ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η εκδήλωση για τα 20χρονα

Στις 6 το απόγευμα στα γραφεία του Συνδικάτου

Είκοσι χρόνια, οι οικοδόμοι στην πρώτη γραμμή των ταξικών αγώνων
Είκοσι χρόνια, οι οικοδόμοι στην πρώτη γραμμή των ταξικών αγώνων
Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων ζωής και δράσης του Συνδικάτου τους διοργανώνουν οι οικοδόμοι της Αθήνας, σήμερα Τρίτη 28 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Το «Συνδικάτο Οικοδόμων και εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές» ιδρύθηκε στις 15 Μάρτη του 1984, ύστερα από επίμονες προσπάθειες των ταξικών δυνάμεων της ΕΣΑΚ στον κλάδο. Η αναγκαιότητα συντονισμού της δράσης του οικοδομικού κινήματος δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί από τα 17 διαφορετικά σωματεία, που υπήρχαν μέχρι τότε και διατηρούσαν πολυκερματισμένο ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της εργατικής τάξης. Η πολυδιάσπαση των εργαζόμενων στην οικοδομή συνέφερε μόνο τις συμβιβασμένες δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΑΕΜ (αναθεωρητές), που πολέμησαν λυσσαλέα το Συνδικάτο, πριν και μετά την ίδρυσή του.

Η υπονομευτική τους δράση γρήγορα έπεσε στο κενό. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων των εργαζομένων του κλάδου και κατάφερε να γίνει το αποκούμπι τους στις καθημερινές μάχες για το μεροκάματο, τις συνθήκες δουλιάς, τα δικαιώματά τους. Κορυφαία στιγμή στην ιστορία του Συνδικάτου αποτέλεσε η συμμετοχή του στην ίδρυση του ΠΑΜΕ, το 1999. Σήμερα, σταθερό στην ταξική ρότα που χάραξε από την ίδρυσή του, παλεύει από τις γραμμές του Πανεργατικού Μετώπου για τα δικαιώματα των οικοδόμων και το συντονισμό της πάλης τους με το σύνολο της εργατικής τάξης.

Με αφορμή τη σημερινή επετειακή εκδήλωση, η διοίκηση του Συνδικάτου καλεί όλα τα μέλη των Παραρτημάτων, τους συναδέλφους άλλων ταξικών σωματείων και ομοσπονδιών, καθώς και κάθε φίλο και συναγωνιστή να γιορτάσουν μαζί, όπως μαζί βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους του ταξικού αγώνα και δίνουν τη μάχη ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και γλέντι με δημοτικό και λαϊκό τραγούδι.

«Εργατολόγος» ή κάτι άλλο;

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις, όπου δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή κάθε δήλωση του τύπου «είμαι ό,τι δηλώνω». Και εξηγούμαστε:

Ολο και πιο συχνά συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, που πλασάρεται σαν φιλεργατικό, εμφανίζεται ως νομικός συμπαραστάτης εργοδοτών, τόσο του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, όσο και του Δημοσίου Τομέα (στενού και ευρύτερου).

Αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις:

  • Ραδιοφωνικός Σταθμός «ΠΛΑΝΕΤ», όπου το συγκεκριμένο γραφείο, διά των συνεργατών του ως εκπροσώπων της Ενωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών, στάθηκε ενάντια στους απλήρωτους απεργούς.
  • Ιχθυοκαλλιέργειες «ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ», όπου τόσο στην α΄ βάθμια, όσο και στη β΄ βάθμια Επιτροπή του άρθρου 15, συνεργάτες του γραφείου υπερασπίστηκαν με σκληρό τρόπο την επιλογή της επιχείρησης για την απόλυση έξι συνδικαλιστών, που τόλμησαν να ζητήσουν τις οφειλόμενες διαφορές αποδοχών τους(!!).

Συνδικαλιστές αναφέρουν και περιπτώσεις όπου οι ίδιοι δικηγόροι εκπροσωπούν και την εργατική πλευρά και την εργοδοτική(!!!). Αραγε, οι εργαζόμενοι γνώριζαν και την άλλη ιδιότητα του δικηγόρου τους;

Και για τους συμβασιούχους τι να πει κανείς; Πώς γίνεται οι ίδιοι που εμφανίζονται ως υπερασπιστές των συμβασιούχων, επανειλημμένα σε δικαστήρια να υπερασπίζονται την εργοδοτική πλευρά εναντίον των συμβασιούχων, αναπτύσσοντας επιχειρήματα, γιατί, για παράδειγμα, οι συμβασιούχοι δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν; Συνέβη, όταν ο Δήμος Νέας Ιωνίας προσέλαβε έναν από αυτούς τους δικηγόρους εναντίον των συμβασιούχων του. Κάτι ανάλογο έγινε και στο Καζίνο Πάρνηθας, εναντίον των εκεί συμβασιούχων.

Μόλις πρόσφατα, παρουσιάστηκε και το φαινόμενο ένας εκ των υπερασπιστών των συμβασιούχων να εμφανιστεί ως πάγιος υπερασπιστής της άποψης, ότι το αναθεωρημένο Σύνταγμα απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικροτώντας ουσιαστικά σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πρόσφατο πεδίο δράσης ο πολύπαθος χώρος των συνταξιούχων, αφού με αφορμή την απαράδεκτη και παράνομη παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ, ένας από τους δικηγόρους εμφανίζεται ως κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ, καθησυχάζοντας τους ενδιαφερόμενους (άραγε, με εντολή ποιου;) ότι η κυβέρνηση θα φανεί «συνεπής» και θα δώσει τα αναδρομικά. Εντελώς συμπτωματικά, βέβαια, στενοί συνεργάτες του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου εκτελούν χρέη νομικού συμβούλου στο πλευρό των κ.κ. Παυλόπουλου και Παναγιωτόπουλου.

Υπερασπιστής του κεφαλαίου και υπερασπιστής των εργαζομένων είναι ρόλοι ασύμπτωτοι. Και εν πάση περιπτώσει κάποιος μπορεί να επιτρέπει στα κανάλια να τον εμφανίζουν ως «καθηγητή Εργατικού Δικαίου», ενώ αποδεδειγμένα δεν έχει τέτοια πανεπιστημιακή ιδιότητα. Αλλά να παίζει διπλό ρόλο μπροστά στα θύματα μιας τόσο άγριας πολιτικής δεν επιτρέπεται. Πόσο μάλλον, όταν κατά περίπτωση γίνεται και χρήση της ιδιότητας του στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά προς το παρόν...


Θ.Λ.


Διόρθωση...

Στη διαλυτική λογική της εκχώρησης ολόκληρων τομέων των νοσοκομείων ήταν αφιερωμένο το σχόλιο με τίτλο «...Σε "ελεύθερη πτώση"» (24/12/2004) και έφερε ως παράδειγμα την τεχνική υπηρεσία του «Ευαγγελισμού», που από τους δέκα υπαλλήλους απόμειναν τρεις συντηρητές και αυτοί μόνο για απεγκλωβισμούς, καθώς η συντήρηση έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρία.

Χτύπησε όμως δυο φορές ο ηλεκτρονικός δαίμων. Ετσι τα «100 ρεπό» που χρωστούν σε εργαζόμενους τα έκανε «100 ευρώ» και τα 32 ασανσέρ του «Ευαγγελισμού» τα έκανε μόλις 12...

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΠΑΜΕ
Πρωτοχρονιά με τους μετανάστες

Τους μετανάστες και τις οικογένειές τους καλεί η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που διοργανώνει την Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2004, στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Μπροστά και στον καινούριο χρόνο, σημειώνει η Γραμματεία στη σχετική πρόσκληση, ελάτε να συζητήσουμε πίνοντας ένα ποτήρι κρασί και να ανταλλάξουμε γνώμες πώς θα οργανώσουμε τη δράση μας μαζί με τα ταξικά συνδικάτα, ώστε το 2005 να γίνει μια χρονιά ακόμα πιο αποφασιστικών αγώνων, για να κατακτήσουμε όλα όσα μας κλέβουν, για να διεκδικήσουμε αιτήματα που να καλύπτουν τις πραγματικές μας ανάγκες.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Πτυχία» ανεργίας μοιράζουν οι εργολάβοι

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από τις 2 του Γενάρη 2005, πετά στο δρόμο της ανεργίας τους περίπου 500 εργαζόμενους που απασχολεί στις υπηρεσίες του (διοικητικές, καθαριότητας, φύλαξης κλπ) μέσω των εργολάβων. Μετά από την πολύχρονη εργασιακή ομηρία τους οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στα αζήτητα, εξαιτίας της πολιτικής διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και υποχρηματοδότησης της Παιδείας που εφαρμόζουν εναλλάξ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υλοποιώντας τις επιλογές της ΕΕ.

Το πρόβλημα προέκυψε επειδή ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι εργολάβοι θα πάρουν τις δουλιές. Στα δικαστήρια βρίσκονται οι εργολάβοι Σαμουηλίδης και Καβουρίδης, που διεκδικούν την εργολαβία της καθαριότητας, αλλά και οι εταιρίες «Ασπίς» και «Ερμής», που διεκδικούν την εργολαβία της φύλαξης.

Ετσι, παραμονή Χριστουγέννων, η Πρυτανεία του ΑΠΘ ανακοίνωσε στο Σωματείο των εργαζομένων πως από τις 2 Γενάρη παύουν να εργάζονται. Οι εργαζόμενοι που επί 10 και 15 χρόνια απασχολούνται στις υπηρεσίες του ΑΠΘ, στην πλειοψηφία τους είχαν υποβάλει αιτήσεις για τη μονιμοποίησή τους και έτρεφαν την ελπίδα πως μέχρι τον Απρίλη θα λυνόταν επιτέλους η εργασιακή τους ομηρία. Τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της οριστικής ανεργίας. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν και προειδοποιούν πως αν δε βρεθεί λύση θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Απαιτούν μονιμοποίηση για όλους και κατάργηση των εργολαβιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ