ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΕ
Φορολογικές αρμοδιότητες ζητούν οι νομάρχες

Η προσκείμενη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας

Eurokinissi

Η προσκείμενη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας
Συνεχίστηκε και χτες, δεύτερη μέρα των εργασιών του 10ου τακτικού συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού σχετικά με το ποια κυβέρνηση «νοιάζεται» για το θεσμό. Τη σκυτάλη παρέλαβε από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος, ο οποίος επανέλαβε τα σημεία της χτεσινής ομιλίας του υπουργού, Π. Παυλόπουλου για να πει ότι «στηρίζουμε τη ΝΑ», σε αντίθεση με άλλους «που ευθύνονται στο ακέραιο για το αδιέξοδο», στο οποίο την οδήγησαν.

Η καταγραφή, ωστόσο, των προβλημάτων, αλλά και οι δήθεν λύσεις που προτείνει η σημερινή κυβέρνηση, διατηρώντας την πενιχρή χρηματοδότηση του θεσμού, δεν αφήνουν περιθώρια στα δύο μεγάλα κόμματα να ισχυρίζονται το ενδιαφέρον τους για το θεσμό. Η ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να θέλει το θεσμό έναν απλό μηχανισμό που διεκπεραιώνει κρατικές υποθέσεις. Ακόμα και οι προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ Νομάρχες δεν μπορούν να κρύψουν τα προβλήματα, τα οποία και με δική τους ευθύνη, παραμένουν: Ο θεσμός στερείται αναπτυξιακού ρόλου, δεν έχει χρήματα για να καλύψει τις στοιχειώδεις αρμοδιότητές του, όπως για παράδειγμα τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία, λειτουργεί με μόλις το 50% του αναγκαίου προσωπικού, κλπ.

Η «λύση» που προτείνεται; Φορολογική αρμοδιότητα, στο όνομα της δήθεν οικονομικής της αυτοτέλειας. Επίσης, η ΕΝΑΕ ζητά τη θεσμοθέτηση Ειδικού Προγράμματος Εργων, στο πρότυπο του «Θησέας» που δημιουργήθηκε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο οποίο θα ενταχθούν τα απαιτούμενα έργα για την περίοδο 2005 - 2009. Τέλος, αποδέχεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που διαχωρίζει τους ΚΑΠ από τα προνοιακά επιδόματα, για τα οποία θα προβλέπεται ξεχωριστή επιχορήγηση από το κράτος.

Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά ζητήματα της ΝΑ, η ΕΝΑΕ προτείνει την ανασύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους νομάρχες να έχουν πιο ουσιαστικό ρόλο σε αυτό, ενώ αντιδρούν στην κατάργησή της ως β' βαθμός αυτοδιοίκησης.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα Παρασκευή με την έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί η δήθεν αγωνιστικότητα των Νομαρχών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση δεν τους δώσει τους πόρους που ζητούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, όπως καταβολή προνοιακών επιδομάτων, συντήρηση σχολικών κτιρίων και μεταφορά μαθητών στα σχολεία.

Καλείται σε απολογία, γιατί αντέδρασε στο χαράτσωμα

Στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών ο δημοτικός σύμβουλος Πάτρας Κ. Πελετίδης

Σε κλήση για απολογία, από την πταισματοδίκη Πατρών, καλείται σήμερα το πρωί ο Κώστας Πελετίδης, δημοτικός σύμβουλος - επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι», στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο εισαγγελέας μετά την πρωτοφανή ενέργεια της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ) - σε συμφωνία με την παράταξη της ΝΔ - να στείλει, χωρίς ιδιαίτερο έλεγχο, 110.000 (!) κλήσεις για παράβαση του ΚΟΚ σε 70.000 (!!) οδηγούς με χρονική αφετηρία το ...1996!!!

Η ...αμαρτία του είναι ότι κάλεσε το λαό «σε απειθαρχία και σε άρνηση καταβολής των κλήσεων», καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή πως επιδίδεται σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα ταμεία του Δήμου, τη στιγμή που τα τελευταία 20 χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί ουσιαστικά με την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Σε ανακοίνωσή της, η Δημοτική Κίνηση «Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι» σημειώνει πως η κλήση για απολογία στον Κ. Πελετίδη «αποτελεί ανησυχητική κι επικίνδυνη εξέλιξη και παράλληλα προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης και αντιπαράθεσης» και συμπληρώνει: «Ουσιαστικά μπαίνει στον έλεγχο των εισαγγελικών αρχών η πάλη και η δράση των αγωνιστικών δυνάμεων στο Δήμο της Πάτρας, που ασταμάτητα και με συνέπεια υπερασπίζουν τα λαϊκά στρώματα της πόλης και τα συμφέροντά τους ενάντια στην πολιτική του χαρατσώματος και της φορομπηξίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των εκλεκτών τους στον Δήμο Καράβολα - Φλωράτου». Τέλος, η Δημοτική Κίνηση τονίζει ότι «θα συνεχίσει σταθερά στο δρόμο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού της Πάτρας, υπερασπιζόμενη την ανάγκη διεκδίκησης με όλες τις μορφές πάλης των σύγχρονων αιτημάτων του λαού και της νεολαίας».

ΑΓΙΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υπερκοστολογημένες εργατικές κατοικίες

Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή

Αμεση λύση στο πρόβλημα υπερτιμολογήσεων κατοικιών των δικαιούχων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που παρέλαβαν διαμερίσματα σε συγκρότημα του Οργανισμού στην Αγία Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, δεσμεύτηκε χθες να δώσει ο υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη.

Ο Γερ. Γιακουμάτος δήλωσε ότι «με απόφαση της σημερινής διοίκησης του ΟΕΚ το κόστος από 70.000 μειώνεται κατά 3.582 δραχμές ανά τετραγωνικό και αποκαθιστούμε την κοινωνική αυτή αδικία και αυθαιρεσία, που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση και επαναφέρουμε τις τιμές σε κανονικά επίπεδα που πρέπει να πληρώσει κάθε δικαιούχος». Οσον αφορά τον αρχικό σχεδιασμό για 327 σπίτια και την παράδοση 318, σημείωσε ότι, σύμφωνα με την προηγούμενη διοίκηση του ΟΕΚ, πρόκειται για λάθος του κατασκευαστή.

Αναφερόμενη στο πρόβλημα, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι οι κάτοικοι που ζούσαν σε αυτά τα σπίτια παραδομένα με προσωρινά παραχωρητήρια από το 1992, το 2001 πήραν μία απανταχούσα, η οποία τους έλεγε ότι πρέπει να πληρώσουν 300.000.000 δραχμές για ΦΠΑ εποχής 1982-1987 που δεν υπήρχε, 50.000.000 για συμμετοχή στο 50% των κοινωφελών έργων».

Παράλληλα, η Λιάνα Κανέλλη ζήτησε «να ψάξετε να βρείτε πού πήγαν αυτά τα εννέα διαμερίσματα. Δεν μπορούμε σε αυτόν τον τόπο να ψάχνουμε μια ζωή ποιος έφαγε τα λεφτά. Είναι δυνατόν, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας να προκηρύσσει 327, να πληρώνεται για 327 και να παραδίδει 318 και να μην ιδρώνει αυτί; Ψάχνουμε εννιά διαμερίσματα; Τι ψάχνουμε, δηλαδή; Δεν ενδιαφέρθηκε κανένας που να πάρει από το 1992 μέχρι το 2004; Χάθηκαν εννέα διαμερίσματα πληρωμένα και δεν τα βρίσκει κανένας;».

Κυβερνητικές αοριστολογίες για τα έργα στη Μαγνησία

Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε στη Βουλή

Με αοριστολογίες απαντά η κυβέρνηση στο θέμα της ολοκλήρωσης των λεγόμενων Ολυμπιακών έργων υποδομής στη Μαγνησία. Αυτό προέκυψε από την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Γκατζή. Αιτιολογώντας την κατάσταση, ο υφυπουργός σημείωσε για το οδικό δίκτυο ότι παρουσιάζονται καθυστερήσεις «λόγω απαλλοτριώσεων, αλλά και λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων. Ηδη, εξετάζεται τροποποίηση της αρχικής μελέτης». Οσον αφορά στο αεροδρόμιο της Αγχιάλου, υποστήριξε ότι «σύντομα» ελπίζει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για το διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης.

Αναλυτική αναφορά στα έργα έκανε, παίρνοντας το λόγο, ο Ν. Γκατζής. Οπως είπε, «ο περιφερειακός δεν ολοκληρώθηκε καν. Είναι ημιτελής. Παγίδες θανάτου. Οι εργαζόμενοι μετά τον Μπαλάφα, που κηρύχτηκε ένοχος, δεν αφήνουν τη Θεσσαλική να ολοκληρώσει τις ατέλειες αυτές και με το δίκιο τους, γιατί ακόμα δεν έχουν πληρωθεί». Πρόσθεσε επίσης, αναφορικά με το αεροδρόμιο, ότι «ολόκληρη κεντρική Ελλάδα, κυρία πρόεδρε, δεν έχει ένα πολιτικό αεροδρόμιο. Είναι ένα πάγιο, χρόνιο αίτημα όλης της Θεσσαλίας». Τέλος, όσον αφορά στο νοσοκομείο της Μαγνησίας, τόνισε πως «ολοκληρώνεται η νέα πτέρυγα, όμως, τι να το κάνουμε; Από τα διακόσια ενενήντα κρεβάτια θα πάμε στα τριακόσια», σημειώνοντας ότι «δε φθάνει το καινούριο νοσοκομείο για να συμπεριλάβει τις νέες κλινικές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ