ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ
Προαναγγέλλουν κύμα μαζικών απολύσεων

Με μαζικές απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων απειλούν οι βιομήχανοι, οι οποίοι με τον πιο ωμό τρόπο εκβιάζουν την εργατική τάξη προβάλλοντας αυθαίρετα επιχειρήματα για πλεονάζον προσωπικό στις βιομηχανίες και υψηλούς μισθούς των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα θέττουν διλήμματα, τα οποία έχει θέσει ήδη η ευρωπαϊκή εργοδοσία στους δικούς της εργαζόμενους. Η ολιγαρχία της χώρας, η οποία διάβασε έγκαιρα το ταξικό περιεχόμενο του μηνύματος της συναίνεσης μεταξύ των δύο κομμάτων - εκφραστών των συμφερόντων της, κλιμακώνει την επιθετικότητά της και απειλεί απροκάλυπτα.

Το ιδεολογικό φερέφωνο του ΣΕΒ, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), πραγματοποίησε φέτος μεγάλη έρευνα για την απασχόλησης στους τρεις κύριους τομείς της οικονομίας (Βιομηχανία, Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες). Ερευνα την οποία θα δημοσιοποιήσει επίσημα το 2005. Ωστόσο, σήμερα θέλει να μας προϊδεάσει για τα αποτελέσματά της και να προετοιμάσει το σχετικό κλίμα. Σύμφωνα λοιπόν με την «έρευνα» αυτή προκύπτουν ότι:

  • Το 24% των μεγάλων επιχειρήσεων (που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζόμενους) διαθέτει σήμερα πλενάζον προσωπικό! Μάλιστα, στις επιχειρήσεις με 200 - 500 εργαζόμενους «πλεονάζον» προσωπικό θεωρείται το 27%, για όσες απασχολούν 500 - 1.000 εργαζόμενους το 29%, για όσες περισσότερα από 1.000 άτομα το 27%, ενώ στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 100 εργαζόμενους «πλεονάζον» δυναμικό θεωρείται το 16%.
  • Το 74% απασχολεί περίπου τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων και μόνο το 2% απασχολεί μικρότερο του απαιτούμενου.

Οι... ελεήμονες βιομήχανοι οι οποίοι πληρώνουν δήθεν από το πουγκί τους το... πλεονάζον προσωπικό, μας πληροφορούν ότι φέτος η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 1999, όταν το 33% των μεγάλων επιχειρήσεων είχε δηλώσει ότι απασχολούσε πλεονάζον προσωπικό! Δηλαδή, η μια στις τρεις μεγάλες επιχειρήσεις... καταδυναστευόταν από τους εργάτες της.

Σε επόμενο βέβαια πίνακα της «έρευνας» αφήνουν κατά μέρους τα προσχήματα και με ωμό τρόπο, όπως ταιριάζει σε κυρίαρχη τάξη, θέτουν ευθέως τα αιτήματά τους: δηλαδή, τη μείωση των μισθών -ημερομίσθιων και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών).

Στην αξιολόγηση των... λόγων για τους οποίους οι επιχειρηματίες θα προχωρήσουν σε μείωση του αριθμού των εργαζόμενων, απαριθμούνται συνολικά οκτώ (8): 1) η ανεπάρκεια της ζήτησης, 2) ο διεθνής και ο εγχώριος ανταγωνισμός, 3) το ύψος των μισθών και των ημερομίσθιων, 4) το ύψος του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, 5) το επίπεδο άλλων στοιχείων κόστους, 6) οι αναδιαρθρώσεις και ο εξορθολογισμός, 7) η αύξηση των εργασιών σε τρίτους, 8) το θεσμικό πλαίσιο.

Ο εκβιασμός βέβαια αφορά τον 3ο και 4ο λόγο (μισθοί, ημερομίσθια, ασφαλιστικές εισφορές). Ετσι, το 67,3% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών θεωρεί τους μισθούς και τα ημερομίσθια παράγοντες χαμηλού περιθωρίου κέρδους, ενώ τον ίδιο λόγο επικαλείται το 53,8% για το μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές εισφορές). Τα αντίστοιχα ποσοστά το 1999 ήταν 47,7% και 22,7%.

Σε άλλο πίκανα το 26% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών απαντά ότι θα προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού, το 20% σε αύξηση και το 54% ότι δε θα προβεί σε καμιά μεταβολή.

Στο μεταξύ οι μεγαλοβιομήχανοι προσφέρουν, μέσω της συγκριμένης έκθεσης, την ολόπλευρη στήριξή τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η έκθεση εκφράζει θετική γνώμη για το αναπτυξιακό και φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και, παρά τις οποίες επιφυλάξεις, για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2005. Παράλληλα, θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, ζητώντας... την πλήρη εξάλειψη των αντικινήτρων στην επενδυτική δραστηριότητα.

Η κριτική του ΙΟΒΕ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2005, όπως και αναμενόταν, εστιάζεται στο ύψος των πρωτογενών δαπανών, όπου οι συντάκτες της έκθεσης, θα επιθυμούσαν, η κυβέρνηση να είχε βάλει το μαχαίρι πιο βαθιά. Ετσι στα συμπεράσματα αναφέρουν ότι «παρά τις σημαντικές βελτιώσεις που προβλέπει, ο προϋπολογισμός του 2005 δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα προβλήματα που ανέδειξε με οξύτητα η δημοσιονομική απογραφή». Στις εκτιμήσεις τους τέλος για το 2005, επισημαίνουν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμούς 3,5% - 4%, για να προσθέσουν στη συνέχεια ότι υπάρχουν μία σειρά αβεβαιότητες σχετικά με την ένταση της ανοδικής πορείας των επιμέρους συνιστωσών του ΑΕΠ. Ετσι σημειώνουν το ενδεχόμενο ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης να είναι μικρότερος του αναμενομένου, όπως και οι επενδύσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία είναι πιθανό, λόγω της ολοκλήρωσης μιας σειράς έργων που αφορούν μεγάλες υποδομές, το 2005 να κινηθεί πτωτικά.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αξιώνει νέα αντιλαϊκά μέτρα

Νέα συμπληρωματικά μέτρα εμβάθυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής αξιώνουν από την κυβέρνηση της ΝΔ η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι διάφορες ενώσεις συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σε χτεσινή συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής έσπευσε να ομολογήσει πως την επόμενη Τετάρτη - μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τη σχετική έκθεση, όπου διαπιστώνουν πως «δεν είναι επαρκή τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση».

Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη διαβόητη εταιρία «Fitch», η οποία έρχεται προκειμένου να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι ασκούμενες πιέσεις για εμβάθυνση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Το κλίμα σπεύδει να αξιοποιήσει και η... αλά ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση, συνεισφέροντας έτσι στις ορέξεις και βλέψεις του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια ρότα - και παρά τις διάφορες κορόνες - ακολουθεί και η κυβέρνηση δίνοντας εχέγγυα αξιοπιστίας στους μεγαλορεντιέρηδες της «Fitch», ενώ ταυτόχρονα κάνει τα «στραβά μάτια» στο ολοφάνερο γεγονός ότι η ΕΕ αξιολογεί τα κράτη - μέλη της με τελείως διαφορετικά μέτρα και σταθμά και σε όφελος των ισχυρών οικονομιών. Ετσι ο «δημοσιονομικός εκτροχιασμός» για τη Γερμανία και τη Γαλλία δεν είχε καμία απολύτως επίπτωση για τα κράτη αυτά σε αντίθεση με τις ...«επιπλήξεις» που ετοιμάζουν για την Ελλάδα.

Ο Γ. Αλογοσκούφης στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή «παράβλεψε» τη συγκεκριμένη πραγματικότητα ισχυριζόμενος πως «δεν μπορεί να γίνει σύγκριση της κατάστασης της Ελλάδας με τη Γαλλία και τη Γερμανία», προσθέτοντας, ακολουθώντας το επίπεδο των προκατόχων του, πως «οι χώρες αυτές δεν είχαν κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και δεν έφτασαν το έλλειμμά τους πάνω από το 5% του ΑΕΠ». «Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» είχε η κυβέρνηση και για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν πως το συγκεκριμένο γεγονός οφείλεται στο «υψηλό έλλειμμα και χρέος του Δημοσίου που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την περίοδο 1997-2003». Στο συγκεκριμένο «παραβλέπουν» το γεγονός ότι η «Fitch» λυμαίνεται και θησαυρίζει από το κρατικό χρέος. Με τέτοιου τύπου ενέργειες, όπως η χτεσινή, δίνει το στίγμα στους τραπεζίτες και τους άλλους μεγαλορεντιέρηδες, να προχωρήσουν σε αυξήσεις των δανειστικών επιτοκίων τους προς το ελληνικό Δημόσιο. Ταυτόχρονα συνεχίζονται και τα παιχνίδια με το ύψος των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία σύμφωνα με τις τελευταίας... εσοδείας δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων θα φτάσουν κοντά στο 6% για το έτος 2004 και έναντι 5,3% που προέβλεπαν σε προηγούμενες εκτιμήσεις τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ