ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
Υποκρισία

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι μεν κυβερνώντες και ο φιλικός τους Τύπος ισχυρίζονται ότι πέτυχαν σε όλα ή σχεδόν σε όλα. Οι του ΠΑΣΟΚ, και αντίστοιχα οι φιλικές τους εφημερίδες, ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα έχασε στις Βρυξέλλες μια ιστορική ευκαιρία, για να διευθετήσει οριστικά και επ' ωφελεία της όλες τις διαφορές της με την Τουρκία.

Αναρωτιέστε, μήπως, πώς θα γινόταν αυτό; Πάντως, όχι επειδή είναι εγνωσμένη και αποδειγμένη η προσήλωση των «εταίρων» μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, της δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού, κλπ., κλπ. Τις θέσεις και τις πρακτικές τους, σχετικά με τα προαναφερόμενα, τις γνωρίζουμε όλοι και, μάλιστα, πολύ καλά. Επομένως, έπρεπε ο Κ. Καραμανλής να βάλει τα ζητήματα αυτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να απαιτήσει την ουσιαστική αντιμετώπισή τους, απειλώντας ακόμη και με «βέτο». Τούτο, όμως, κανένας τους δεν τολμά να το εκστομίσει, ούτε καν τώρα. Το αντίθετο, όλοι τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ, εκτιμούσαν και συνεχίζουν να εκτιμούν ότι η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας είχε και έχει πρωτεύουσα τουλάχιστον σημασία. Και μπορεί, οι εκτιμήσεις ορισμένων εξ αυτών, να έχουν αφετηρία τις γνωστές και αθεράπευτες ευρωαυταπάτες, αλλά των υπολοίπων ξεκινούν και τελειώνουν στην ικανοποίηση των επιδιώξεων και συμφερόντων των πολυεθνικών, για νέες αγορές, νέες ζώνες επιρροής και καταλήστευσης του φυσικού πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού.

Η Σκύλλα και η Χάρυβδη

Ποιος είπε περισσότερο «ναι» στο «σχέδιο Ανάν»; Ποιος έβαλε περισσότερη πλάτη στην προώθησή του; Ποιος υποκλίνεται περισσότερο στα μεγάλα συμφέροντα της ΕΕ και των ΗΠΑ; Ποιος εφαρμόζει περισσότερο σκληρή πολιτική μονόπλευρης λιτότητας; Με δυο λόγια, ποιος είναι ο χειρότερος για το λαό και τα συμφέροντά του; Αυτά και άλλα παρόμοια ήταν στην ουσία τα ερωτήματα, για τα οποία «τσακώθηκαν», αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί, τα ζητήματα αυτά, να έχουν ιδιαίτερη αξία και σημασία, για τους εκπροσώπους του δικομματισμού και τις ψηφοθηρικές τους ανάγκες, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο, για τους εργαζόμενους. Τα συμφέροντα του λαού δεν έχουν το παραμικρό να κερδίσουν, επιλέγοντας ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη.

Ευρωενωσιακές... οικο-ευαισθησίες

Ξεπερνούν τα όρια της υποκρισίας οι δήθεν περιβαλλοντικές ευαισθησίες της ΕΕ, η οποία στον κανονισμό της νέας ΚΑΠ περί «πολλαπλής συμμόρφωσης» των αγροτών που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις, περιλαμβάνει μια σειρά υποχρεώσεις, που αν δεν εφαρμοστούν, επισείουν ποινές έως και «κοψίματος» ολόκληρης της επιδότησης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα σε πολλά άλλα ευτράπελα, ο γεωργός υποχρεούται «να μεριμνά ώστε στα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε εδάφη με κλίση άνω του 10%, να υπάρχει φυτική κάλυψη κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, μέχρι την προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη σπορά ανάλογα με την καλλιέργεια», ή «να πραγματοποιεί το θερισμό από το κέντρο του αγροτεμαχίου προς το εξωτερικό, περιστροφικά ή σε λωρίδες»... Τα παραπάνω και πολλά άλλα καλεί η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση τους αγρότες να εφαρμόσουν από την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, διότι αλλιώς θα πέσει ο πέλεκυς των ποινών.

Χρειάζεται, άραγε, να πούμε ότι οι όροι αυτοί δε σκοπεύουν πουθενά αλλού παρά στη μείωση της αγροτικής παραγωγής και, ιδιαίτερα, στο «χτύπημα» των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών, όταν η ΕΕ προβάλλει τον εαυτό της ως «οικο-ευαίσθητη», βάζοντας γελοίους όρους σαν τους παραπάνω, τη στιγμή που επιτρέπει πλήρως την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών;

«Αγώνες» αποπροσανατολισμού

Το τριήμερο «κινηματικής δράσης» - και τελικά «αέρα κοπανιστό» - που διοργάνωσε πρόσφατα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, φαίνεται πως ...ζήλεψαν ορισμένοι «αγροτο-συνδικαλιστές» στην Ηλεία και κάλεσαν τους πατατοπαραγωγούς του νομού σε διήμερη κινητοποίηση στον κόμβο Κουρτέσι.

Και σε ό,τι αφορά στην ύπαρξη πολλών και σοβαρών προβλημάτων, που βασανίζουν τους πατατοπαραγωγούς της Ηλείας, όπως και τους υπόλοιπους φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες όλης της χώρας, δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη. Οπως και στην επιτακτική ανάγκη της αγωνιστικής τους συσπείρωσης και διεκδίκησης λύσεων. Οταν θεωρείς, όμως, ως αποκλειστική και μόνον αιτία των προβλημάτων, τις εισαγόμενες πατάτες, που «βαφτίζονται» ελληνικές και αποκρύπτεις τις πραγματικές ρίζες των προβλημάτων. Οταν αποφεύγεις συστηματικά το συντονισμό των αγροτικών αγώνων, παρά την εύλογη επιτακτική ανάγκη και το ολοφάνερο των κοινών προβλημάτων. Οταν δεν κάνεις τίποτε την περίοδο, που οι πατατοπαραγωγοί πούλαγαν το μόχθο τους στην εξευτελιστική τιμή των 7 λεπτών το κιλό, όπως έγινε πριν μερικούς μήνες, τότε δε μιλάμε για αγώνες, αλλά για κινήσεις αποπροσανατολισμού, εκτόνωσης της συσσωρευόμενης αγανάκτησης και διατήρησης των «συνδικαλιστικών κεκτημένων».

Τα πολιτιστικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΥΚΟΛΗ ΔΟΥΛΙΑ είχε χτες ο υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, κάνοντας τον απολογισμό της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Κάνοντας, δηλαδή, κριτική στα αντίστοιχα πεπραγμένα της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε, τόσα και τόσα επικριτικά είχαν γραφτεί για τις - έτσι κι αλλιώς - πρόχειρες εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και τις διάφορες γκάφες, που είχαν γίνει. Και λίγα είπε χτες ο υφυπουργός...

Τα όσα πρόσθεσε και αφορούσαν στο συνολικό κόστος του «μάρμαρου», απλώς, επιβεβαιώνουν τα όσα έχουν ήδη γραφτεί και ειπωθεί.

Για να ξέρετε, σας πληροφορούμε ότι τα έξοδα της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας ξεπέρασαν τα 143 εκατομμύρια ευρώ και τα έσοδά της μόλις έφτασαν τα 3 εκατομμύρια. Με άλλα λόγια, μπήκαμε «μέσα» και, μάλιστα, για τα καλά...

Μόνο μια έκθεση - εκείνη με τον πίνακα της ...καρπούζιας σεξουαλικής πράξης - κόστισε περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο υπεύθυνος επιμελητής της συγκεκριμένης έκθεσης και οι βοηθοί του αμείφθηκαν με 350.000 ευρώ περίπου.

Δε γνωρίζουμε πόσα μεροκάματα χρειάστηκαν για να επιμεληθούν την έκθεση, αλλά - έτσι κι αλλιώς - το ποσό είναι τεράστιο (120.000.000 δραχμές), άρα είναι εύλογα και τα σχετικά συμπεράσματα...

Πάντως, πέρα από την οικονομική ή όποια άλλη διαχειριστική πλευρά της όλης υπόθεσης, υπάρχουν κι άλλες, εξίσου, αν όχι και περισσότερο, σοβαρές. Πλευρές, που έχουν να κάνουν με τον προσανατολισμό και το περιεχόμενο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, την προωθούμενη στενή σχέση με τους «χορηγούς» και το κάθε λογής ιδιωτικό κεφάλαιο, κλπ., κλπ. και για τις οποίες δε βρήκε ούτε λέξη να πει ο κ. Τατούλης.

Οχι τυχαία, βέβαια, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με αυτόν της προκατόχου της. Ναι, αλλά χωρίς διαχειριστικές και οικονομικές προχειρότητες και «ανωμαλίες», ίσως σκεφθείτε.

Γρηγοριάδης Κώστας

Καλύτερα, να μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα, θα λέγαμε εμείς. Οταν οι ...αξίες και η ...ηθική των νόμων της αγοράς κανονίζουν το περιεχόμενο, τότε πολύ δύσκολο να ξεφύγει η μορφή της παρουσίασής του...

Παλιά τους τέχνη κόσκινο

Δεν είναι η πρώτη και σίγουρα ούτε η τελευταία φορά που η ηγεσία του ΣΥΝ καταφεύγει στη διαστρέβλωση των θέσεων και της στάσης του ΚΚΕ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την, ενσωματωμένη στο σύστημα, δική της. «Απομόνωση» του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οπτική του ΣΥΝ, συνιστά ο τρόπος δράσης των κομμουνιστών στο μαζικό κίνημα. Λεπτομέρεια - κατά την ηγεσία του ΣΥΝ - αποτελεί το γεγονός ότι αυτός ο τρόπος δράσης συσπειρώνει, συνεγείρει, κινητοποιεί χιλιάδες, κάτι που η δική της «ενωτική» στάση δεν έχει καταφέρει έως τα σήμερα. «Απομόνωση» συνιστά, επίσης, κατά τον ΣΥΝ, η επιλογή του ΚΚΕ να μη μετέχει στο εμπνεύσεως Κομισιόν, ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς, κλπ. «Λεπτομέρεια» κι εδώ το γεγονός ότι το ίδιο πράττουν και δεκάδες άλλα αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Εσχάτως, η ηγεσία του ΣΥΝ, μέσω της «Αυγής», ανακάλυψε την «απομόνωση» του ΚΚΕ και στα πλαίσια της ευρωομάδας, της GUE/NGL. Στις αρχές του Δεκέμβρη με ολοσέλιδο άρθρο της η «Αυγή» μεμφόταν το ΚΚΕ καθώς - όπως έγραψε - «εννέα φορές σε τρεις μήνες καταψήφισε θέσεις της Ενωτικής Αριστεράς - Βόρεια Πράσινη Αριστερά»! Ανάμεσα σε άλλα το εγκαλούσε -άκουσον, άκουσον - γιατί «διαφώνησε με προτάσεις που εκφράζουν αλληλεγγύη στην Παλαιστινιακή Αρχή»!!! Βέβαια, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταψηφίσει την παρακάτω συγκεκριμένη διατύπωση: «... Στο πλαίσιο αυτό, η διατήρηση της κοινοτικής χρηματοδότησης στα σημερινά επίπεδά της θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στην περιοχή»(!!!)... Το γιατί την καταψήφισαν προκύπτει αβίαστα από την ανάγνωση της φράσης. Επραξαν ως όφειλαν, ορμώμενοι από θέσεις γνήσιας αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

Προχτές, ανακάλυψε ένα ακόμα «επιχείρημα» όταν το ΚΚΕ καταψήφισε τη σύσταση «για την ευρωπαϊκή στρατηγική σε θέματα καταπολέμησης των ναρκωτικών». Αναφαίρετο δικαίωμα είναι το να κρίνει και να επικρίνει κανείς τις θέσεις ενός κόμματος. Από πλευράς ΚΚΕ οι θέσεις του ΣΥΝ για τα ναρκωτικά συνιστούν σε αδρές γραμμές αντιδραστικότατες ναρκω-θεωρίες, στην καλύτερη περίπτωση, διαχείριση του προβλήματος. Εκείνο που δε δικαιούται να πράττει η «Αυγή» και η ηγεσία του ΣΥΝ είναι να διαστρεβλώνουν για να μπορούν στη συνέχεια να στηλιτεύουν τα αποκυήματα της φαντασίας τους. Το εν λόγω άρθρο - εκτός των άλλων - είναι γεμάτο ανακρίβειες, καθώς το ΚΚΕ δεν ήταν το μοναδικό κόμμα της Ομάδας που καταψήφισε τη σύσταση, ενώ παραποιεί και τμήμα της σύστασης μεταφράζοντάς το διαφορετικά...

Πέραν, όμως, όλων αυτών έχει αξία να σημειώσουμε, για μια ακόμα φορά, ότι η ηγεσία του ΣΥΝ συστηματικά αμφισβητεί τον τρόπο λειτουργίας της GUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία λειτουργεί στη βάση των αρχών της συνομοσπονδίας. Δηλαδή, ένα κόμμα μπορεί, εφόσον έχει διαφορετική άποψη σε κάποιο θέμα, να την εκφράσει στην Ευρωβουλή. Ο ΣΥΝ που τόσο νοιάζεται για τον «πλουραλισμό» και την «πολυφωνία» γιατί διαμαρτύρεται; Θα πείτε «παλιά τους τέχνη κόσκινο». Σύμφωνοι. Πάντα έτσι ήταν η ηγεσία αυτού του Κόμματος, και απέναντι σε «συνεργάτες» και «συμμάχους» του και απέναντι σε άλλα κόμματα. Δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι ήταν περίπτωση να αλλάξει. Γι' αυτό και πολλοί του έχουν γυρίσει την πλάτη και άλλοι θα το κάνουν ακόμα πιο μαζικά, αργά ή γρήγορα...


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ