ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
Με ελάχιστο προσωπικό και χωρίς κοινωνική επανένταξη

Παρά το μεγάλο αριθμό των τοξικοεξαρτημένων κρατουμένων, φιλοξενεί μόλις 49 άτομα, ενώ είχε κατασκευαστεί για 300

Eurokinissi

Η ανύπαρκτη κοινωνική επανένταξη και οι ελλείψεις προσωπικού ήταν τα κύρια προβλήματα που αναδείχτηκαν, χτες κατά την επίσκεψη του Κ. Κιλτίδη, προέδρου και του Μ. Σκουλάκη, αντιπροέδρου της Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά, στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων (KATK) στον Ελαιώνα Βοιωτίας.

Το Κέντρο Απεξάρτησης εφαρμόζει εδώ και δύο χρόνια «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης, και στεγάζεται σε ένα χώρο 270 στρεμμάτων με υποδομές και δεκάδες κτίρια που κατασκευάστηκαν για να στεγάσουν περίπου 250 - 300 τοξικομανείς κρατούμενους. Παρά τον τρομακτικό αριθμό των τοξικοεξαρτημένων κρατουμένων, σήμερα το ΚΑΤΚ φιλοξενεί μόλις 49 άτομα, καθώς η έλλειψη σε επιστημονικό προσωπικό καθιστά αδύνατη την προσέλευση επιπλέον κρατουμένων και ήδη εκκρεμεί η έγκριση άλλων 50 αιτήσεων κρατουμένων.

Συγκεκριμένα, το ΚΑΤΚ λειτουργεί, όπως υπογράμμισε ο Νίκος Πλυτάς υπεύθυνος επιστημονικού προσωπικού, μόνο με εννέα άτομα επιστημονικού προσωπικού, εκ των οποίων: Ενας ψυχίατρος αντί για τέσσερις, δύο ψυχολόγοι αντί για τέσσερις, τέσσερις κοινωνικοί λειτουργοί και δύο κοινωνιολόγοι. Την υποτυπώδη λειτουργία της Κοινωνικής Επανένταξης ανέφερε και ο Παύλος Δουλάμης, διευθυντής του ΚΑΤΚ, ο οποίος επισήμανε ότι ξεκίνησε πριν ένα μήνα με τη συμμετοχή δύο πρώην κρατουμένων. Να σημειωθεί ότι συνολικά από το πρόγραμμα (ανεξάρτητα απ' το αν το έχουν ολοκληρώσει ή όχι) έχουν περάσει περίπου 200 κρατούμενοι.

«Δεν είναι όλα μαύρα, αν και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο», υποστήριξε ο Κ. Κιλτίδης, απευθυνόμενος προς το προσωπικό και τους κρατούμενους και δεσμεύτηκε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για το κομμάτι της επανένταξης. Και ο Μ. Σκουλάκης ένιωσε... ικανοποίηση «για ένα στοίχημα που ξεκίνησε πριν εννέα χρόνια και σιγά σιγά μπαίνει στο δρόμο του. Η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί και το έχουμε πάρει ζεστά το πράγμα».

«Μετρούν» μέρες καθαρές

Η απάντηση στα παραπάνω, αλλά και σε διάφορα άλλα ιδεολογήματα, ήρθε από τους ίδιους τους κρατούμενους και πρώτα από τον Βαγγέλη, 34 ετών και «"καθαρός" από ουσίες εδώ και 591 μέρες και χαίρομαι που το λέω. Είχα πέσει στα βαθιά, αν και εγώ δεν ξεχωρίζω τις ουσίες σε "μαλακές" και "σκληρές". Ισως κάποιος που δεν είναι χρήστης να μπορεί να κάνει αυτή τη διάκριση. Εγώ που έχω δοκιμάσει όλες τις ουσίες ξέρω ότι είναι μια αλυσίδα που σε οδηγεί στον πάτο του βαρελιού, απ' το Α σε πηγαίνει στο Ω. Σιγά, σιγά προσπαθώ να ξανακερδίσω όσα έχω χάσει στη ζωή μου. Είμαι στο "στεγνό" πρόγραμμα εδώ και ενάμιση χρόνο και ομολογώ ότι έχω αλλάξει τον εαυτό μου προς το καλύτερο. Ομως, θέλω να κοιτάξετε το ζήτημα της κοινωνικής επανένταξης, γιατί όσα βήματα έχουν γίνει είναι από μας για μας. Η υποστήριξη του υπουργείου Δικαιοσύνης σ' αυτό τον τομέα είναι ανύπαρκτη. Να δώσετε μια λύση για το μέλλον όλων όσων είναι εδώ».

«Είμαι καθαρός 1.270 μέρες. Σ' ένα χρόνο αποφυλακίζομαι και το μόνο που θέλω είναι μια διέξοδο όταν θα βγω έξω να βρω μια δουλιά, να μην πέσω πάλι στα ίδια», είπε ο Μιχάλης. Ενώ ο Γιάννης τόνισε: «Είμαστε μόνο μια μικρή φωνή σε μια Ελλάδα που είναι γεμάτη ανέργους. Θέλουμε να γιορτάσουμε μια καινούρια αρχή στη ζωή μας. Από σας ζητάμε να κάνετε αυτό που πρέπει». Ενώ ένας άλλος κρατούμενος, είπε: «Το πρόβλημα των ναρκωτικών πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί με πρόληψη».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Κενές 9 από τις 14 θέσεις γιατρών

Αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ επισκέφτηκε τον αγωνιστή Ταϊλάν, ο οποίος ευχαρίστησε τους φορείς του λαϊκού κινήματος για τη συμπαράστασή τους

Με κενές τις 9 απ' τις 14 οργανικές θέσεις των γιατρών λειτουργεί το νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού, ενώ την εφημερία τη βγάζει πέρα ένας μόνο ειδικευόμενος γιατρός, που έχει να αντιμετωπίσει έναν πληθυσμό με ιδιαίτερα ψηλή νοσηρότητα.

Μπροστά σε αυτή την εικόνα βρέθηκε αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά που το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης επισκέφτηκε τον αγωνιστή Σινάν Μποζκούρτ (Ταϊλάν) που έκανε απεργία πείνας για 45 μέρες, ζητώντας να μην εκδοθεί στη Γερμανία. Ο Ταϊλάν ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ καθώς και τους παράγοντες του λαϊκού κινήματος που του συμπαραστάθηκαν στη διάρκεια της απεργίας πείνας.

Οι ανάγκες του νοσοκομείου σε ιατρικό προσωπικό καλύπτονται από επισκέπτες ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς και επισκέπτες ανά ειδικότητα. Το ίδιο πρόβλημα ελλείψεων υπάρχει και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν πέντε νοσηλεύτριες και αναμένονται άλλες τέσσερις. Ετσι ορισμένοι κρατούμενοι αναγκάζονται να κάνουν χρέη νοσοκόμου.

Η ΕΙΝΑΠ, σε ανακοίνωσή της, αφού σημειώνει την ευγενική συμπεριφορά και τις φιλότιμες προσπάθειες του λιγοστού προσωπικού της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας, προκειμένου ν' ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τονίζει: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη και για τους νοσηλευόμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους σ' αυτό και ιδιαίτερα τους γιατρούς. Είναι ανάγκη να δοθεί λύση σ' αυτό το πρόβλημα και να δοθεί σύντομα, αφού ακουστούν αυτοί που μπορούν να έχουν αξιόπιστη άποψη».

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
«Αραιώνουν» τα δρομολόγια

«Αραιώνουν» τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας Σάββατο και Κυριακή. Οπως ανακοίνωσε ο ΟΑΣΑ, τα δρομολόγια των λεωφορείων της ΕΘΕΛ, των τρόλεϊ, του «ηλεκτρικού» και του μετρό θα εκτελούνται πιο αραιά το Σαββατοκύριακο, ενώ τα δρομολόγια του τραμ μεθαύριο, Σάββατο, θα εκτελούνται όπως την Κυριακή, με λειτουργία όλο το βράδυ, σύμφωνα με το νυχτερινό πρόγραμμα δρομολόγησης. Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια του προαστιακού και των γραμμών «εξπρές» του αεροδρομίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ