ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαίωση των ιδανικών του ΕΑΜ

Με επιτυχία άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το 10ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ

«Οπως μέχρι σήμερα, έτσι και στο μέλλον, ανεξάρτητα από ηλικία και άλλες δυσκολίες, ενωμένοι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα για τη δικαίωση των ιδανικών του ΕΑΜ».

Σε τέτοιο κλίμα - όπου οι ηρωικοί αγώνες του παρελθόντος δε μνημονεύονται απλώς ως «κατορθώματα» μιας άλλης εποχής, αλλά λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη για νέους αγώνες και ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές - ξεκίνησαν χτες στο αμφιθέατρο «Αντωνιάδη» της ΑΣΟΕΕ οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ.

Η αίθουσα είχε κατακλυστεί από ασπρομάλληδες αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, παρά την προχωρημένη τους ηλικία, τις κακουχίες που υπέστησαν, με ψυχή που παραμένει νεανική και ασυμβίβαστη. Ηταν όλοι εκεί, αντλώντας δύναμη από τον ηρωικό αγώνα τους ενάντια στο Γερμανο-Ιταλό κατακτητή και τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές, δίνοντας, μια φορά ακόμα, όρκο για συνέχιση του αγώνα τους, αφού τα αιτήματά τους για ειρήνη, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία παραμένουν ανεκπλήρωτα. Διαβεβαιώνοντας πως θα είναι παρόντες, χρέος τιμής και στους νεκρούς του αγώνα, και στις νέες μάχες που προετοιμάζονται πλάι στο Κόμμα, το τιμημένο ΚΚΕ, όπως ήταν κι αυτό πάντα πλάι τους.

Το άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο Φοίβος Τσέκερης, ΓΓ της ΠΕΑΕΑ, που μεταξύ των άλλων θα τονίσει: «40 χρόνια μετά την ίδρυση της ΠΕΑΕΑ και 60 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, η ανάγκη για συνέχεια των αγώνων του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτικά, συνεχίζουμε στους σημερινούς αγώνες μαζί με όλο το λαό, μαζί με τους κομμουνιστές και τη νεολαία».

Το προεδρείο (πάνω) και δεξιά γενική άποψη από τις εργασίες του Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ
Το προεδρείο (πάνω) και δεξιά γενική άποψη από τις εργασίες του Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ
Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης, ενώ την εισήγηση παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου που αναφέρθηκε στη διεθνή κατάσταση και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στα ζητήματα που αφορούν την Αντίσταση και τους αντιστασιακούς, αλλά και στην ανάγκη οι αντιστασιακοί να συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με το ΚΚΕ και το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα, τίμησαν το 10ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ, πολλοί εκπρόσωποι φορέων, άλλοι παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου κι ανάμεσά τους οι: Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κ. Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Θ. Σιμούλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Καραντηνός, πρόεδρος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, Ευ. Μαχαίρας, Κ. Μαραγκουδάκης, Π. Μακρής, Θ. Κούτρας, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, Χ. Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Επιτροπής της Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, Μ. Βαρδάνης, πρόεδρος Συλλόγου Εξορισθέντων Φυλακισθέντων 1967-1974. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο κ. Βενιέρης, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Να σημειωθεί ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα όπου πραγματοποιείται το Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ, δείγμα τιμής και σεβασμού στην Εθνική Αντίσταση, όπως επισημάνθηκε από το Προεδρείο.

Είμαστε στην πρώτη γραμμή

Πεπεισμένοι πια από τον άνισο αγώνα τους ενάντια στο φασισμό και στους ιμπεριαλιστές εκείνων των καιρών, ότι «όταν ο λαός θέλει, μπορεί!», οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με κέφι και αισιοδοξία σχεδιάζουν και σ' αυτό το συνέδριό τους τη μελλοντική τους δράση.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Γιώργη Μωραΐτη: «Η συγκυρία που ζούμε είναι άσχημη και δύσκολη. Είμαστε μια γενιά που φεύγει με ικανοποίηση ότι έπραξε το καθήκον της. Ομως έχουμε ακόμα να προσφέρουμε. Οσο αντέχουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή, στη γραμμή που χάραξε το ΚΚΕ».

Οι στόχοι που μπαίνουν για το επόμενο διάστημα από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης είναι - σύμφωνα με τον Γ. Μωραΐτη - οι εξής:

  • Επαγρύπνηση και ιδεολογική πάλη σε όλα τα μέτωπα, καθώς η άρχουσα τάξη επιδιώκει να «ξεγράψει» ό,τι γράφτηκε με αίμα και αγώνες.
  • Διαρκής, αμείλικτος αγώνας στο πλάι των εργαζομένων, της νεολαίας και όλου του λαού.
  • Παράλληλα, διεκδίκηση επίλυσης των ιδιαίτερων προβλημάτων των Αντιστασιακών, στα οποία όλες οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν «γυρίσει την πλάτη».

Ο Ν. Τερζόγλου, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, στην έκθεση δράσης του Γενικού Συμβουλίου, πρόβαλε, εκτός των άλλων, την αναγκαιότητα συντονισμού της δράσης τους και συνέχισης της συμπόρευσης με το ΚΚΕ στους λαϊκούς αγώνες. Συγκεκριμένα είπε:

«Η σημερινή διεθνής κατάσταση απαιτεί την ανάπτυξη ενεργούς δραστηριότητας σε διεθνή κλίμακα, με επιδίωξη την ενεργό συσπείρωση και ανάπτυξη αγωνιστικής δραστηριότητας ενάντια στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Και πρόσθεσε: «Επομένως είναι αναγκαία η επαγρύπνηση, η πρόβλεψη των επιδιώξεων των καπιταλιστών στη χώρα μας και να αντιμετωπιστούν με συντονισμένη συνεργασία με το ΚΚΕ, που αποτελεί την πρωτοπορία στα μέτρα αντιμετώπισης των επιδιώξεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και σήμερα και ολοκληρώνονται με την εκλογή των νέων οργάνων.


«Οταν οι λαοί θέλουν μπορούν!»

Απευθύνοντας θερμό χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ, θα τονίσει, διακοπτόμενος από παρατεταμένα χειροκροτήματα:

Κάθε Συνέδριο, κάθε εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ, αναμφίβολα είναι ένα σημαντικό γεγονός. Σημαντικό, όχι τόσο για τις αναμνήσεις, αλλά κυρίως γιατί αποτελεί σημερινό, ζωντανό παράδειγμα ότι οι λαοί μπορούν να μεγαλουργήσουν, όταν πιστέψουν στη δύναμή τους, όταν αποφασίσουν να δράσουν ενωμένα και οργανωμένα, όταν έχουν σωστή στρατηγική - στόχο, σωστή τακτική στο διάβα της πάλης τους.

Η ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που αισθανόμαστε όταν βρισκόμαστε ανάμεσά σας δεν οφείλεται μόνο στο παράδειγμά σας, που έτσι κι αλλιώς έχει καταγραφεί πλέον στην ιστορία των λαών.

Οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είμαστε αίμα από το αίμα σας, σάρκα από τη σάρκα σας. Γιατί με περηφάνια λέμε στις νεότερες γενιές ότι το ΚΚΕ ήταν και είναι το μοναδικό κόμμα - από όλα τα ελληνικά κόμματα - που ούτε μια στιγμή δεν υπέστειλε τη σημαία του Αγώνα, της Αντίστασης, της Επανάστασης, του Σοσιαλισμού.

Εγινε τότε ο αιμοδότης και εμψυχωτής του μεγάλου αυτού ηρωισμού που μας οδήγησε στην αντιφασιστική νίκη του λαού μας, συμβάλλοντας στον γενικότερο αντιφασιστικό αγώνα των λαών.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και μέσα στην Ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, και μέσα στους συλλόγους και τα σωματεία, στους καθημερινούς αγώνες, όλα τα αιτήματά σας, τα αιτήματα του αντιστασιακού κινήματος.

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι ανάπηροι της κατοχής και του εμφυλίου, οι πολιτικοί πρόσφυγες - επαναπατρισθέντες και μη - αλλά και οι συγγενείς και η νέα γενιά, οι απόγονοι εξακολουθούν όλοι να δοκιμάζονται από την άδικη πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς.

Συνεχίζοντας το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις σημερινές εξελίξεις και τη δράση του Κόμματος, θα σημειώσει:

Αυτή την περίοδο το Κόμμα μας βαδίζει με αισιοδοξία προς το 17ο Συνέδριό του. Αναπτύσσεται μια πλούσια συζήτηση και δραστηριότητα. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ δραστηριοποιείται ακόμα περισσότερο, για να μπουν στο επίκεντρο τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας των γυναικών.

Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε σε όλες τις βασικές εκτιμήσεις του. Η μακρόχρονη πορεία του ΚΚΕ, σε συνδυασμό με τη συσσωρευμένη διεθνή αγωνιστική πείρα, η προσπάθεια που έκανε και κάνει να μελετήσει την ιστορική διαδρομή σε βάθος, να διδαχτεί από αδυναμίες και λάθη, ανεβάζει, στις σημερινές συνθήκες, την απαιτητικότητα τόσο του λαού όσο και του ίδιου του Κόμματος από τον εαυτό του. Με απαιτητικότητα προσβλέπουν προς το ΚΚΕ φίλοι και οπαδοί, συνεργαζόμενοι. Ολοι εκείνοι που, ανεξάρτητα από ιδιαίτερες αντιλήψεις, κατανοούν την άμεση σχέση που έχει η ισχυροποίηση του Κόμματος με την ανάπτυξη της πάλης του λαού, την απόσπαση κατακτήσεων.

Απευθυνόμαστε στον απλό κόσμο της δουλιάς, που μένει ακόμα εγκλωβισμένος στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τον καλούμε να σηκωθεί και να φύγει όσο γίνεται πιο γρήγορα απ' αυτούς και να συμπαραταχτεί με το ΚΚΕ. Να μη δείξει άλλη ανοχή στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ΣΥΝ, ο οποίος και με το πρόσφατο Συνέδριό του επιδιώκει να αποκοιμίσει τους αριστερούς, με διακηρύξεις περί ενότητας, για να τους εγκλωβίσει μια ώρα αρχύτερα όλους στα δόκανα των κυρίαρχων δυνάμεων.

Ομως υπάρχει αρκετά μεγάλη εμπειρία πλέον! Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς αριστερή φρασεολογία και η στρατηγική σου ολόκληρη να είναι ενταγμένη στην κυρίαρχη πολιτική. Δεν μπορείς να είσαι δεσμευμένος με βασικές επιλογές του συστήματος. Ο ΣΥΝ δεν έχει αλλάξει πολιτική, παρά τα αριστερόστροφα λόγια του. Πολύ σύντομα θα φανεί και στην πράξη, όπως τόσες φορές στο παρελθόν, η διάσταση ανάμεσα στην κατεύθυνση της πολιτικής του και στα δήθεν αριστερά λόγια του. Στόχος του παραμένει το ΚΚΕ και όχι η κυρίαρχη πολιτική. Εξακολουθεί και για το λόγο αυτό να είναι πλήρως αφερέγγυος.

Ο λαός μας πρέπει να γυρίσει σε όλους αυτούς την πλάτη! Να μην πέσει θύμα στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού με τη συναίνεση που επιδιώκουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με αφορμή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το πρόβλημα δεν είναι ο ένας ή ο άλλος εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης που θα βάλει η αστική τάξη στον προεδρικό θώκο, μόνο και μόνο για να υπογράφει αντιλαϊκά διατάγματα και νόμους και να κάνει δεξιώσεις, αλλά η ίδια η πολιτική τους. Γι' αυτό λέμε: Μακριά από όλα τα φερέφωνα της συντήρησης και της ενσωμάτωσης, με όποια μάσκα εκσυγχρονισμού κι αν εμφανίζονται.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας θα υπογραμμίσει:

Σε μια εποχή όπου ο αντίπαλοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Σε μια εποχή, που προσπαθούν να συκοφαντήσουν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, τον Κόκκινο Στρατό και τη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Σ' αυτή λοιπόν την περίοδο που ζούμε πρέπει πιο ψηλά να σηκώσουμε τη σημαία της πάλης και του αγώνα. Της Αντίστασης και της Αντεπίθεσης. Για να λάμψει η αλήθεια. Για να δικαιωθούν τα οράματα και οι στόχοι που οι ήρωες αγωνιστές έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τους τη ζωή. Για να μεταλαμπαδεύσουμε τα ιδανικά της Αντίστασης και του ΔΣΕ στη νέα γενιά, στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Για μια άλλη πραγματική λαϊκή εξουσία όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ