ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ασυλο-στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών

Την προσπάθεια της ΕΕ να επαναφέρει το σενάριο για δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών εκτός ΕΕ, κατήγγειλε το ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου συζητήθηκε έκθεση με θέμα «περί της οργανωμένης εισόδου στην ΕΕ, ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και ενίσχυσης της δυνατότητας προστασίας των χωρών καταγωγής». Μιλώντας εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσας ανέφερε τα εξής:

«Η ΕΕ θέλει να απομακρύνει με κάθε τρόπο από την επικράτειά της τα θύματα της πολιτικής των επεμβάσεων που ακολουθεί μαζί με τις ΗΠΑ σε μια σειρά χώρες.

Δεν έφταναν τα αντιπροσφυγικά νομοθετικά μέτρα, τα απάνθρωπα ποσοστά - ρεκόρ απόρριψης αιτήσεων ασύλου, οι μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Μεταναστών. Τώρα επιχειρείται να κρατηθούν εκτός ΕΕ όσοι ζητούν άσυλο ή διεθνή προστασία. Γίνονται δεκτοί μόνο όσοι "εύτακτα και οργανωμένα" κριθούν απαραίτητοι στο βωμό της "ανταγωνιστικότητας" των ευρωμονοπωλίων.

Τα κείμενα, πίσω από το βαρύγδουπο τίτλο τους, επιχειρούν να κρύψουν την πραγματική τους πρόθεση, που είναι η επαναφορά της ιδέας για δημιουργία στρατοπέδων μεταναστών σε τρίτες χώρες, εκτός της ΕΕ. Συγκεκριμένα:

Η πρόταση για ένα "πανευρωπαϊκό σύστημα επανεγκατάστασης" είναι μανδύας για να αρχίσει να δέχεται η κοινή γνώμη τη δημιουργία αυτών των στρατοπέδων. Με τις "διαδικασίες προστατευόμενης εισόδου", τελικά προωθείται η μη-είσοδος, αφού η αίτηση χορήγησης ασύλου θα συμπληρώνεται σε χώρα εκτός ΕΕ. Στο πλαίσιο "επιμερισμού ευθυνών" μεταξύ ΕΕ - τρίτων χωρών, μετακυλίεται σ' αυτές το βάρος κράτησης των μεταναστών μέχρι να έρθει και τυπικά η απόφαση απέλασης, που αποτελεί τον κανόνα. Επικροτούνται οι εκβιαστικές ρήτρες επανεισδοχής στις συμφωνίες με τρίτες χώρες. Οχι μόνο δεν υπάρχει λέξη για τις αιτίες που προκαλούν τα κύματα των προσφύγων, αλλά επιπλέον επικροτείται μια ΚΕΠΑΑ που "θα ασχοληθεί ακόμη περισσότερο με την πρόληψη συγκρούσεων", δηλαδή που θα ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, που έχει ανάψει ο ιμπεριαλισμός.

Τα κείμενα, αν και επικαλούνται με περισσή υποκρισία τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην πραγματικότητα προτείνουν ή αποδέχονται πολιτικές που τα παραβιάζουν κατάφωρα. Για τους λόγους αυτούς, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δε θα τα ψηφίσει».

«ΕΥΡΩΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ»
Μοχλός υποταγής της Εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς

Το ΚΚΕ καταψήφισε, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Κοινή θέση για τη δημιουργία «προσωπικού ενοποιημένου φακέλου εγγράφων με την ονομασία Europass», που υποχρεώνει τους εργαζόμενους που αναζητούν δουλιά στις χώρες της ΕΕ, να προσκομίζουν συγκεκριμένου τύπου και περιεχομένου αποδεικτικά έγγραφα (ευρωπαϊκό βιογραφικό σημείωμα, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κινητικότητας, ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο γλωσσών κλπ.). Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσας ανέφερε τα εξής:

«Το "ευρωδιαβατήριο" (europass) αποτελεί έναν ακόμη μοχλό για την υποκατάσταση της συστηματικής και ολοκληρωμένης εκπαίδευσης, από αποσπασματικές δεξιότητες και ληξιπρόθεσμες μαθήσεις, προσαρμοσμένες στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, με στόχο την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τα μονοπώλια, σε πλήρη εναρμόνιση με τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Καθιστά τους εργοδότες αποκλειστικά αρμόδιους για την αποτίμηση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προσόντων, ώστε να επιλέγουν τον πιο "βολικό" εργαζόμενο για τις εκμεταλλευτικές ανάγκες τους, αφαιρώντας το ρόλο αυτό από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Το "ευρωδιαβατήριο" είναι ανοιχτό σε ανανεώσεις και προσθήκες περισσότερων και νέων απαιτήσεων των εργοδοτών, ενώ τείνει να μετατραπεί σε εργαλείο για το φακέλωμα των εργαζομένων, με περιγραφές όχι απλά των ικανοτήτων και των γνώσεών τους, αλλά και της στάσης, των πεποιθήσεων, της συμπεριφοράς τους κλπ.

Τα περί διευκόλυνσης της εκπαιδευτικής και εργασιακής κινητικότητας αποτελούν προπέτασμα καπνού. Η πολιτική της "διά βίου κατάρτισης" και των εναλλασσόμενων επιμέρους μαθήσεων εμποδίζει και δε διευκολύνει την κινητικότητα, ενώ σηματοδοτεί "την απόλυτη διαθεσιμότητα του ανθρώπου στις εναλλασσόμενες ανάγκες της εργασίας".

Ζητούμε την κατάργηση του "ευρωδιαβατηρίου" και την καθιέρωση:

1) Ενός Ενιαίου, Δημόσιου, Δωρεάν συστήματος Εκπαίδευσης για τη δημιουργία ολοκληρωμένου μορφωτικού υπόβαθρου, ουσιαστική επαγγελματική μόρφωση, που να οδηγεί σε πλήρη επαγγελματική επάρκεια.

2) Υψηλό βιοτικό επίπεδο και ισοτιμία στους όρους εργασίας, εκπαίδευσης και ζωής για τους μετακινούμενους εργαζόμενους».

Δείτε στον

Παρακολουθήστε σήμερα, Πέμπτη, στην τηλεόραση του «902»:

  • Την τρίωρη (7π.μ. - 10π.μ.) ενημερωτική εκπομπή «ΕΝ... ΤΥΠΟΣ... ΕΙΣ». Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και μαζί με την επικαιρότητα η πρωινή εκπομπή του «902» γιορτάζει και τραγουδά με την Καλλιόπη Βέττα και τον Γιάννη Ιωάννου. Στη γιορτινή παρέα και οι ηθοποιοί Λίλα Καφαντάρη και Παύλος Ορκόπουλος. Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Ευσταθίου.
  • Στις 20.15 την εκπομπή «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τον Νίκο Βλάχο επίκουρο καθηγητή γυναικολογίας στη Β' Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο νοσοκομείο, για τον προγεννητικό έλεγχο. Τι είναι και πότε πρέπει να γίνεται.
  • Στις 22.10 την πολιτική εκπομπή «Προεκτάσεις». Δημοσιογράφοι συζητούν με τον Μπάμπη Αγγουράκη μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και την πάλη των λαών.
Λειτουργεί το «Παζάρι της Ειρήνης»

Με κεντρικό σύνθημα «Δύναμη στον αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό αγώνα», πραγματοποιείται και φέτος μέχρι τις 10 Γενάρη 2005, το ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, που οργανώνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων δώρων περιμένει τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης στο φιλόξενο χώρο των γραφείων της ΠΕΔΥΕ - Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος.

Το ΠΑΖΑΡΙ της ΠΕΔΥΕ λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωί 9-2 και απόγευμα 6-8 και το Σάββατο 10-1.

Κόκκινος χορός στα Γρεβενά

Tov ετήσιο χορό διοργανώνει η Νομαρχική Επιτροπή Γρεβενών του ΚΚΕ στα πλαίσια του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος αύριο, Παρασκευή, 24 Δεκέμβρη, στις 8 μ.μ., στο εξοχικό κέντρο ΔΕΙΛΙΝΑ στη Μυρσίνα Γρεβενών. Η Νομαρχιακή Επιτροπή προσκαλεί τα μέλη, τους φίλους και όλο το λαό της περιοχής να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ