ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χρειάζεται ένα βήμα μπροστά

Κοινή ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών και της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Νοσοκομειακών Γιατρών

«Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι νοσηλευτές, όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, χρειάζεται να εντείνουν τις προσπάθειες, να κάνουν ένα βήμα μπροστά, να συσπειρωθούν γύρω από το πλαίσιο στόχων πάλης που απαντά στις ανάγκες τους, στις ανάγκες για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, και να αναμετρηθούν αποφασιστικά με την αντιλαϊκή πολιτική».

Τα παραπάνω τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ) και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Νοσοκομειακών Γιατρών με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τις δραστηριότητες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων.

Για σήμερα η ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει αποφασίσει απεργία, χωρίς να έχει πάρει και τα κατάλληλα μέτρα για την επιτυχία της. Ετσι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι οι γιατροί συνηγορούν υπέρ της πολιτικής της - ιδιαίτερα για το νέο σύστημα εφημεριών των νοσοκομείων στην Αττική - επικαλούμενη τα μικρά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) που συμμετέχει στην απεργία και συγκαλεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι Γενική Συνέλευση στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Συνένοχες οι συμβιβασμένες ηγεσίες

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, παίρνει νέα αντεργατικά μέτρα που οξύνουν τα προβλήματα των εργαζομένων στην Υγεία, του συνόλου των εργαζομένων», επισημαίνουν οι ΑΣΥ και Πανεπιστημονική και τονίζουν: «Οι πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΟΕΝΓΕ, της ΠΟΕΔΗΝ, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ δεν μπόρεσαν, δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι δεσμευμένες, στηρίζουν τη βασική κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι υπέρμαχοι της εμπορευματοποίησης, της λεγόμενης συνύπαρξης του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Εχουν συμφωνήσει με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αντιμετωπίζουν την Υγεία, την Πρόνοια σαν πεδίο επενδύσεων και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι "ντουφεκιές", οι αποσπασματικές-δημαγωγικές κινήσεις δεν εξιλεώνουν τις δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-"Αυτονομία"), που είναι συνένοχες για τη σημερινή κατάσταση».

«Η αντίθεση στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, συνεχίζει η ανακοίνωση, η αντίδραση στην αναξιοπιστία τους πρέπει να εκφραστεί με τη συμμετοχή στους αγώνες, με τη συνένωση των δυνάμεων γύρω από το αγωνιστικό πλαίσιο που διεκδικούν η Πανεπιστημονική και η ΑΣΥ, οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Η αποτελεσματικότητα της πάλης μας καθορίζεται από την οργάνωσή μας, από τη συντονισμένη δράση μας, από την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης υπέρ των αγωνιστικών δυνάμεων... Συγκροτούμε σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε υπηρεσία, ενιαίες επιτροπές αγώνα - απεργιακές επιτροπές».

Εύγλωττες παραλείψεις

Ενα δείγμα της συμβιβαστικής λογικής για τα τεκταινόμενα στο χώρο της Υγείας έδωσε χτες η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε τις θέσεις της για τον προϋπολογισμό του 2005.

Ενώ σημειώνει ότι οι δαπάνες Υγείας-Πρόνοιας παρουσιάζουν μια μικρή μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ αποφεύγει να σημειώσει ότι αυτή η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Επιχείρηση «φαρμακερής» συναίνεσης

Eurokinissi

Σε μια προσπάθεια «επικοινωνιακής συναίνεσης» στο σχέδιο για τη λεγόμενη νέα φαρμακευτική πολιτική επιδίδεται η κυβέρνηση, ώστε να συγκαλυφτούν οι φαρμακερές επιπτώσεις στους ασθενείς, αλλά και να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις για τα νέα προνόμια στους φαρμακοβιομήχανους. Ετσι χτες έγινε συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Υγείας, στην οποία - εκτός απ' την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Θ. Αμπατζόγλου ως εκπρόσωπος του υπουργείου Απασχόλησης, ο βουλευτής του ΣΥΝ Θ. Λεβέντης, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ, των εμπλεκομένων με το φάρμακο φορέων, καθώς και εμπειρογνώμονες.

Ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης ζήτησε πολιτικές - και όχι τεχνοκρατικές - παρατηρήσεις επί του σχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα στις 22.11.2004, που μεταξύ των άλλων προβλέπει την κατάργηση της λίστας και την επιστροφή στα Ασφαλιστικά Ταμεία απ' τις φαρμακευτικές εταιρίες μέρους των κερδών τους. Ταυτόχρονα, όμως, με την κατάργηση της λίστας καθιερώνεται ατύπως μιαν άλλη «λίστα» - εκείνη των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), που θα τα πληρώνει εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη του ο ασφαλισμένος.

Ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι «στόχος είναι μια σταθερή φαρμακευτική πολιτική με ορίζοντα πενταετίας». Ετσι, σύμφωνα με τον υπουργό, «μέχρι το Φεβρουάριο του 2005 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η τυπική διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τη νέα φαρμακευτική πολιτική από τη Βουλή, με καταληκτική ημερομηνία του διαλόγου τη 15.1.2005».

Οι τοποθετήσεις των ηγεσιών των συναρμόδιων υπουργείων συνοδεύτηκαν από υποσχέσεις για «φτηνό φάρμακο» στους ασθενείς και - ταυτόχρονα - «ενίσχυση της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας». Μάλιστα ο Γ. Παπαθανασίου μίλησε και για «μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης» για να διαψευστεί λίγο αργότερα από το ίδιο βήμα απ' τον υφυπουργό Υγείας Θ. Γιαννόπουλο, ο οποίος είπε ότι όποιος υποστηρίζει αυτή την άποψη «είναι άσχετος». Τη «χρυσή τομή» έδωσε το υπουργείο Υγείας, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο Γ. Παπαθανασίου μίλησε για «συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών».

Ο Ν. Κακλαμάνης επισήμανε πως η ένταξη των φαρμάκων που σήμερα είναι εκτός λίστας θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φλεβάρη του 2005.

Από κει και πέρα η συζήτηση υποτάχτηκε στο συναινετικό πνεύμα καθώς οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων αποδέχτηκαν σχεδόν στο σύνολό του το σχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική μιλώντας για «ρύθμιση της αγοράς», ενώ οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των εμπόρων του φαρμάκων περισσότερο νοιάστηκαν για το μερίδιο που τους αναλογεί απ' την πίτα.

Στη χτεσινή συνάντηση εργασίας παρουσιάστηκε ένας συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού των επιστροφών στα ταμεία -που ζήτησαν οι φαρμακοβιομήχανοι που αξίωσαν και περιγραφή του τεχνοκρατικού τρόπου. Απ' το αδιέξοδο τους έβγαλε ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος, λέγοντας ότι αυτή η επιστροφή μπορεί να γίνει με την επένδυση στην εκπαίδευση των γιατρών, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει η πολιτεία!

«Ασπονδοι φίλοι» και «αξιόπιστοι συνομιλητές»

Δυο διαψεύσεις έκανε χτες ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης στη διάρκεια της συνάντησης εργασίας για τη φαρμακευτική πολιτική.

Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, υπάρχουν διαφωνίες για το αν στη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων θα έχει το «πάνω χέρι» το υπουργείο Υγείας ή Ανάπτυξης. Ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι η παρουσία στη χτεσινή συνάντηση «του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου και εκπροσώπου του υπουργείου Απασχόλησης, δίνει απάντηση σε δημοσιεύματα για το αν υπάρχει διάλογος, συνεργασία και κοινή στάση των συναρμόδιων υπουργών ή όχι».

Στη συνέχεια ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι πληροφορήθηκε πως σε επίπεδο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ακούστηκαν φήμες ότι θα πάει σε άλλο υπουργείο ή ότι «έχω υποβάλλει παραίτηση». «Αυτά, πρόσθεσε, μόνο ο Καραμανλής μπορεί να τα ξέρει» τονίζοντας ότι «δεν έχει υποβάλει καμιά παραίτηση γιατί δεν είναι από εκείνους που υποβάλλουν παραιτήσεις και τις παίρνουν πίσω... Τώρα αν αυτοί που τα διαδίδουν είναι πραγματικοί μας φίλοι και έχουν δει ότι κουραζόμαστε, τότε εντάξει. Εάν είναι οι "άσπονδοι φίλοι" και το λένε για άλλους λόγους, τότε κακό του κεφαλιού τους. Σας τα ξεκαθαρίζω για να ξέρετε ότι μιλάτε με αξιόπιστους συνομιλητές».

ο παριστάμενος πρόεδρος του ΣΦΕΕ Γ. Συκιανάκης ζήτησε το λόγο για διευκρινίσεις και ο Ν. Κακλαμάνης τον διέκοψε λέγοντας ότι δεν αναφέρθηκε στον «επίσημο ΣΦΕΕ» και εισέπραξε τη διαβεβαίωση του ΣΦΕΕ πως «έχει εμπιστοσύνη στα σημερινά πρόσωπα ότι θα λύσουν τα προβλήματα».

Ενδιαφέρον θα ήταν να γίνει γνωστό ποιοι - κατά τον υπουργό - είναι οι «άσπονδοι φίλοι», αλλά και σε ποιους θέλει να εμφανιστεί ως «αξιόπιστος συνομιλητής». Τα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου είναι τεράστια και η αναδιανομή της πίτας που φαίνεται να επιχειρεί η κυβέρνηση δημιουργεί ομάδες συμφερόντων - οι οποίες βρίσκονται πάντα στην αντίπερα των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων.


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ