ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ωρα της κοινής δράσης και συσπείρωσης

Συγκέντρωση την ερχόμενη Παρασκευή, στις 2.30 μ.μ. στο Δικηγορικό Σύλλογο

Στο κλίμα αδράνειας και αδιαφορίας, που επικρατεί σήμερα στο δικηγορικό κόσμο, έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση μια ευρύτερη πρωτοβουλία δικηγόρων, η οποία στόχο έχει τη συγκρότηση μιας πλατιάς και μαζικής συσπείρωσης που θα αναδείξει ένα κίνημα αντίστασης μέσα στους δικηγόρους.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 17 του Δεκέμβρη, στις 2.30 μ.μ., σε συγκέντρωση που θα γίνει στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ, αναμένεται να γίνει το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση και οργάνωση ενός ριζοσπαστικού πόλου και ρεύματος που θα ανατρέψει το τέλμα στο ΔΣΑ και θα τον οδηγήσει σε μια άλλη πορεία, αποκαθιστώντας τον αγωνιστικό και διεκδικητικό ρόλο του.

«Η αδράνεια και η αδιαφορία στην παρούσα στιγμή συνιστά συνυπευθυνότητα. Ηρθε η ώρα της κοινής δράσης και συσπείρωσης», αναφέρει η Πρωτοβουλία Δικηγόρων στο κάλεσμα που απευθύνει. «Σήμερα, τονίζει, περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία η συσπείρωση και η συμπαράταξη των δικηγόρων αυτών, που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής, όλων των δυνάμεων εκείνων που είναι αντίθετες στην πολιτική που εκφράζουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της πλειοψηφίας στο ΔΣ του ΔΣΑ. Η συσπείρωση αυτή μπορεί και πρέπει να εκφραστεί, με αφορμή και τις επικείμενες δικηγορικές εκλογές, στη βάση ενός κοινού προγράμματος με βασικές αρχές τη συνεργασία σε ισότιμη βάση, την αντιπαράθεση με την ασκούμενη, στα πλαίσια των επιλογών και κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Δικαιοσύνης και, γενικότερα, τη συλλογική και αγωνιστική δράση για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, την ανάδειξη του θεσμικού ρόλου και χαρακτήρα του ΔΣΑ, ως φυσικού υπερασπιστή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών που βρίσκονται στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών».

Τα βασικά ζητήματα του κοινού μετώπου της δράσης των δικηγόρων, όπως αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή, είναι:

  • Η αντίδραση του δικηγορικού κόσμου στην επιδιωκόμενη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος-δικηγορικού λειτουργήματος
  • Η κοινωνική ασφάλιση των δικηγόρων
  • Ο εκδημοκρατισμός και η ανάδειξη του διεκδικητικού χαρακτήρα του ΔΣΑ
  • Τα προβλήματα της καθημερινής άσκησης της δικηγορίας
  • Τα ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα των νέων δικηγόρων και των εμμίσθων συνεργατών.

Στο κάλεσμα τους οι δικηγόροι που συγκροτούν την Πρωτοβουλία αναφέρουν πως οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές παρατάξεις όχι μόνο αδράνησαν, αλλά και συνειδητά υπονόμευσαν κάθε αγωνιστική πρόταση. Μετέτρεψαν το ΔΣΑ από επιστημονικό-συνδικαλιστικό όργανο διεκδίκησης και πάλης σε γραφειοκρατικό-διαχειριστικό μηχανισμό, υποβαθμίζοντας τη δράση του σε δραστηριότητες «εξωραϊστικού» συλλόγου. Τον κατέστησαν «φυτώριο» ανάδειξης βουλευτών, κάθε λογής «προέδρων» και κάθε είδους παραγόντων και παραγοντίσκων.

Την ανοιχτή επιστολή συνυπογράφουν οι δικηγόροι: Β. Δημόπουλος, σύμβουλος του ΔΣ του ΔΣΑ, εκπρόσωπος της ΔΑΣ-Μαχόμενοι Δικηγόροι, Γ. Γουσέτης, εκπρόσωπος του ΔΣΑ στο Ταμείο Νομικών, τέως σύμβουλος του ΔΣΑ, Μ. Κοκκινάκης, τέως σύμβουλος του ΔΣΑ, Μ. Λαγουβάρδου, τέως σύμβουλος του ΔΣΑ, Κ. Κούτρας, πρόεδρος «Δικηγόρων χωρίς Σύνορα», Φ. Αρχιμανδρίτης, Γ. Κουλουρούδης, Θ. Θεοδωρόπουλος, Λ. Μπίρδας, Ελ. Ζαφειρίου, Αγ. Βρεττός, Β. Κατσιάβας, Τ. Καραμάνος, Ιορδ. Προυσανίδης, Κ. Χαρανάς, Χ. Μαρούλη, Δ. Βογιατζής, Β. Τζούφης, Χρ. Κούκλης, Αγ. Γκόγκου, Λ. Βλάχος, Φιλ. Σεβαστιάδης, Μ. Χαραλαμπίδης, Χρ. Σκαλούμπακα, Κ. Γεράκη, Α. Κοντέας, Γ. Τσακαλίας, Στ. Σφακιανάκη, Β. Κοντοέ, Ι. Χαντζή, Στ. Σταθάκη, Ν. Γαρνέλης, Α. Ευσταθίου, Ν. Αθανασιάδης, Μ. Ευαγγέλου, Θ. Ευαγγέλου, Π. Λιάκος, Οδ. Τσουκόπουλος και Δ. Θεοδωράτος.

ΧΡΕΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Κόντρες κυβέρνησης - προμηθευτών σε φόντο υποχρηματοδότησης

Ψηφίζεται μάλλον σήμερα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση

Πιέσεις προς την κυβέρνηση να αποσύρει την έκπτωση κατά 5% των προμηθειών με απευθείας ανάθεση ασκούσαν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων ενόψει της σημερινής ψήφισης νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας που περιλαμβάνει διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπει την άμεση εξόφληση των χρεών με έκπτωση 3,5%, ενώ για τις προμήθειες που έγιναν κατά παρέκκλιση των διατάξεων προβλέπει έκπτωση 5%.

Χτες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας) είχε συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, με κύριο αίτημα την απόσυρση της ρύθμισης του 5%, αλλά η συνάντηση ήταν άκαρπη. Οι προμηθευτές θεωρούν άδικη και την έκπτωση και την παραίτηση απ' τους τόκους υπερημερίας.

Οπως υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο ΣΕΠ - εκπροσωπεί 127 εταιρίες με 3.500 εργαζόμενους - το νομοσχέδιο δεν προβλέπει αρχική και καταληκτική ημερομηνία, ώστε κάποια εταιρία να αποφασίσει αν θα ενταχθεί ή όχι στη ρύθμιση. Οι προμηθευτές ανακοίνωσαν ότι στις 20 και 21 Δεκέμβρη 2004 θα υπάρξει συμβολική αποχή παραδόσεων υλικού στα νοσοκομεία. Ωστόσο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικός αριθμός εταιριών - εντός και εκτός ΣΕΠ - σιωπηλά δεν εκτελεί παραδόσεις υλικών προς τα νοσοκομεία.

Λόγω της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων απ' το κράτος και της μετάθεσης των οικονομικών βαρών στα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία χρωστούν προς τρίτους 2,1 δισ. ευρώ κατά την κυβέρνηση ή 2,5 κατά τους προμηθευτές. Απ' αυτά. το 40% είναι για φάρμακα, 40% για μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά, 12% για υλικά - κυρίως φίλτρα - τεχνητού νεφρού και 8% για ορθοπεδικό υλικό.

Ολη η συζήτηση - όπως οι ευχές της κυβέρνησης να μην υπάρξουν ξανά χρέη - όσο και οι πιέσεις των προμηθευτών γίνονται στο φόντο της εμπορευματοποίησης της υγείας, που αποκλείει την πρόταση για τη χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν χτες οι προμηθευτές, σκέπτονται να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού, στον οποίο θα πουλήσουν τις απαιτήσεις τους προς τα νοσοκομεία και ο οργανισμός αυτός θα διεκδικεί για λογαριασμό τους τα χρέη απ' τα νοσοκομεία. Η διεκδίκηση αυτή, όπως είπαν οι προμηθευτές, μπορεί να φτάσει, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μέχρι συντηρητικές κατασχέσεις στα νοσοκομεία.

Μνημείο στον Πασσαβά Γυθείου

Γ.ΛΙΟΝΑΚΗΣ

Στις 5.12.04 έγιναν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου στον Πασσαβά Γυθείου για τους 41 εκτελεσμένους από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής με τη συμμετοχή πολλών συγγενών και φίλων των εκτελεσμένων. Παραβρέθηκαν πολλές αντιστασιακές οργανώσεις από Αθήνα, Καλαμάτα, Λακωνία κλπ. που κατέθεσαν στεφάνια. Την εκδήλωση τίμησαν εκπρόσωπος του ΚΚΕ από τη ΝΕ Λακωνίας, εκπρόσωποι της ΚΝΕ, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και ο Μητροπολίτης. Επίσης, ο δήμαρχος Γυθείου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωπος του νομάρχη Λακωνίας και εκπρόσωποι πολλών άλλων οργανώσεων.

Το επιβλητικό μνημείο, αντάξιο της θυσίας των εκτελεσμένων, το φιλοτέχνησε δωρεάν ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Χριστοδούλου σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ Λακωνίας Λ. Αναστασάκο. Το οικόπεδο παραχώρησε η Αντωνία Καβαλλιεράκη. Αξίζει να σημειωθεί πως την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε η Κατερίνα Σαραντάκου από το σύλλογο «ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΥΘΕΙΟΥ», η οποία και εξέφρασε τις ευχαριστίες των αντιστασιακών και των συγγενών των εκτελεσμένων σε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία και την ανέγερση του μνημείου.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον Ταϊλάν

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τη μη έκδοση στη Γερμανία του Ταϊλάν πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο, στα Προπύλαια, η Επιτροπή Φορέων και Οργανώσεων που έχει συγκροτηθεί για την απελευθέρωση και τη μη έκδοση του Κούρδου αγωνιστή.

Στη συγκέντρωση τονίστηκε ότι εκκρεμεί ακόμα η οριστική απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, από την οποία εξαρτάται και αν ο Ταϊλάν θα εκδοθεί ή όχι στη Γερμανία. Κι αυτό παρά τη σταδιακή επιδείνωση που παρουσιάζει η υγεία του κρατουμένου, μετά από 40 μέρες απεργίας πείνας. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν ακόμα τη συμπαράστασή τους στους δύο συντρόφους του Ταϊλάν, οι οποίοι ξεκίνησαν μαζί του απεργία πείνας ως ένδειξη αλληλεγγύης. Τέλος, την εκδήλωση πλαισίωσε καλλιτεχνικά το παιδικό συγκρότημα της Επιτροπής Αλληλεγγύης σε πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν, «Σεβτζάν».

Μεθαύριο, Πέμπτη, η Επιτροπή Φορέων και Οργανώσεων καλεί σε συναυλία αλληλεγγύης, στα Προπύλαια, στις 7 μ.μ. Ο Ταϊλάν βρίσκεται στο νοσοκομείο «Αγ. Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού από την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ χτες υποβλήθηκε σε εξετάσεις για την πορεία της υγείας του.

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
«Ελευθερία όχι πόλεμος»!

«Οι νέοι απαιτούν ελευθερία, όχι πόλεμο»! Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες οι νέοι της περιοχής και ο λαός που παραβρέθηκε στα Καλάβρυτα, τιμώντας την 61η επέτειο του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, καθώς και τη μνήμη των θυμάτων, αποτίοντάς τους φόρο τιμής.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαβρύτων, μετά το πάνδημο μνημόσυνο που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό των Καλαβρύτων, ακολούθησε πορεία προς το χώρο της εκτέλεσης των 1.300 και πλέον κατοίκων της περιοχής στις 13 Δεκέμβρη του 1943.

Στο χώρο της εκτέλεσης διαβάστηκε το προσκλητήριο των δολοφονημένων υπό τις ριπές όπλου, αναβιώνοντας, έτσι, εκείνη την αποφράδα μέρα. Στο τέλος, κατατέθηκαν στεφάνια και εψάλη ο Εθνικός Υμνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ