ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ούτε βήμα πίσω!
  • Νέο αγωνιστικό ραντεβού στις πανελλαδικές, παναγροτικές κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥ, στα μέσα Γενάρη
  • Συνεχίζουν την τακτική του διχασμού και του «αγωνιστικού» αποπροσανατολισμού οι αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ

ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).--

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους είναι οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, δίνοντας ραντεβού για τις μεγάλες πανελλαδικές παναγροτικές κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση για τα μέσα Γενάρη. Αυτό έδειξαν οι προειδοποιητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν, το τελευταίο διάστημα, στη Φαρκαδόνα των Τρικάλων, στα Φάρσαλα της Λάρισας και στον Παλαμά Καρδίτσας. Ταυτόχρονα, οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω από το ενωτικό διεκδικητικό τους πλαίσιο που προβάλλει η ΠΑΣΥ, καθώς δεν είναι διατεθειμένοι να εγκλωβιστούν στη διχαστική τακτική παζαρέματος, σε σχέση με τις αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού που ακολουθούν κάποιοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ.

Αυτή την τακτική ακολούθησαν οι εν λόγω αγροτοσυνεταιριστές και στην τελευταία σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου, η παραγωγή βαμβακιού προσδιορίστηκε στους 1.116.000 τόνους. Η απόφαση αυτή για τη Θεσσαλία σημαίνει πως από την προσεχή Δευτέρα, που θα ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια, από τις 48.000 τόνους που εκτιμάται ότι είναι οι αδιάθετες ποσότητες, θα απορροφηθούν οι 29.000 τόνοι και θα μείνουν εκτός επιδότησης 19.000 τόνοι.

Ομως, κι αυτοί οι υπολογισμοί είναι αυθαίρετοι, καθώς και η τρίτη απογραφή των αδιάθετων ποσοτήτων χαρακτηρίζεται από πολλούς, σαν «απογραφή μαϊμού». Υπάρχουν καταγγελίες ότι εκτιμητές «ζύγιζαν» από μακριά το αδιάθετο βαμβάκι, ενώ σε αρκετές περιοχές, όπως στον Παλαμά Καρδίτσας, δεν ελέχθησαν οι ποσότητες παραγωγών, με το επιχείρημα ότι δεν ήταν γραμμένοι. Βεβαίως, μετά από έλεγχο που έγινε στα κομπιούτερ των κεντρικών γραφείων του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα, οι χαμένοι βρέθηκαν, αλλά κανείς δεν εγγυάται πως δεν έμειναν άλλοι «άγραφοι και χαμένοι».

Ολα αυτά δημιουργούν υπόνοιες ότι οι αδιάθετες ποσότητες και στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, μπορεί να είναι πολύ περισσότερες. Κι εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δώσει, επιτέλους, μια σταθερή απάντηση στο ερώτημα πόσες είναι οι αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού που υπάρχουν στη χώρα και πόσες απ' αυτές θα μείνουν εκτός επιδότησης.

Στο μεταξύ, ήδη προκαλούνται αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε αγρότες θεσσαλικών νομών, καθώς πολλοί κατηγορούν τον πρόεδρο της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας και τη γνωστή παρέα του από τη Λάρισα και το Βόλο, ότι ενδιαφέρονται μόνο για τους εαυτούς τους και τους φίλους τους και από κει και πέρα «γαία πυρί μειχθήτω».

Αυτοί, όμως, επιμένουν στην τακτική του διχασμού και της παραπλάνησης και μετά και την προχτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ετσι δεν κάνουν λόγο ούτε για την τιμή στόχου των 362 δρχ. το κιλό, ούτε για το αίτημα να μην πληρώσουν πρόστιμα συνυπευθυνότητας οι βαμβακοπαραγωγοί για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα ή 150 νοικιασμένα στρέμματα και δε ζητούν να καταργηθεί ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι και να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΟΑ βαμβακιού που αποφασίστηκε στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, με την οποία προβλέπεται αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή. Το μόνο που αιτούνται είναι να παραδοθούν οι αδιάθετες ποσότητες στη Λάρισα και στη Μαγνησία και, βεβαίως, συνεχίζουν να απειλούν με κάθοδο των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους...

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΙΓΙΟΥ
Καλούνται σε κινητοποιήσεις στα μέσα Γενάρη

Σε αγωνιστική δράση και συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ - στα μέσα Γενάρη - ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της Αιγιάλειας ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου, που έγινες προχθές το βράδυ, αποφασίστηκε, στα πλαίσια της προετοιμασίας της πανελλαδικής κινητοποίησης των μικρομεσαίων αγροτών, ενημερωτική σύσκεψη στο πρώτο 10ήμερο του Γενάρη, με βάση το ενωτικό διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ, όπου και θα καθοριστούν τα αμέσως επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να παύσει την ποινική δίωξη σε βάρος των πέντε μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Αιγιάλειας και άλλων 25 αγροτών (ιδιοκτήτες οχημάτων που πραγματοποίησαν μπλόκο στις 12/01/2004) με την κατηγορία της «παρακώλυσης των συγκοινωνιών». Να υπενθυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο, οι αγρότες - ελαιοπαραγωγοί της Αιγιάλειας βρίσκονταν σε πολύμηνες κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την καταβολή της επιδότησης του ελαιολάδου στο σύνολο της παραγωγής, όπως ακριβώς τη δικαιούνταν.

ΜΑΝΤΟΥΔΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κόβουν την επιδότηση σε βαμβακοπαραγωγούς

Τα κυβερνητικά τερτίπια περικοπής της παραγωγής βαμβακιού στερούν την επιδότηση από αρκετούς φτωχομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής του Μαντουδίου στην Εύβοια. Οπως καταγγέλλει ο Γιώργος Καρατζάς, αγρότης από την Κήρυνθο, τόσο ο ίδιος, όσο και μερικοί ακόμη βαμβακοπαραγωγοί του Μαντουδίου, χάνουν την επιδότηση για 40 τόνους βαμβάκι, επειδή ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ελεγκτές του λειτούργησαν με δόλιο τρόπο για να αποκλείσουν την παραγωγή τους από την επιδότηση.

Σύμφωνα με τον Γ. Καρατζά, που παρέδωσε την παραγωγή του, 14 τόνους, στο εκκοκιστήριο Καλαμπόκα, στη Θήβα, στις 22/10/04, το τιμολόγιο κόπηκε κανονικά, αφού καθορίστηκε η τιμή. Ο γεωπόνος του ΟΠΕΚΕΠΕ πήρε δείγμα, «χωρίς την παρουσία μου και άρα εγώ δεν ξέρω αν ήταν από τη δική μου παραγωγή» που το 'βαλε σε νάιλον σακούλα (κάτι που απαγορεύεται, αφού η κλειστή σακούλα δημιουργεί υγρασία) και «μετά από 15 μέρες μου ανακοινώθηκε ότι το βαμβάκι μου είχε 17% υγρασία (15% είναι το κατώτερο όριο) και άρα είναι μη επιλέξιμα». Και αναρωτιέται: «Γιατί δε μου το 'λεγαν την ίδια ώρα; Αρα, με όλα αυτά που γίνονται αποβλέπουν στην έτσι κι αλλιώς μείωση της παραγωγής, στο κλέψιμο του ιδρώτα μας και στο ξεκλήρισμά μας. Αν δεν τους έκανε το βαμβάκι, να μην το 'παιρναν. Αυτοί το κράτησαν, το εκκόκκισαν και τώρα λένε ότι δε μας δίνουν την επιδότηση».

ΕΦΟΡΙΑ
Αύξηση μόλις 2,2% στα δηλωθέντα εισοδήματα

Κάτω ακόμη και από τον επίσημο τιμάριθμο είναι οι ονομαστικές αυξήσεις που πήραν τα λαϊκά εισοδήματα, όπως προκύπτει και από την εκκαθάριση περίπου 5,2 εκατ. δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν μέσα στο 2003. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το μέσο οικογενειακό εισόδημα που δηλώθηκε στην Εφορία διαμορφώνεται στα 13.234 ευρώ (από 12.944 το 2002), που αντιστοιχεί σε αύξηση μόλις 2,2%, έναντι 3% που εμφανίζει ο επίσημος πληθωρισμός.

Τις μέρες αυτές η Εφορία ταχυδρομεί τις 16η και 17η παρτίδες, με περίπου 42.000 εκκαθαριστικά σημειώματα, που στην πλειονότητά τους αφορούν μεγάλα εισοδήματα. Γι' αυτές τις παρτίδες, στα χρεωστικά σημειώματα αναλογεί συμπληρωματικός φόρος πάνω από 4.100 ευρώ και στα πιστωτικά μέση επιστροφή φόρου 775 ευρώ.

Από τις δηλώσεις (περίπου 5,2 εκατ.) που εκκαθαρίστηκαν μέχρι σήμερα προκύπτει ότι το 43,4% των εκκαθαριστικών ήταν μηδενικά. Από τα υπόλοιπα:

  • Στα χρεωστικά (25,3% στο σύνολο) αναλογεί σε μέσα επίπεδα συμπληρωματικός φόρος ύψους 1.980 ευρώ.
  • Στα πιστωτικά (31,3% στο σύνολο) αναλογεί μέση επιστροφή 530 ευρώ.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ρυθμίσεις ενίσχυσης του τζόγου

Μέτρα ενίσχυσης του χρηματιστηριακού τζόγου με πρόσχημα την ενίσχυση της υποτιθέμενης «διαφάνειας» των συναλλαγών προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση στους ενδιαφερόμενους. Στο πλαίσιο αυτό εισάγεται μια ακόμη κατηγορία «χειραγώγησης» μετοχών που αφορά συναλλαγές που χρησιμοποιούν παραπλανητικές μεθοδεύσεις ή τεχνάσματα και επίσης διατάξεις που αφορούν στην «κατάχρηση προνομιακών πληροφοριών». Βέβαια, η εμπειρία, ακόμη και η απλή παρατήρηση, αποδείχνει πως το Χρηματιστήριο είναι μηχανισμός συγκέντρωσης κεφαλαίων και ανακατανομής εισοδημάτων σε όφελος της πλουτοκρατίας. Σύμφυτα με τη λειτουργία του χρηματιστηριακού τζόγου είναι τα διάφορα κόλπα και τεχνάσματα, όπως και η λεγόμενη «εσωτερική πληροφόρηση», την οποία έχουν από πρώτο χέρι οι μεγαλομέτοχοι των εταιριών. Είναι φανερό πως η συγκεριμένη πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει με νόμους και κρατικές ρυθμίσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ