Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Εργατολόγος» ή κάτι άλλο;

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις, όπου δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή κάθε δήλωση του τύπου «είμαι ό,τι δηλώνω». Και εξηγούμαστε:

Ολο και πιο συχνά συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο, που πλασάρεται σαν φιλεργατικό, εμφανίζεται ως νομικός συμπαραστάτης εργοδοτών, τόσο του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, όσο και του Δημοσίου Τομέα (στενού και ευρύτερου).

Αναφέρουμε μερικές περιπτώσεις:

  • Ραδιοφωνικός Σταθμός «ΠΛΑΝΕΤ», όπου το συγκεκριμένο γραφείο, διά των συνεργατών του ως εκπροσώπων της Ενωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών, στάθηκε ενάντια στους απλήρωτους απεργούς.
  • Ιχθυοκαλλιέργειες «ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕΓΕ», όπου τόσο στην α΄ βάθμια, όσο και στη β΄ βάθμια Επιτροπή του άρθρου 15, συνεργάτες του γραφείου υπερασπίστηκαν με σκληρό τρόπο την επιλογή της επιχείρησης για την απόλυση έξι συνδικαλιστών, που τόλμησαν να ζητήσουν τις οφειλόμενες διαφορές αποδοχών τους(!!).

Συνδικαλιστές αναφέρουν και περιπτώσεις όπου οι ίδιοι δικηγόροι εκπροσωπούν και την εργατική πλευρά και την εργοδοτική(!!!). Αραγε, οι εργαζόμενοι γνώριζαν και την άλλη ιδιότητα του δικηγόρου τους;

Και για τους συμβασιούχους τι να πει κανείς; Πώς γίνεται οι ίδιοι που εμφανίζονται ως υπερασπιστές των συμβασιούχων, επανειλημμένα σε δικαστήρια να υπερασπίζονται την εργοδοτική πλευρά εναντίον των συμβασιούχων, αναπτύσσοντας επιχειρήματα, γιατί, για παράδειγμα, οι συμβασιούχοι δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν; Συνέβη, όταν ο Δήμος Νέας Ιωνίας προσέλαβε έναν από αυτούς τους δικηγόρους εναντίον των συμβασιούχων του. Κάτι ανάλογο έγινε και στο Καζίνο Πάρνηθας, εναντίον των εκεί συμβασιούχων.

Μόλις πρόσφατα, παρουσιάστηκε και το φαινόμενο ένας εκ των υπερασπιστών των συμβασιούχων να εμφανιστεί ως πάγιος υπερασπιστής της άποψης, ότι το αναθεωρημένο Σύνταγμα απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικροτώντας ουσιαστικά σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πρόσφατο πεδίο δράσης ο πολύπαθος χώρος των συνταξιούχων, αφού με αφορμή την απαράδεκτη και παράνομη παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ, ένας από τους δικηγόρους εμφανίζεται ως κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ, καθησυχάζοντας τους ενδιαφερόμενους (άραγε, με εντολή ποιου;) ότι η κυβέρνηση θα φανεί «συνεπής» και θα δώσει τα αναδρομικά. Εντελώς συμπτωματικά, βέβαια, στενοί συνεργάτες του συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου εκτελούν χρέη νομικού συμβούλου στο πλευρό των κ.κ. Παυλόπουλου και Παναγιωτόπουλου.

Υπερασπιστής του κεφαλαίου και υπερασπιστής των εργαζομένων είναι ρόλοι ασύμπτωτοι. Και εν πάση περιπτώσει κάποιος μπορεί να επιτρέπει στα κανάλια να τον εμφανίζουν ως «καθηγητή Εργατικού Δικαίου», ενώ αποδεδειγμένα δεν έχει τέτοια πανεπιστημιακή ιδιότητα. Αλλά να παίζει διπλό ρόλο μπροστά στα θύματα μιας τόσο άγριας πολιτικής δεν επιτρέπεται. Πόσο μάλλον, όταν κατά περίπτωση γίνεται και χρήση της ιδιότητας του στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά προς το παρόν...


Θ.Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ