ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2004
Για τοκοχρεολύσια το 72% των δαπανών

Αυξημένο 19,7% το έλλειμμα στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης

Στο ύψος τους παραμένουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα ποσά που δαπανήθηκαν για τόκους, στο δεκάμηνο Γενέρης - Οκτώβρης 2004 έφτασαν σε 9 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα τα ποσά που πήγαν για χρεολύσια (τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο έλλειμμα) εμφανίζονται στα 17,8 δισ. ευρώ, σε προφανή αναντιστοιχία με τα επίσημα του προηγούμενου μήνα που τα εμφάνιζαν αρκετά υψηλότερα, στα 21,4 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η εξυπηρέτηση του υπέρογκου δημοσίου χρέους, από το οποίο θησαυρίζουν οι τραπεζίτες και οι άλλοι μεγαλορεντιέρηδες δανειστές του Δημοσίου, απορροφά τη μεγάλη μάζα των κρατικών δαπανών. Με βάση τα τελευταία «αναθεωρημένα» στοιχεία τα τοκοχρεολύσια φτάνουν στο ιλιγγιώδες ύψος των 26,8 δισ. ευρώ ή στο 72,1% των συνολικών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμός στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2004 εμφανίζει και τα εξής:

  • Τα καθαρά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) διαμορφώθηκαν σε 40,7 δισ. ευρώ (από 31 δισ. ευρώ το 2003) με αύξηση 4,5% και έναντι στόχου 8,5%. Η λεγόμενη «υστέρηση» σε σχέση με το στόχο οφείλεται στις φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Οι δαπάνες (το συγκεκριμένο κονδύλι περιλαμβάνει τους τόκους χωρίς τα χρεολύσια) διαμορφώθηκαν σε 37,2 δισ. ευρώ (33,6 δισ. πέρσι) με αύξηση 10,7%.
  • Το συνολικό έλλειμμα (κρατικό προϋπολογισμός) διογκώθηκε σε 9,7 δισ. ευρώ (από 8,08 δισ. πέρσι) με αύξηση 19,7%.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Συνεχίζονται τ' αγροτοδικεία

Σε πέντε μήνες φυλάκιση καταδίκασε χτες το αγροτοδικείο Τρικάλων έντεκα αγρότες του νομού επειδή διεκδίκησαν αγωνιστικά το δίκιο τους. Στη χτεσινή δίκη κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεκατρείς αγρότες - οι δύο αθωώθηκαν - με την κατηγορία της παρακώλυσης των συγκοινωνιών στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων κατά τη διάρκεια της αγροτικής κινητοποίησης που είχε γίνει στις 10, 11 και 12 Δεκέμβρη του 2001. Μάλιστα, σε δύο από τους καταδικασθέντες, ο ένας από τους οποίους είναι και ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» επιβλήθηκε, επιπλέον, πρόστιμο 1.200 ευρώ καθώς το ποινικό τους μητρώο «δεν είναι λευκό» αφού έχουν κι άλλες καταδίκες για τη συμμετοχή τους σε αγροτικούς αγώνες. Οι έντεκα αγρότες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Σπ. Τσιοτινός πριν από ένα μήνα κάθισε και πάλι στο εδώλιο του κατηγορουμένου και καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση και του επιβλήθηκε κι άλλο χρηματικό πρόστιμο 1.200 ευρώ επειδή πρωτοστάτησε στους αγώνες της αγροτιάς.

Οι νέες διώξεις των αγροτών γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία, αφενός μεν, τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου πολλαπλασιάζονται και οξύνονται εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και ενόψει, βεβαίως, της εφαρμογής των μέτρων της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κι, αφετέρου δε, αναπτύσσονται αγροτικοί αγώνες με τις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ που έγιναν το περασμένο διάστημα και αυτές που θα ακολουθήσουν στα μέσα Γενάρη.

Γίνεται, λοιπόν, ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, που προεκλογικά για να εξαπατήσει τους αγρότες υποσχόταν ότι θα δώσει τέλος στα αγροτοδικεία, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τον αγροτικό κόσμο, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να σταματήσει τους αγώνες τους και να εφαρμόσει ανεμπόδιστα την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, οι αγρότες διαμηνύουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τους αγώνες τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που καταδικάζει σε ξεκλήρισμα τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά και για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής που βασικό μοχλό ανάπτυξης θα έχει τον παραγωγικό συνεταιρισμό.


Ποινικοποίηση των αγώνων και στις Σέρρες

Στα δικαστήρια καλούνται 18 αγρότες με την κατηγορία της ...«υποκίνησης» παραγωγών σε κινητοποιήσεις και παρακώλυση συγκοινωνιών!

Τα αγροτοδικεία ακολουθούν μία εβδομάδα μετά την κινητοποίηση των παραγωγών των Σερρών στον Προμαχώνα, με σκοπό την τρομοκράτηση όσων βγήκαν στους δρόμους, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην επιβίωση.

Μετά από μήνυση αστυνομικών κατηγορούνται έξι αγρότες ως «βασικοί υποκινητές της διοργάνωσης και παρακινητές ως προς την αγροτική κινητοποίηση και το κλείσιμο του οδικού άξονα». Αλλοι δώδεκα αγρότες κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών και τέσσερις ότι παράνομα στάθμευσαν τα τρακτέρ τους κατά μήκος της Εθνικής Οδού. Οι παραγωγοί που είναι όλοι τους από τους Δήμους Νιγρίτας και Στρυμόνα έλαβαν κλήσεις να παρουσιαστούν στον Πταισματοδίκη Σερρών.

«Σύρονται στα αστυνομικά τμήματα, στις Εισαγγελίες και στα δικαστήρια οικογενειάρχες που δουλεύουν όλη μέρα για να ανταποκριθούν στα τεράστια έξοδα που έχουν», δηλώνει ο Παύλος Αραμπατζής, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Νιγρίτας και του Στρυμόνα. «Προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν γιατί αγωνιζόμαστε κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται από την ΕΕ. Οι παραγωγοί της περιοχής μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση μετά τις περσινές καταστροφές στα προϊόντα μας και τις εξευτελιστικές φετινές τιμές στο βαμβάκι, το καλαμπόκι κλπ. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και τα αγροτοδικεία δεν πρόκειται να μας κάμψουν. Απλά η προσπάθεια τρομοκράτησής μας με τα δικαστήρια μας προκαλεί οργή και το μόνο που κάνει είναι να μας ενδυναμώσει περισσότερο».


ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μετά την «απελευθέρωση» η «ενοποίηση»

Στο επίκεντρο διυπουργικής σύσκεψης στην Αθήνα, βρέθηκε η δημιουργία «ενιαίας ενεργειακής αγοράς» στη Νοτιανατολική Ευρώπη

Η δημιουργία μιας ενιαίας ενεργειακής αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανάμεσα σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μη, αλλά σε κάθε περίπτωση με βασικό χαρακτηριστικό την ύπαρξη καθεστώτος «απελευθέρωσης», βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της σχετικής Διυπουργικής Διάσκεψης στην Αθήνα.

Αρκετά σαφής στην ομιλία του, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας τόνισε ότι στόχος των συνομιλιών είναι «να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε όλοι μαζί τους κατάλληλους μηχανισμούς και θεσμούς, με στόχο τη δημιουργία μιας ενοποιημένης αγοράς ενέργειας στην περιοχή μας και να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας και μεγαλύτερη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την πλήρη ενσωμάτωση των τοπικών αγορών μας στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά».

Με αυτό τον καθαρά οικονομικό στόχο, που επιβάλλεται πρωτίστως από τους σχεδιασμούς της ΕΕ προκειμένου να διαμορφωθούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, προωθείται η αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η διάσκεψη χαρακτηρίστηκε από τον Δ. Σιούφα «ιστορικής σημασίας»(!) ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί τον επόμενο χρόνο η σχετική νομική, δεσμευτική, συμφωνία. Χτες αποφασίστηκε η Ελλάδα να αναλάβει την έδρα του Ρυθμιστικού Συμβουλίου της περιοχής. Σύμφωνα με τον υπουργό, «το Ρυθμιστικό Συμβούλιο θα διαμορφώνει τις μεθόδους τιμολόγησης, αλλά και όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε συνδυασμό με πρότυπα και κανόνες για τη διασφάλιση της λειτουργίας μιας ελεύθερης, διαφανούς και ανταγωνιστικής λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της περιοχής». Η Αθήνα θα είναι επίσης η έδρα του Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Ηλεκτρικής Αγοράς στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τον επίτροπο της ΕΕ για θέμα Ενέργειας Α. Πίμπαλγκς στο υπουργείο. Ο επίτροπος συμμετέχει επίσης στη Διάσκεψη μαζί με τους υπουργούς από: Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Σερβία - Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Σλοβενία, Κόσσοβο, Μολδαβία, Τουρκία, αλλά και των κοινοτικών χωρών: Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Τσεχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ