ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Αντίθετοι στα κυβερνητικά σχέδια ξεπουλήματος

Το κλειστό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι
Το κλειστό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι
Την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να παραχωρήσει το κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο στο Γαλάτσι για επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, εξέφρασαν κάτοικοι της περιοχής, που συμμετείχαν σε εκδήλωση - συζήτηση για τη μεταολυμπιακή χρήση του Γυμναστηρίου η οποία έγινε προχτές στο Πνευματικό Κέντρο Γαλατσίου.

Την εκδήλωση οργάνωσε η «Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και πολιτών για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο Γαλάτσι» και συμμετείχαν με παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι κομμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση απουσίαζε η δημοτική αρχή, η οποία μέχρι πρότινος συμμετείχε στη Συντονιστική Επιτροπή.

Οι κάτοικοι του Γαλατσίου δήλωσαν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του Γυμναστηρίου, αλλά και οποιασδήποτε οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών. Ζητούν την αξιοποίησή του με λειτουργίες συμβατές προς το περιβάλλον και την ανάδειξή του σε ένα πολυκέντρο μαζικού λαϊκού αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν τη «συνέχιση και ουσιαστικοποίηση του διαλόγου μεταξύ του γενικού γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων με το Δήμο και τους φορείς για να αποσαφηνιστούν, το δυνατόν συντομότερο, οι παραχωρούμενοι χώροι του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου, οι δυνατότητες και η ευχέρεια πρόσβασης σε αυτούς και οι προϋποθέσεις της ελεύθερης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, χρήσης τους».

Οσον αφορά τη δασική και αναδασωτέα έκταση «Ομορφοκκλησιάς Βέικου» ζητούν να ξεκαθαριστεί οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να ξεκαθαριστεί δηλαδή πως η έκταση αποτελεί δημόσια περιουσία. Οι φορείς είναι ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο οικοπεδοποίησης του Αλσους, ενώ μεταξύ των αιτημάτων τους είναι και η αναδάσωση και στο υπόλοιπο μέρος της έκτασης.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε πως «και σε αυτά τα θέματα υπάρχουν δύο λογικές: Από τη μία είναι αυτή που θέλει το πράσινο, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό προϊόντα της αγοράς και από την άλλη αυτή που θεωρεί πως τα παραπάνω είναι υποχρέωση του κράτους». «Σήμερα, τόνισε, κυριαρχεί η πρώτη και συνεπώς και για το Αλσος Βέικου και για το Ολυμπιακό Γυμναστήριο υπάρχουν ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να τα εκμεταλλευτούν με σκοπό το κέρδος σε βάρος του λαού». Ο Αντ. Σκυλλάκος, υπογράμμισε, πως η κυβέρνηση ενώ υποτίθεται πως άφησε την ιδιοκτησία των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο κράτος, τις παραδίδει προς εκμετάλλευση στους ιδιώτες με τη λεγόμενη μέθοδο της παραχώρησης. Τέλος, εξέφρασε στην Επιτροπή και τους κατοίκους τη δεδομένη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο μεγάλο αγώνα που έχουν μπροστά τους.

Στην εκδήλωση παρενέβησαν, επίσης, η βουλευτής της ΝΔ Χριστίνα Καλογήρου και ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης.

ΔΗΜΟΣ Ν. ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Ξεπουλάει και ψάχνει συνενόχους...

Συνενόχους στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, επιχειρεί να κάνει τους κατοίκους του Αγγελοχωρίου η πλειοψηφία του Δήμου Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης. Οργανώνει δημοψήφισμα την Κυριακή 19 Δεκέμβρη, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κατοίκων στην απόφασή της να ξεπουλήσει σε ιδιώτες 23 οικόπεδα στην παραλία Αγγελοχωρίου, συνολικής έκτασης 11,5 στρεμμάτων.

Η δημοτική αρχή προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους πως από την πώληση της δημόσιας γης θα εξασφαλιστούν χρήματα για τη δημιουργία αναγκαίων έργων ανάπλασης και υποδομής και, παράλληλα, θα αναπτυχθεί οικιστικά η περιοχή. Και πατώντας πάνω στην υποβάθμιση της παραλίας του χωριού, που συνειδητά την απαξίωσε ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί να εκβιάσει τη συναίνεσή τους.

Η ΚΟΒ Μηχανιώνας του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους του Αγγελοχωρίου να καταδικάσουν, με όποιο τρόπο θεωρούν ως πλέον πρόσφορο, την «αντιδημοκρατική», όπως τη χαρακτηρίζει, ενέργεια της πλειοψηφίας του Δήμου. Σημειώνει πως «με ευθύνη των κυρίαρχων δυνάμεων η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε μακρύ χέρι του κράτους που φορολογεί διπλά και τριπλά τον εργαζόμενο λαό με την περίφημη λογική της ανταποδοτικότητας, για κάθε υπηρεσία την οποία το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει στους πολίτες. Ετσι φτάσαμε στο σημείο να μπαίνει σε ξεπούλημα και καταστροφή η περιουσία των δημοτών».

Η ΚΟΒ Μηχανιώνας καλεί τους κατοίκους να αντισταθούν σ' αυτήν την πολιτική, να προβάλουν την απαίτησή τους για χρηματοδότηση της ΤΑ με όλους τους αναγκαίους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεσα την Κυριακή, με τη στάση τους, να αποτρέψουν το ξεπούλημα της δημοτικής γης.

Εκδήλωση για την Αντίσταση

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Παράρτημα Ν. Σμύρνης, τη Δευτέρα 20/12/2004 και ώρα 7 μ.μ., στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ν. Σμύρνης (οδός 2ας Μάη 8, 3ος όροφος), οργανώνει συγκέντρωση με θέμα: «Εθνική Αντίσταση - ΔΣΕ, το τότε και το σήμερα - Μια ζωή αγώνων και πολιτισμού».

ΕΥΔΑΠ
Καθησυχαστική για το φυτοπλαγκτόν του Μαραθώνα

Οτι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας, αλλά ούτε και της παραμικρής υποψίας, για την ποιότητα του νερού, εξαιτίας του φυτοπλαγκτόν που εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες στην επιφάνεια της λίμνης του Μαραθώνα διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η ΕΥΔΑΠ.

Συγκεκριμένα, στην επιφάνεια του νερού, σε ορισμένα σημεία της λίμνης Μαραθώνα, εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα συγκεντρώσεις φυτοπλαγκτόν, οι οποίες είναι επιφανειακές και οφείλονται, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, σε φυσικές διεργασίες του οικοσυστήματος της λίμνης.

Ειδικότερα η ΕΥΔΑΠ αναφέρει ότι η εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν «δεν έχει προκαλέσει καμία απολύτως επίπτωση στην ποιότητα τόσο του ανεπεξέργαστου, όσο και κυρίως του πόσιμου νερού, που διοχετεύεται στο δίκτυο πόλης».

Από τις μέχρι σήμερα συστηματικές παρατηρήσεις και μετρήσεις όλων των παραμέτρων της ποιότητας, τόσο του ανεπεξέργαστου νερού, όσο και του πόσιμου - υποστηρίζει η ΕΥΔΑΠ - δεν έχει διαπιστωθεί κάποια αλλαγή είτε στις φυσικοχημικές ιδιότητες του νερού (γεύση, οσμή κλπ), είτε στα στοιχεία, που προσδιορίζουν την υγιεινότητά του.

Πάντως - καταλήγει - το φαινόμενο παρακολουθείται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες Ελέγχου Ποιότητας και Προστασίας Υδατος της ΕΥΔΑΠ, σε συνεργασία με εξωτερικούς επιστήμονες.

Επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση κρατουμένων

Για χρεοκοπία του υπάρχοντος σωφρονιστικού συστήματος μίλησε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, μιλώντας σε ημερίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Η χρεοκοπία αυτή αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αποφυλακιζόμενων καταλήγει τις περισσότερες φορές πίσω στη φυλακή. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην επιμόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβρη ένα πρότυπο πλήρες σχολικό συγκρότημα στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων του Αυλώνα, ενισχύεται ο θεσμός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, σχεδιάζονται νέα προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης κρατουμένων σε όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας και προωθούνται δράσεις για τη δημιουργία ιδρύματος που θα έχει στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση και ομαλή κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων. Επίσης θα δημιουργηθούν ξενώνες για τους οριστικά απολυόμενους κρατούμενους.

Να απομακρυνθεί η κεραία από τη Βερδικούσια

Την άμεση απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από τη Βερδικούσια Λάρισας - όπως απαιτούν οι κάτοικοι - ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Γκατζής.

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι τρεις βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν ότι ολόκληρη η κοινωνία της Βερδικούσιας βρίσκεται σε αναβρασμό, εξαιτίας της παράνομης εγκατάστασης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας πολύ κοντά στα σχολεία Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο και τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, χωρίς να ρωτηθεί το Κοινοτικό Συμβούλιο, το οποίο είναι αντίθετο, όπως αντίθετοι με την εγκατάσταση της κεραίας είναι και οι μαζικοί φορείς του χωριού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ