ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε»

Δυναμική κινητοποίηση χτες στο κέντρο της Αθήνας

«Τα χρόνια και αν περάσανε δε γέρασε η καρδιά, εμείς θα αγωνιστούμε σαν να είμαστε παιδιά»!

Αυτό το σύνθημα κάνουν πράξη οι απόμαχοι της δουλιάς και υπέρμαχοι της ζωής, οι οποίοι χτες, για ακόμα μια φορά, πραγματοποίησαν μαζική, αγωνιστική και γεμάτη ζωντάνια διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με κατάληξη τη Βουλή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

«Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία», κατήγγειλαν οι συνταξιούχοι και ταυτόχρονα διεκδίκησαν: «960 ζητούν τα γηρατειά, να ζούνε από τη σύνταξη κι όχι με ζητιανιά».

Διεκδίκησαν ακόμα: Αυξήσεις στις συντάξεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες. Πάγωμα τιμών, προστασία του εισοδήματός τους. Επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ, αφορολόγητο εισόδημα 15.000 ευρώ. Δημόσια και δωρεάν Υγεία. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Εκατοντάδες συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου είχε οριστεί το ραντεβού. Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία, το λόγο πήρε ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, ο οποίος κατήγγειλε ότι και ο νέος προϋπολογισμός του 2005, όπως και οι προηγούμενοι, προβλέπει πείνα, δυστυχία και κοινωνική ανισότητα για τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους. Αντίθετα, προβλέπει πακτωλό κινήτρων φορολογικών και οικονομικών για την ολιγαρχία του πλούτου.

Ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφέρθηκε στην κινητοποίηση των συνταξιούχων στις 2 Δεκέμβρη και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας Κ. Καραμανλή. Στο αίτημα των συνταξιούχων για πραγματικές αυξήσεις και όχι «ψίχουλα», όπως προβλέπονται από τον προϋπολογισμό, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι «δεν αντέχει η οικονομία». Οι συνταξιούχοι συνεχίζουν τον αγώνα τους, υπογράμμισε ο Δ. Μαυροδόγλου, και διεκδικούν την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους. «Εμείς θα καταθέσουμε τα αιτήματά μας στη Βουλή καιστα κόμματα. Θα κρίνουμε τη θέση και τη στάση τους και θα τους περιποιηθούμε ανάλογα όταν θα έρθει η ώρα», κατέληξε.

Φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα όπως: «Με φιλοδωρήματα δε μας ξεγελάτε, ντροπή σε σας που τώρα κυβερνάτε», «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε με ενότητα και αγώνα θα δικαιωθούμε», οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν την πορεία τους για τη Βουλή. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ένας συνταξιούχος που είχε στον ώμο του κρεμασμένο ένα μεγάλο κόκαλο, ενώ η πικέτα στο λαιμό του έγραφε: «Πιστεύω να μη μας δώσετε πάλι τα κόκαλα».

Δεν έλειψαν όμως και τα εύστοχα ειρωνικά συνθήματα προς την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία. «Διεκδικούμε αυξήσεις "εξωφρενικές" και κλάμα ο Γκαργκάνας και οι πολυεθνικές», «Μας δώσανε για αύξηση μισό ευρώ τη μέρα και η δόλια η οικονομία μας τινάχτηκε στον αέρα», φώναζαν χαρακτηριστικά.

Αντιπροσωπεία των συνταξιούχων επισκέφτηκε τη Βουλή και τα κόμματα, προκειμένου να επιδώσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Οι συνταξιούχοι, από την άλλη, τραγούδαγαν στους ρυθμούς επαναστατικών τραγουδιών, οι στίχοι των οποίων προσαρμόστηκαν στις σημερινές συνθήκες. Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των συνταξιούχων, μετέφερε στη συγκέντρωση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπ. Παντελάκη. Οπως τόνισε, ο προϋπολογισμός σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού, αλλά «αιμοδοτεί το μεγάλο κεφάλαιο». «Εμείς σαν ΚΚΕ υποστηρίζουμε ότι μόνο μέσα από το δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα», κατέληξε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«... Τη φτώχεια την πληρώνει ο λαός»

Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στις συντάξεις πείνας και την ακρίβεια διεκδικώντας αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, έκαναν οι συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη χτες το πρωί ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μακεδονίας - Θράκης, που συγκροτήθηκε με απόφαση των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών των ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ, Δημοσίου.

Παρά τη δυνατή βροχή και το κρύο, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου μίλησε ο Γ. Μπορκούκης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ νομού Θεσσαλονίκης, και ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα. Εκαναν στη συνέχεια πορεία στην αγορά της πόλης διασχίζοντας τις οδούς Ιωνος Δραγούμη και Ερμού, με κατάληξη το άγαλμα Βενιζέλου. «Ακρίβεια - ανεργία - πληθωρισμός, τη φτώχεια την πληρώνει ο λαός», «Δώστε πίσω τα κλεμμένα», «Πετρέλαιο φτηνό για συνταξιούχους και όλο το λαό» ήταν μερικά από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι διαδηλωτές.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην ομιλία του ο Γ. Μπορκούκης, σημείωσε πως οι συνταξιούχοι συνεχίζοντας τον αγώνα δίνουν την απάντησή τους στην κοροϊδία και τον εμπαιγμό. «Πρέπει να καταλάβουν - σημείωσε - ότι είμαστε αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι, γιατί τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης αρνήθηκαν να συζητήσουν τα προβλήματά μας». Ο ομιλητής κάλεσε τους συνταξιούχους να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους εργαζόμενους που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική.

ΚΚΕ
Δώστε τα στοιχεία για το ΛΑΦΚΑ

Την κατάθεση εγγράφων για το θέμα της ειδικής εισφοράς των συντάξεων 1-5% υπέρ του Λογαριασμού Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ), η οποία καταργήθηκε από 1/7/2004, ζητούν με αίτηση, που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος, Τάκης Τσιόγκας και Λιάνα Κανέλλη.

Συγκεκριμένα καλούν τους υπουργούς Απασχόλησης και Εμπορικής Ναυτιλίας να καταθέσουν, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, ποια ποσά κατέβαλαν τα ασφαλιστικά Ταμεία της αρμοδιότητας των υπουργείων τους, υπέρ του ΛΑΦΚΑ το α' εξάμηνο του 2004. Επίσης, ποια Ταμεία της αρμοδιότητας των δυο υπουργείων και με ποια ποσά ενισχύθηκαν το α' εξάμηνο του 2004 από το ΛΑΦΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ