις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Κορυδαλλού του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση των θέσεων του Κόμματος για το 17ο Συνέδριο, την Πέμπτη 16/12, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Πλειάδες» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού (Καρυταίνης και Γρ. Λαμπράκη). Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Ανθούπολης - Ιερόθεου του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση στο κέντρο «Θωμάς» (Ανοιξη, Λάρνακος 16), το Σάββατο 18/12, στις 9 μ.μ. προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.
  • Οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση το Σάββατο 18/12, στην ταβέρνα «Ο παράδεισος του Θανάση», προς τιμήν του 17ου συνεδρίου του Κόμματος.
Στη Γερμανία

Προς τιμήν των 86 χρόνων τυο Κόμματος οι φίλοι του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα Σάββατο και από ώρα 19.00 στην ALTE WEBEREI, αίθουσα Studio, Bogenstrabe στο Γκύτερσλο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προβολή ταινίας από τη Δράση της ΚΝΕ, χαιρετισμούς από φορείς και κόμματα, αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο και κεντρική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από τους Χάρη Κολοβό και Χρήστο Βλάχο. Οπως πάντα, θα υπάρξει έκθεση προοδευτικού βιβλίου και σπιτικό φαγητό.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Μας ρωτούν, πώς γίνεται οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται οξύτατος ανταγωνισμός, να ακολουθούν την ίδια πολιτική και να ανήκουν στους ίδιους συμμαχικούς συνασπισμούς;

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ γενικό γνώρισμα στις σχέσεις των καπιταλιστικών κρατών ή συνασπισμών κρατών στην εποχή του ιμπεριαλισμού. Δηλαδή, συνύπαρξη του ανταγωνισμού με τις συμμαχίες, ακόμη και με κοινούς συνασπισμούς.

ΟΙ ΕΝΔΟΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΙ ανταγωνισμοί συνυπάρχουν με τους μεταξύ των μονοπωλίων συμβιβασμούς. Τα μονοπώλια μπορούν να κάνουν μεταξύ τους και συμφωνίες και κάνουν. Τα μονοπώλια για να μπορούν να δρουν σε συνθήκες διεθνούς ανταγωνισμού, επιδιώκουν διαρκώς την αύξηση των κεφαλαίων τους, τη μεγέθυνση των διαστάσεών τους και ανάλογα με την ισχύ τους διαμοιράζουν μεταξύ τους την αγορά. Αυτό το μοίρασμα μπορεί να γίνεται με τη σύναψη διαφόρων μορφών συμφωνιών μεταξύ των καπιταλιστών. Αυτό αντανακλάται και με τις συμφωνίες ανάμεσα στα κράτη ή σε συνασπισμούς κρατών. Με τις συμφωνίες συνυπάρχουν ταυτόχρονα και οι ανταγωνισμοί αφού κάθε μονοπώλιο επιδιώκει πάντα μεγαλύτερο μερίδιο. Αρα, πίσω από τις συμφωνίες υπάρχουν οι ανταγωνισμοί, δεν καταργούνται. Οι συμφωνίες μπορεί να σπάνε για να ξαναδημιουργηθούν άλλες, αλλάζουν οι μεταξύ τους συμμαχίες, οι συσχετισμοί ομίλων, ανοίγεται ο δρόμος για συγχωνεύσεις και εξαγορές, προκειμένου να εκτοπιστούν ανταγωνιστές από την αγορά. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αλλάζει και τις διαστάσεις των μονοπωλίων, να μεταβάλλει τη δύναμή τους (νόμος ανισόμετρης ανάπτυξης) και αυτή η διαδικασία να αντανακλάται στις σχέσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη την εποχή του ιμπεριαλισμού. Ετσι, οι ενδομονοπωλιακοί ανταγωνισμοί αντανακλώνται και ως ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη. Τους οποίους βεβαίως αν δεν κατορθώσουν να τους αντιμετωπίσουν μέσω συμβιβασμών και συμφωνιών, χρησιμοποιούν άλλα μέσα, δηλαδή τον πόλεμο, για το εδαφικό ξαναμοίρασμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ με το ότι ακολουθούν την ίδια πολιτική, σ' αυτό είναι συνεπείς και η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αφού ακολουθούν πολιτική ενίσχυσης των κερδών των μονοπωλίων, ενίσχυσης της δράσης τους για να μεγαλώνουν οι διαστάσεις τους, με ένταση της εκμετάλλευσης των λαών των χωρών τους αλλά και με την εκμετάλλευση άλλων λαών. Οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί βρίσκονται στο γεγονός ότι υπάρχουν και τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, που διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά για τον εαυτό τους, που σημαίνει τα αμερικανικά σε βάρος των ευρωενωσιακών και το αντίθετο.

ΣΧΕΤΙΚΑ με το ότι ανήκουν στο ΝΑΤΟ, αυτό έγινε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν συνασπισμένα το σοσιαλισμό. Σήμερα βρίσκονται στον ίδιο στρατιωτικοπολιτικό συνασπισμό, για να κάνουν πολέμους από κοινού, προκειμένου να κατακτούν και να μοιράζουν νέα εδάφη, και με δεδομένο ότι τη μεγαλύτερη στρατιωτικοπολιτική ισχύ την έχουν οι ΗΠΑ. Επομένως, για την ώρα, η ΕΕ, τα ηγετικά σ' αυτήν κράτη, δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Βεβαίως, στο μοίρασμα ανταγωνίζονται, αλλά λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης πάλι την ηγεμονία την έχουν οι ΗΠΑ, ως πιο ισχυρή χώρα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στο μέλλον δε θα αλλάξει και αυτή η συμμαχία, δηλαδή το ΝΑΤΟ. Αλλωστε, γι' αυτό στις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο γίνεται εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα φανερώνουν τάσεις αμφισβήτησης της ηγεμονίας των ΗΠΑ και διαμόρφωση διαφόρων συμμαχιών προσωρινών ή πιο σταθερών με τέτοια επιδίωξη.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο, στις 19.00, την εκπομπή «Το βήμα της Βουλής». Θα μεταδοθεί η συζήτηση της Επερώτησης του ΚΚΕ για τα εργασιακά και την ανεργία. Επιμέλεια - παρουσίαση Ζωή Κούλια.

Σε συνέδρια και συναντήσεις

Αναχώρησε χτες για την Πίζα της Ιταλίας ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, για να πάρει μέρος στη συνάντηση «Ενάντια στην κατοχή του Ιράκ, ενάντια στη δράση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο», που θα γίνει σήμερα και αύριο, 11 και 12 Δεκέμβρη.

Η εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία του περιοδικού Λ' Ερνέστο, των «Επιτροπών για την απόσυρση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ», του «Φόρουμ ενάντια στον πόλεμο» και άλλων κινημάτων της χώρας.

Ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος, αναχώρησε για την Κύπρο προκειμένου να παρευρεθεί στο Η' Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ). Στις 13/12 ο Αχιλ. Κανταρτζής θα απευθύνει χαιρετισμό στο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος «Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» της Κύπρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ