ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Μισό εκατομμύριο οι επίσημοι άνεργοι...

...το δεύτερο τρίμηνο του 2004, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ

Ανεργοι της «Τρικολάν» έξω από το υπουργείο Απασχόλησης
Ανεργοι της «Τρικολάν» έξω από το υπουργείο Απασχόλησης
Σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα «σκαρφάλωσε» η ανεργία στη χώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2004, φτάνοντας στο 10,2%, επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού, σε σχέση με το 9,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2003. Ετσι, ο αριθμός των ανέργων άγγιξε το μισό εκατομμύριο ανθρώπους (493.102) και μάλιστα στην προ-ολυμπιακή περίοδο (Απρίλης, Μάης, Ιούνης), οπότε και είχαν ενταθεί οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών έργων. Γεγονός, που επιβεβαιώνει, όχι μόνο τη συνεχώς ανοδική πορεία της ανεργίας στη χώρα, αλλά και τους κινδύνους παραπέρα χειροτέρευσης της κατάστασης. Σημειώνεται, δε, ότι η αύξηση της ανεργίας γίνεται σε συνθήκες σταθερής ανόδου του ΑΕΠ.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έρευνα εργατικού δυναμικού, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) και σ' αυτήν έλαβαν μέρος 32.057 νοικοκυριά. Ακόμα, όμως, και αυτά τα στοιχεία δε φανερώνουν τις πραγματικές διαστάσεις της ανεργίας. Αρκεί να πούμε ότι σύμφωνα με τα κριτήρια μέτρησης δε θεωρούνται άνεργοι όσοι συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας ή επαγγελματικής κατάρτισης, ούτε όσοι δουλεύουν έστω και μια ώρα τη βδομάδα.

Από τους 493.102 ανέργους, οι 276.630 είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 12 μήνες, ποσοστό 56,1% επί του συνόλου των ανέργων. Οι «νέοι» άνεργοι, δηλαδή αυτοί που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, φτάνουν τους 217.457, ποσοστό 44,1% επί του συνόλου των ανέργων. Το ποσοστό ανεργίας στους νέους, ηλικίας 15 - 29 ετών, αγγίζει το 20,2% και μάλιστα στις νέες γυναίκες το ποσοστό φτάνει το 27,5%! Με κριτήριο το φύλο, οι άνεργες γυναίκες έφτασαν τις 310.700 και οι άνεργοι άντρες τους 182.400. Οπως επίσης αναφέρεται στην έρευνα, μόνο στο 5,5% των ανέργων έγινε κάποια πρόταση ανάληψης απασχόλησης.

Αρκετά αυξημένο παρουσιάζεται το ποσοστό ανεργίας και στους οικονομικούς μετανάστες που φτάνει το 9,4%. Ο αριθμός των απασχολουμένων έφτασε τα 4.324.000. Από αυτούς οι μισθωτοί αυξήθηκαν, φτάνοντας τα 2.767.000, ποσοστό 64%. Οι 951.000 είναι αυτοαπασχολούμενοι με προσωπικό, ποσοστό 22%. Οι 345.000 είναι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό, ποσοστό 8%. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται στο 4,7%. Ωστόσο, από τους μερικώς απασχολούμενους, το 47,5% δεν κατέστη δυνατό να βρει εργασία πλήρους απασχόλησης και αναγκάστηκε να καταφύγει στη μερική.

Κατά γεωγραφική περιφέρεια, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σημειώνεται στη Δυτική Μακεδονία 16,4%. Ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 13,1%, η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια με 12,7%, η Δυτική Ελλάδα με 12,1%, η Κεντρική Μακεδονία με 11,8%, η Ηπειρος με 11,6% και τα Ιόνια Νησιά με 10,4%.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Εξευτελιστικό το επίδομα ανεργίας

Περιοδεία στον ΟΑΕΔ Γαλατσίου

από τη χτεσινή περιοδεία στον ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι
από τη χτεσινή περιοδεία στον ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι
Κάλεσμα οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων ενάντια στην πολιτική που γεννά την ανεργία και για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη των ανέργων, απηύθυνε χθες σε ανέργους η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στις Απολύσεις και το Κλείσιμο των Επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια περιοδείας στον ΟΑΕΔ Γαλατσίου.

Τα μέλη της Επιτροπής κατήγγειλαν την κυβέρνηση της ΝΔ, που, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, εξαγγέλλει νέο «ζεστό χρήμα» για τους εργοδότες, τη στιγμή που από τους περίπου 490 χιλιάδες εγγεγραμμένους ανέργους επιδοτούνται μόνον οι 100 χιλιάδες, με το απαράδεκτο ποσό των 311 ευρώ, και αυτό μόλις για 12 μήνες. Ταυτόχρονα, υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και ότι αποτελεί μονόδρομο ο μαζικός οργανωμένος αγώνας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Μεταξύ των αιτημάτων που προβάλλει η Επιτροπή είναι να δοθεί έκτακτο επίδομα θέρμανσης 400 ευρώ για όλους τους ανέργους, ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος, να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις, πλήρης και σταθερή εργασίας κ.ά.

Από τη μεριά τους, οι άνεργοι που πήραν μέρος στη συζήτηση αναφέρθηκαν κυρίως στο εξευτελιστικά χαμηλό επίδομα ανεργίας και στο ότι αντί να επιδοτηθούν οι άνεργοι επιδοτούνται οι επιχειρήσεις. Ενώ πολλοί μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ψάχνοντας για δουλιά.

Θερίζει και τους ναυτεργάτες

Κατά 40% αυξήθηκαν οι άνεργοι ναυτεργάτες τον μήνα Νοέμβρη σε σχέση με τον Οκτώβρη

Το γεγονός ότι η ανεργία «θερίζει» στον κλάδο των ναυτεργατών δεν μπορούν να αποκρύψουν ακόμα και αυτά τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας! Σύμφωνα με αυτά, μέσα σε ένα μήνα και συγκεκριμένα από τον Οκτώβρη μέχρι το Νοέμβρη βρέθηκαν στις «μαύρες λίστες» του ΓΕΝΕ επιπλέον 750 ναυτεργάτες! Και, βέβαια, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού, ως γνωστό, οι περισσότεροι άνεργοι ναυτεργάτες, ακριβώς λόγω της «αναξιοπιστίας» του ίδιου του Γραφείου, δε γράφονται σε αυτό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΝΕ, τον Οκτώβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.884, ενώ το Νοέμβρη 2.634! Δηλαδή, μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 39,8%! Τον Οκτώβρη του 2003 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 1.373 και το Νοέμβρη του ίδιου έτους 1.848.

Η δραματική αύξηση της ανεργίας που παρουσιάζουν μέχρι και τα επίσημα και συνήθως «μαγειρεμένα» στοιχεία του ΓΕΝΕ, είναι αποτέλεσμα της σκληρής αντιναυτεργατικής πολιτική που ακολουθεί στην πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ που τροφοδοτεί αδιάκοπα την εφοπλιστική ασυδοσία. Η πολιτική αυτή κωδικοποιείται στα πάνω από 15 ακτοπλοϊκά πλοία που βρίσκονται αυθαίρετα και με την ανοχή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά.

Στη σταδιακή εφαρμογή από τους ποντοπόρους εφοπλιστές του νέου προνομίου που τους έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτό της τροποποίησης του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων, για το διωγμό από τα πλοία, των Ελλήνων ναυτεργατών από το κατώτερο πλήρωμα και πάει λέγοντας.

Ομως το κακό δε σταματάει εδώ. Εξίσου άθλιο είναι και το γεγονός ότι από τους 2.634 ανέργους επίδομα ανεργίας πήραν μόλις οι 764! Δηλαδή, ούτε το ένα τρίτο! Μάλιστα, το στοιχείο αυτό προδιαγράφει και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων θα μείνουν «εκτός» και από αυτό το ψίχουλο των 280 ευρώ για τους έγγαμους και 200 για τους άγαμους που δίνεται ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω Χριστουγέννων.

Στο δρόμο...

Στο δρόμο πέταξαν δεκαπέντε συμβασιούχους από τη Γενική Γραμματεία νέας γενιάς του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι δούλευαν στην υπηρεσία δέκα χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι είναι από τους λίγους που κατάφεραν να ξεπεράσουν το πλήθος εμποδίων που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους του Δημοσίου, προκειμένου να μετατρέψουν τη σύμβασή τους σε αορίστου χρόνου. Γι' αυτό έχει ήδη αποφανθεί θετικά το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και με βάση το ΠΔ αναμένεται η τελική κρίση του ΑΣΕΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ