Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡΕΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Κόντρες κυβέρνησης - προμηθευτών σε φόντο υποχρηματοδότησης

Ψηφίζεται μάλλον σήμερα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση

Πιέσεις προς την κυβέρνηση να αποσύρει την έκπτωση κατά 5% των προμηθειών με απευθείας ανάθεση ασκούσαν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων ενόψει της σημερινής ψήφισης νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας που περιλαμβάνει διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπει την άμεση εξόφληση των χρεών με έκπτωση 3,5%, ενώ για τις προμήθειες που έγιναν κατά παρέκκλιση των διατάξεων προβλέπει έκπτωση 5%.

Χτες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ Επιστημών και Υγείας) είχε συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, με κύριο αίτημα την απόσυρση της ρύθμισης του 5%, αλλά η συνάντηση ήταν άκαρπη. Οι προμηθευτές θεωρούν άδικη και την έκπτωση και την παραίτηση απ' τους τόκους υπερημερίας.

Οπως υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο ΣΕΠ - εκπροσωπεί 127 εταιρίες με 3.500 εργαζόμενους - το νομοσχέδιο δεν προβλέπει αρχική και καταληκτική ημερομηνία, ώστε κάποια εταιρία να αποφασίσει αν θα ενταχθεί ή όχι στη ρύθμιση. Οι προμηθευτές ανακοίνωσαν ότι στις 20 και 21 Δεκέμβρη 2004 θα υπάρξει συμβολική αποχή παραδόσεων υλικού στα νοσοκομεία. Ωστόσο όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικός αριθμός εταιριών - εντός και εκτός ΣΕΠ - σιωπηλά δεν εκτελεί παραδόσεις υλικών προς τα νοσοκομεία.

Λόγω της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων απ' το κράτος και της μετάθεσης των οικονομικών βαρών στα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία χρωστούν προς τρίτους 2,1 δισ. ευρώ κατά την κυβέρνηση ή 2,5 κατά τους προμηθευτές. Απ' αυτά. το 40% είναι για φάρμακα, 40% για μηχανήματα και αναλώσιμα υλικά, 12% για υλικά - κυρίως φίλτρα - τεχνητού νεφρού και 8% για ορθοπεδικό υλικό.

Ολη η συζήτηση - όπως οι ευχές της κυβέρνησης να μην υπάρξουν ξανά χρέη - όσο και οι πιέσεις των προμηθευτών γίνονται στο φόντο της εμπορευματοποίησης της υγείας, που αποκλείει την πρόταση για τη χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν χτες οι προμηθευτές, σκέπτονται να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού, στον οποίο θα πουλήσουν τις απαιτήσεις τους προς τα νοσοκομεία και ο οργανισμός αυτός θα διεκδικεί για λογαριασμό τους τα χρέη απ' τα νοσοκομεία. Η διεκδίκηση αυτή, όπως είπαν οι προμηθευτές, μπορεί να φτάσει, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μέχρι συντηρητικές κατασχέσεις στα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ