Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μετά την «απελευθέρωση» η «ενοποίηση»

Στο επίκεντρο διυπουργικής σύσκεψης στην Αθήνα, βρέθηκε η δημιουργία «ενιαίας ενεργειακής αγοράς» στη Νοτιανατολική Ευρώπη

Η δημιουργία μιας ενιαίας ενεργειακής αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανάμεσα σε χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μη, αλλά σε κάθε περίπτωση με βασικό χαρακτηριστικό την ύπαρξη καθεστώτος «απελευθέρωσης», βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της σχετικής Διυπουργικής Διάσκεψης στην Αθήνα.

Αρκετά σαφής στην ομιλία του, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας τόνισε ότι στόχος των συνομιλιών είναι «να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε όλοι μαζί τους κατάλληλους μηχανισμούς και θεσμούς, με στόχο τη δημιουργία μιας ενοποιημένης αγοράς ενέργειας στην περιοχή μας και να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας και μεγαλύτερη ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την πλήρη ενσωμάτωση των τοπικών αγορών μας στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά».

Με αυτό τον καθαρά οικονομικό στόχο, που επιβάλλεται πρωτίστως από τους σχεδιασμούς της ΕΕ προκειμένου να διαμορφωθούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, προωθείται η αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η διάσκεψη χαρακτηρίστηκε από τον Δ. Σιούφα «ιστορικής σημασίας»(!) ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί τον επόμενο χρόνο η σχετική νομική, δεσμευτική, συμφωνία. Χτες αποφασίστηκε η Ελλάδα να αναλάβει την έδρα του Ρυθμιστικού Συμβουλίου της περιοχής. Σύμφωνα με τον υπουργό, «το Ρυθμιστικό Συμβούλιο θα διαμορφώνει τις μεθόδους τιμολόγησης, αλλά και όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις και παρεμβάσεις σε συνδυασμό με πρότυπα και κανόνες για τη διασφάλιση της λειτουργίας μιας ελεύθερης, διαφανούς και ανταγωνιστικής λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου της περιοχής». Η Αθήνα θα είναι επίσης η έδρα του Φόρουμ για την Ανάπτυξη της Ηλεκτρικής Αγοράς στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί το μεσημέρι η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με τον επίτροπο της ΕΕ για θέμα Ενέργειας Α. Πίμπαλγκς στο υπουργείο. Ο επίτροπος συμμετέχει επίσης στη Διάσκεψη μαζί με τους υπουργούς από: Βουλγαρία, Αλβανία, Κροατία, Σερβία - Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Σλοβενία, Κόσσοβο, Μολδαβία, Τουρκία, αλλά και των κοινοτικών χωρών: Ελλάδα, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Τσεχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ