Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
10ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαίωση των ιδανικών του ΕΑΜ

Με επιτυχία άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το 10ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ

«Οπως μέχρι σήμερα, έτσι και στο μέλλον, ανεξάρτητα από ηλικία και άλλες δυσκολίες, ενωμένοι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε το δίκαιο αγώνα για τη δικαίωση των ιδανικών του ΕΑΜ».

Σε τέτοιο κλίμα - όπου οι ηρωικοί αγώνες του παρελθόντος δε μνημονεύονται απλώς ως «κατορθώματα» μιας άλλης εποχής, αλλά λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη για νέους αγώνες και ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές - ξεκίνησαν χτες στο αμφιθέατρο «Αντωνιάδη» της ΑΣΟΕΕ οι εργασίες του 10ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ.

Η αίθουσα είχε κατακλυστεί από ασπρομάλληδες αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης, παρά την προχωρημένη τους ηλικία, τις κακουχίες που υπέστησαν, με ψυχή που παραμένει νεανική και ασυμβίβαστη. Ηταν όλοι εκεί, αντλώντας δύναμη από τον ηρωικό αγώνα τους ενάντια στο Γερμανο-Ιταλό κατακτητή και τους Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές, δίνοντας, μια φορά ακόμα, όρκο για συνέχιση του αγώνα τους, αφού τα αιτήματά τους για ειρήνη, ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία παραμένουν ανεκπλήρωτα. Διαβεβαιώνοντας πως θα είναι παρόντες, χρέος τιμής και στους νεκρούς του αγώνα, και στις νέες μάχες που προετοιμάζονται πλάι στο Κόμμα, το τιμημένο ΚΚΕ, όπως ήταν κι αυτό πάντα πλάι τους.

Το άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο Φοίβος Τσέκερης, ΓΓ της ΠΕΑΕΑ, που μεταξύ των άλλων θα τονίσει: «40 χρόνια μετά την ίδρυση της ΠΕΑΕΑ και 60 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, η ανάγκη για συνέχεια των αγώνων του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, αναδεικνύεται ακόμα πιο επιτακτικά, συνεχίζουμε στους σημερινούς αγώνες μαζί με όλο το λαό, μαζί με τους κομμουνιστές και τη νεολαία».

Το προεδρείο (πάνω) και δεξιά γενική άποψη από τις εργασίες του Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ
Το προεδρείο (πάνω) και δεξιά γενική άποψη από τις εργασίες του Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ
Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης, ενώ την εισήγηση παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου που αναφέρθηκε στη διεθνή κατάσταση και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στα ζητήματα που αφορούν την Αντίσταση και τους αντιστασιακούς, αλλά και στην ανάγκη οι αντιστασιακοί να συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με το ΚΚΕ και το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα, τίμησαν το 10ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ, πολλοί εκπρόσωποι φορέων, άλλοι παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου κι ανάμεσά τους οι: Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κ. Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Θ. Σιμούλης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Καραντηνός, πρόεδρος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, Ευ. Μαχαίρας, Κ. Μαραγκουδάκης, Π. Μακρής, Θ. Κούτρας, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, Χ. Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Επιτροπής της Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, Μ. Βαρδάνης, πρόεδρος Συλλόγου Εξορισθέντων Φυλακισθέντων 1967-1974. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ο κ. Βενιέρης, πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. Να σημειωθεί ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα όπου πραγματοποιείται το Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ, δείγμα τιμής και σεβασμού στην Εθνική Αντίσταση, όπως επισημάνθηκε από το Προεδρείο.

Είμαστε στην πρώτη γραμμή

Πεπεισμένοι πια από τον άνισο αγώνα τους ενάντια στο φασισμό και στους ιμπεριαλιστές εκείνων των καιρών, ότι «όταν ο λαός θέλει, μπορεί!», οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με κέφι και αισιοδοξία σχεδιάζουν και σ' αυτό το συνέδριό τους τη μελλοντική τους δράση.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Γιώργη Μωραΐτη: «Η συγκυρία που ζούμε είναι άσχημη και δύσκολη. Είμαστε μια γενιά που φεύγει με ικανοποίηση ότι έπραξε το καθήκον της. Ομως έχουμε ακόμα να προσφέρουμε. Οσο αντέχουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή, στη γραμμή που χάραξε το ΚΚΕ».

Οι στόχοι που μπαίνουν για το επόμενο διάστημα από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης είναι - σύμφωνα με τον Γ. Μωραΐτη - οι εξής:

  • Επαγρύπνηση και ιδεολογική πάλη σε όλα τα μέτωπα, καθώς η άρχουσα τάξη επιδιώκει να «ξεγράψει» ό,τι γράφτηκε με αίμα και αγώνες.
  • Διαρκής, αμείλικτος αγώνας στο πλάι των εργαζομένων, της νεολαίας και όλου του λαού.
  • Παράλληλα, διεκδίκηση επίλυσης των ιδιαίτερων προβλημάτων των Αντιστασιακών, στα οποία όλες οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν «γυρίσει την πλάτη».

Ο Ν. Τερζόγλου, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, στην έκθεση δράσης του Γενικού Συμβουλίου, πρόβαλε, εκτός των άλλων, την αναγκαιότητα συντονισμού της δράσης τους και συνέχισης της συμπόρευσης με το ΚΚΕ στους λαϊκούς αγώνες. Συγκεκριμένα είπε:

«Η σημερινή διεθνής κατάσταση απαιτεί την ανάπτυξη ενεργούς δραστηριότητας σε διεθνή κλίμακα, με επιδίωξη την ενεργό συσπείρωση και ανάπτυξη αγωνιστικής δραστηριότητας ενάντια στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Και πρόσθεσε: «Επομένως είναι αναγκαία η επαγρύπνηση, η πρόβλεψη των επιδιώξεων των καπιταλιστών στη χώρα μας και να αντιμετωπιστούν με συντονισμένη συνεργασία με το ΚΚΕ, που αποτελεί την πρωτοπορία στα μέτρα αντιμετώπισης των επιδιώξεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων».

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και σήμερα και ολοκληρώνονται με την εκλογή των νέων οργάνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ