Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αστυνομοκρατίας... συνέχεια

Συνεχίζεται αμείωτη η αστυνομοκρατία στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Με το πρόσχημα της καλύτερης εικόνας της πόλης, το μέτρο κατά του παραεμπορίου και της αστυνόμευσης των κεντρικών πλατειών της πρωτεύουσας, ξεκίνησε για την περίοδο των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Μέχρι σήμερα όμως, αρκετές χιλιάδες, αντιμετώπισαν από κοντά τον αστυνομικό έλεγχο, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε μέχρι την προσαγωγή στα κατά τόπους Τμήματα.

Εκεί φυσικά, όπως μαρτυρούν οι καταγγελίες που έχουν γίνει, η αντιμετώπιση του απλού πολίτη από τους αστυνομικούς δεν είναι πάντα και η καλύτερη καθώς βιώνουν τόσο τον αυταρχισμό όσο και τον υπερβάλλοντα ζήλο των «υπηρετούντων το νόμο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, για τον μήνα Νοέμβρη, συγκροτήθηκαν 204 μεικτά κλιμάκια με στόχο την αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Σε αυτά συμμετείχαν 204 αστυνομικοί, 240 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας και ισάριθμοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων καθώς και 60 υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης. Η δραστηριοποίησή τους ήταν στους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ στην Αθήνα, σε κεντρικές οδούς της πόλης και στην Ομόνοια. Σε 32 περιπτώσεις δεσμεύτηκαν διάφορα πωλούμενα είδη (όπως είδη ένδυσης, γυναικεία αξεσουάρ και διάφορα μικροαντικείμενα) από τους υπαλλήλους του δήμου.

Από την άλλη, το μέτρο της αστυνόμευσης των κεντρικών πλατειών που έρχεται να προστεθεί στο παραπάνω, γίνεται όλο και πιο σφιχτό στο λαιμό των λαϊκών ελευθεριών. Μόνο για το Νοέμβρη διατέθηκαν 786 αστυνομικοί τάξης που διενήργησαν 3.340 ελέγχους (ατόμων και αυτοκινήτων) ενώ προσήγαγαν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας 498 άτομα. Οι συλλήψεις έφτασαν τις 12 για παραβάσεις των νόμων περί αλλοδαπών, ναρκωτικών και πνευματικής ιδιοκτησίας. Από την άλλη, στο πρόγραμμα που συμμετέχουν δυνάμεις ασφαλείας, συμμετείχαν 197 αστυνομικοί που έκαναν 1.595 ελέγχους. Από αυτούς τους ελέγχους προχώρησαν σε 211 προσαγωγές «υπόπτων» και συνολικά συνελήφθησαν 106 άτομα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν στις 26 του περασμένου Απρίλη ύστερα από σύσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη και της δημάρχου Αθηναίων, Ντόρας Μπακογιάννη. Στόχος ήταν η καλύτερη εικόνα της πρωτεύουσας ενόψει του «εθνικού στοιχήματος», των Ολυμπιακών Αγώνων. Με αυτό το πρόσχημα ξεκίνησαν και εξακολουθούν να το εφαρμόζουν σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών καθώς, όπως λένε, τα μέτρα «έτυχαν μεγάλης αποδοχής από τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Αθήνας».

Σαν να μην έφταναν τόσοι αστυνομικοί που διατέθηκαν για την εφαρμογή των μέτρων, πλέον, με το μνημόνιο συνεργασίας της ΕΛΑΣ με τη Δημοτική Αστυνομία που θα ισχύσει σε όλες τις πόλεις της επικράτειας, οι έλεγχοι αναμένεται να αυξηθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ