Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χωροθέτηση... ιδιωτικών συμφερόντων

Με πρόσχημα την προστασία του.... περιβάλλοντος η κυβέρνηση ετοιμάζεται για μια νέα δέσμη μέτρων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Απώτερος στόχος, να δοθεί στους ιδιώτες η δυνατότητα να δημιουργήσουν τέτοιου είδους εγκαταστάσεις όπου θέλουν!

Το πολιτικό έδαφος καλλιεργείται συστηματικά τις τελευταίες βδομάδες από το υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικά τον υφυπουργό Γ. Σαλαγκούδη, που το Σάββατο έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης. Μιλώντας σε ημερίδα για την Περιφερειακή ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το περιβάλλον, ο υφυπουργός έκανε λόγο για «ειδικό πλαίσιο» που σύντομα θα προωθηθεί προκειμένου να διαμορφωθούν εθνικά κριτήρια στη χωροθέτηση και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Στο στόχαστρο του Γ. Σαλαγκούδη βρέθηκαν ιδιαίτερα οι τοπικές κοινωνίες στην Περιφέρεια, οι οποίες κατά τη γνώμη του δημιουργούν προβλήματα με τις αντιδράσεις τους στην εγκατάσταση υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και στην προώθηση γενικότερων επενδύσεων που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Περιφέρειας.

Μια προσεκτική ανάγνωση των κυβερνητικών θέσεων αποκαλύπτει ότι στο κέντρο της προσοχής της μόνο το περιβάλλον δε βρίσκεται, αφού όπως είπε ο Γ. Σαλαγκούδης, το διπλό αίτημα είναι «επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που να ταιριάζουν στην ελληνική οικονομία και στην περιφερειακή Ανάπτυξη». Πρόσφατα εξάλλου μαζί με το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφασίστηκε να επιτρέπεται η δημιουργία ορισμένων εγκαταστάσεων ΑΠΕ ακόμη και σε ιστορικής σημασίας τοποθεσίες μέσα στις πόλεις. Πάντως, το νέο πλαίσιο δε θα καθορίζει επακριβώς πού θα μπορούν να δημιουργηθούν αιολικά πάρκα γιατί, κατά τον υφυπουργό, δεν είναι δυνατή η πρόβλεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ