Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΑΕ
Φορολογικές αρμοδιότητες ζητούν οι νομάρχες

Η προσκείμενη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας

Eurokinissi

Η προσκείμενη σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας
Συνεχίστηκε και χτες, δεύτερη μέρα των εργασιών του 10ου τακτικού συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), η «αντιπαράθεση» ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού σχετικά με το ποια κυβέρνηση «νοιάζεται» για το θεσμό. Τη σκυτάλη παρέλαβε από την πλευρά της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος, ο οποίος επανέλαβε τα σημεία της χτεσινής ομιλίας του υπουργού, Π. Παυλόπουλου για να πει ότι «στηρίζουμε τη ΝΑ», σε αντίθεση με άλλους «που ευθύνονται στο ακέραιο για το αδιέξοδο», στο οποίο την οδήγησαν.

Η καταγραφή, ωστόσο, των προβλημάτων, αλλά και οι δήθεν λύσεις που προτείνει η σημερινή κυβέρνηση, διατηρώντας την πενιχρή χρηματοδότηση του θεσμού, δεν αφήνουν περιθώρια στα δύο μεγάλα κόμματα να ισχυρίζονται το ενδιαφέρον τους για το θεσμό. Η ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να θέλει το θεσμό έναν απλό μηχανισμό που διεκπεραιώνει κρατικές υποθέσεις. Ακόμα και οι προσκείμενοι σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ Νομάρχες δεν μπορούν να κρύψουν τα προβλήματα, τα οποία και με δική τους ευθύνη, παραμένουν: Ο θεσμός στερείται αναπτυξιακού ρόλου, δεν έχει χρήματα για να καλύψει τις στοιχειώδεις αρμοδιότητές του, όπως για παράδειγμα τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία, λειτουργεί με μόλις το 50% του αναγκαίου προσωπικού, κλπ.

Η «λύση» που προτείνεται; Φορολογική αρμοδιότητα, στο όνομα της δήθεν οικονομικής της αυτοτέλειας. Επίσης, η ΕΝΑΕ ζητά τη θεσμοθέτηση Ειδικού Προγράμματος Εργων, στο πρότυπο του «Θησέας» που δημιουργήθηκε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο οποίο θα ενταχθούν τα απαιτούμενα έργα για την περίοδο 2005 - 2009. Τέλος, αποδέχεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που διαχωρίζει τους ΚΑΠ από τα προνοιακά επιδόματα, για τα οποία θα προβλέπεται ξεχωριστή επιχορήγηση από το κράτος.

Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά ζητήματα της ΝΑ, η ΕΝΑΕ προτείνει την ανασύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τους νομάρχες να έχουν πιο ουσιαστικό ρόλο σε αυτό, ενώ αντιδρούν στην κατάργησή της ως β' βαθμός αυτοδιοίκησης.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα Παρασκευή με την έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί η δήθεν αγωνιστικότητα των Νομαρχών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση δεν τους δώσει τους πόρους που ζητούν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, όπως καταβολή προνοιακών επιδομάτων, συντήρηση σχολικών κτιρίων και μεταφορά μαθητών στα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ