ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΔΑΡΙΓΚ»
Απλήρωτοι και έτοιμοι για απόλυση

Ρυθμίσεις στα μέτρα του εργοδότη προωθεί η κυβέρνηση

Από την πρόσφατη κάθοδο των εργατών της «ΔΑΡΙΓΚ» στο υπουργείο Απασχόλησης
Από την πρόσφατη κάθοδο των εργατών της «ΔΑΡΙΓΚ» στο υπουργείο Απασχόλησης
Ενταξη στο άρθρο 46α του νόμου 1892 και οικονομικό βοήθημα 700 ευρώ (!!) ήταν οι προτάσεις του υφυπουργού Απασχόλησης, Γερ. Γιακουμάτου, στο αίτημα των εργαζομένων της συρματουργίας «ΔΑΡΙΓΚ» της Χαλκίδας για συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και καταβολή των δεδουλευμένων 5 μηνών που οφείλει η εργοδοσία. Ομως η επιχείρηση δεν εγγυάται την υλοποίηση κανενός εκ των αιτημάτων των 180 εναπομεινάντων εργαζομένων και το βοήθημα μόνον ως «επίδομα φιλανθρωπίας» μπορεί να εκληφθεί.

Αυτά προέκυψαν από τη χτεσινή προγραμματισμένη σύσκεψη, στο υπουργείο Απασχόλησης, που έγινε μετά το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας των εργαζομένων της «ΔΑΡΙΓΚ» την προηγούμενη Τετάρτη, έξω από το υπουργείο.

Παρόντες στη χτεσινή σύσκεψη, εκτός των συνδικαλιστών, ήταν ο υποδιοικητής του ΙΚΑ και οι Γεν. Γραμματείς των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομίας - Οικονομικών. Ενώ παραβρέθηκε και ως εκπρόσωπος της εργοδοσίας ο νομικός της σύμβουλος, που ζήτησε την ένταξη της επιχείρησης στο άρθρο 44 του ίδιου νόμου.

Τις εξελίξεις αυτές θα συζητήσουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης σε γενική τους συνέλευση τις αμέσως επόμενες μέρες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, μιλώντας προς τους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο, αμέσως μετά τη συνάντηση της προηγούμενης Τετάρτης, είχε τονίσει το επικίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης και να μην καθίσουν με «σταυρωμένα χέρια», περιμένοντας. Στην ίδια κατεύθυνση, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλούσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους συντονισμένα - διευρύνοντας το μέτωπό τους.

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ»
«Μπαλάκι» οι απλήρωτοι εργαζόμενοι

Motion Team

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στις 9 το πρωί έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία», που παραμένουν απλήρωτοι για περισσότερες από δέκα μήνες. Η εκδίκαση της υπόθεσής τους που είχε οριστεί την ίδια ώρα στο Πρωτοδικείο με κατηγορούμενους το προεδρείο της Ενωσης για τη μη καταβολή δεδουλευμένων μετά από μήνυση της Επιθεώρησης Εργασίας, αναβλήθηκε για το Μάη του 2005.

Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε αγανάκτηση στους εργαζόμενους που είχαν ξεδιπλώσει ένα μεγάλο πανό και παρέμεναν συγκεντρωμένοι στην κεντρική είσοδο των δικαστηρίων. Αμέσως πραγματοποίησαν πορεία προς το κεντρικό υποκατάστημα της ΑΤΕ και το απέκλεισαν συμβολικά, ενώ αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στη διοίκηση του υποκαταστήματος της ΑΤΕ. Σε ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι έχουν φθάσει σε οριακό σημείο και πέρα από το ότι παραμένουν απλήρωτοι, είναι αβέβαιο και το μέλλον τους. Ζήτησαν να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα τους το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Γεωργίας και η ΑΤΕ και άμεσα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Η ΕΑΣΘ, μετά τη γενικότερη πολιτική υπονόμευσης των συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών οργανώσεων που ακολουθούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, αντιμετωπίζει σήμερα το φάσμα της επιβίωσης.

Οπως τόνισαν τα μέλη της διοίκησης του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων της «Ομοσπονδίας», η ΑΤΕ ρύθμισε τα χρέη της Ενωσης το 2002, καταλογίζοντάς της 18 δισ. δρχ. χρέος χωρίς αιτιολόγηση. «Αποτέλεσμα αυτού του καταλογισμού είναι η περιβόητη ρύθμιση χρεών με ετήσια δόση 300 εκατομμύρια δρχ. για 15 χρόνια. Η ρύθμιση έγινε με λογικές ανταγωνισμού χωρίς να της αναγνωρίζεται ο κοινωνικός ρόλος. Η άλλοτε κραταιά ΕΑΣΘ των 700 εργαζομένων, η οποία συγκέντρωνε, μεταποιούσε και εμπορεύονταν το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής Νομού Θεσσαλονίκης (βιομηχανική τομάτα, κατεψυγμένα λαχανικά, βαμβάκι, σιτηρά, αγροεφόδια κλπ.) κατάντησε με 70 εργαζόμενους και με ουσιαστικά μοναδικό αντικείμενο τη συγκέντρωση και μεταποίηση τομάτας, τη συγκέντρωση μικρής ποσότητας βαμβακιού (όσο και όταν της το επιτρέπει η κηδεμόνας ΑΤΕ, με την περικοπή των χρηματοδοτήσεων)», σημειώνεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων.

Απόλυση στο Νοσοκομείο Καρδίτσας

Απολυμένος και χωρίς να έχει πάρει τα λεφτά του βρίσκεται ο Β. Χάρμπας, που εργαζόταν ως ψυκτικός στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το ζήτημα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ν. Κακλαμάνη.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ο Β. Χάρμπας, εργαζόταν από το 1997 στο νοσοκομείο και το 2002 διορίστηκε και εγγράφηκε στη δύναμη του προσωπικού του με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του κλάδου ΔΕ Τεχνικού (ψυκτικών) σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 του Νόμου 2839/2000. Ομως το Ελεγκτικό Συνέδριο αρνείται να πληρώσει τα εντάλματα πληρωμής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καρδίτσας, ποσού 1.255,47 και 87,33 ευρώ που αφορούν στην καταβολή των αποδοχών του εργαζόμενου για το χρονικό διάστημα από 29/7/2002 έως 31/8/2002. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στις 13/10/2004 ο εργαζόμενος απολύθηκε.

Μετά από αυτά - «δεδομένου ότι η εξέλιξη αυτή έχει αρνητικότατες συνέπειες για το συγκεκριμένο εργαζόμενο, ο οποίος βρίσκεται μετά από τόσα χρόνια δουλιάς απολυμένος» - οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει για να ανακληθεί η απόλυση του Β. Χάρμπα, καθώς και για να πάρει τα λεφτά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ