ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ «ΔΙΧΩΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ» ΣΤΗ ΝΑ ΑΣΙΑ
Σεισμός και τσουνάμι «κατάπιαν» δεκάδες χιλιάδες ζωές

Ανείπωτος ο πόνος για τα χιλιάδες θύματα

Associated Press

Ανείπωτος ο πόνος για τα χιλιάδες θύματα
ΤΖΑΚΑΡΤΑ-ΚΟΛΟΜΠΟ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ- ΜΠΑΝΓΚΟΚ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Σωστικά συνεργεία και επιζώντες έδιναν μάχη χτες με τα συντρίμμια και το χρόνο σε πολλές χώρες της Νότιας Ασίας, μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός των 8,9 βαθμών (κατά τους Αμερικανούς, 9 βαθμών) της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στην Ινδονησία, ακολουθούμενος από γιγάντια παλιρροϊκά κύματα τα οποία έπληξαν τις ακτές πολλών άλλων χωρών της Ασίας και έφθασαν έως την Αφρική. Ο σεισμός και το τσουνάμι κυριολεκτικά κατάπιαν ολόκληρες πόλεις, αφήνοντας πίσω τους, σύμφωνα με τον συγκεντρωτικό απολογισμό που δινόταν έως χτες βράδυ και ήταν κάθε άλλο παρά ο τελικός, 23.500 νεκρούς. Ανταποκριτές μετέδιδαν πως οι αρχές των χωρών που επλήγησαν έθαβαν τους νεκρούς σε μαζικούς τάφους την ίδια ώρα που αναζητούσαν τους αγνοούμενους.

Η έκταση των ζημιών δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί στις περιοχές που έπληξαν ο σεισμός και τα παλιρροϊκά κύματα. Οι χώρες που πλήρωσαν το βαρύτερο φόρο αίματος είναι η Σρι Λάνκα, η Ινδία, η Ινδονησία και η Ταϊλάνδη, ενώ και άλλες χώρες, οι Μαλδίβες, η Μαλαισία, η Μπούρμα, η Σομαλία (!) και το Μπανγκλαντές υπέστησαν επίσης ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές. Διεθνείς οργανώσεις βοήθειας προειδοποιούσαν χτες για τον κίνδυνο ξεσπάσματος επιδημιών στη ζώνη της καταστροφής, καθώς οι επιζώντες δε διαθέτουν καθαρό νερό και μέσα απολύμανσης. Ο Γιαν Εγκελαντ, συντονιστής του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, είπε μιλώντας στο CNN ότι «αυτή μπορεί να αποδειχθεί η χειρότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία διότι έπληξε τόσες πολλές πυκνοκατοικημένες παράκτιες περιοχές... τόσες πολλές ευάλωτες κοινότητες».

Associated Press

Ο (προσωρινός, δυστυχώς...) απολογισμός των αρχών στις χώρες που επλήγησαν είχε ως εξής μέχρι χτες το βράδυ: Στη Σρι Λάνκα, 13.000 νεκροί, στην Ινδία 7.000, στην Ινδονησία 4.500 με αξιωματούχους να προβλέπουν ότι θα φθάσουν τους 20.000, στην Ταϊλάνδη 866, στις Μαλδίβες 52 (120 μαζί με τους αγνοούμενους), στη Μαλαισία 44, στην Μπούρμα 30, στο Μπανγκλαντές 2, ενώ στη Σομαλία, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, εκπρόσωπος του Προέδρου μίλησε για «εκατοντάδες νεκρούς στα παράλια».

Εκκλήσεις, και υποσχέσεις, βοήθειας

Ο αντιπρόεδρος της Ινδονησίας, Γιουσούφ Κάλα, κάλεσε επισκεπτόμενος τον τόπο της καταστροφής για άμεση αποστολή βοήθειας τους διεθνείς οργανισμούς. Ο απολογισμός στο Ατσέι, δήλωσε, μπορεί να εκτοξευτεί σε πάνω από 20.000 θύματα. «Τα πράγματα είναι πολύ, πολύ άσχημα... χρειαζόμαστε βοήθεια γρήγορα», είπε. Η Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα, έκανε λόγο για «τεράστιας κλίμακας τραγωδία στη Σρι Λάνκα», η οποία «ποτέ στη γνωστή ιστορία της δεν είχε πληγεί από σεισμούς και παλιρροϊκά κύματα». Ανάμεσα στους οργανισμούς και στις χώρες που υποσχέθηκαν και έστελναν χρηματική και υλική βοήθεια, είναι ο Ερυθρός Σταυρός, η ΕΕ, η Αυστραλία, η Ρωσία, η Γερμανία, η Γαλλία, κ.ά. Οι ώρες είναι τραγικές, αλλά δεν μπορεί κανείς να μη σημειώσει την ανθρωποφάγα κυνική στάση οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, που υπόσχονταν «οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν να προσφέρουν», εννοώντας την παροχή δανείων...

Associated Press

Ο σεισμός της Ινδονησίας υπήρξε ο πέμπτος ισχυρότερος από το 1900, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Κατά σειρά μεγέθους και κατά την καταλογοποίηση του BBC, οι πέντε ισχυρότεροι έχουν σημειωθεί: Στη Χιλή το Μάη του 1960, 9,5 Ρίχτερ, στην Αλάσκα το 1964, 9,2 Ρίχτερ, και πάλι στην Αλάσκα το 1957, 9,1 Ρίχτερ, αυτός στην Καμτσάτκα της Ρωσίας το 1952, 9 Ρίχτερ, και ο προχτεσινός στην Ινδονησία, μεγέθους 8,9 Ρίχτερ.

Δεν υπήρξε «καμία προειδοποίηση»

Το πιο εκπληκτικό σχετικά με την τεράστια καταστροφή είναι ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση στις περιοχές που επλήγησαν από το παλιρροϊκό κύμα σχεδόν δυόμισι ώρες μετά το σεισμό: Ειδικά στη Σρι Λάνκα, όπου πολλοί εκδήλωναν οργή και δυσπιστία για το ότι δεν ειδοποιήθηκαν από τις αρχές. Μιλώντας στο κανάλι 4 του BBC η Πρόεδρος Καμαρατούνγκα ομολόγησε ότι «ήμασταν μάλλον πολύ χαλαροί όσον αφορά στο τσουνάμι... (διότι) δεν είχε ποτέ ξανασυμβεί κάτι τέτοιο»! Η Σρι Λάνκα είναι αυτή με το χειρότερο μέχρι στιγμής απολογισμό, με 11.500-12.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους, σχεδόν 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους, ολόκληρες πόλεις να έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια και την κυβέρνηση να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 20.000 στρατιώτες και άνδρες του ναυτικού έκαναν απέλπιδες προσπάθειες για την εξεύρεση επιζώντων. Στην Ταϊλάνδη, όπου οι τουριστικοί παράδεισοι μετατράπηκαν σε υδάτινη κόλαση, η χειρότερα πληγείσα περιοχή ήταν αυτή της νήσου Πουκέ, όπου «δεν έμεινε όρθιο παρά μόνο ένα κτίριο», σύμφωνα με έναν ανταποκριτή. Ανάμεσα στους εκατοντάδες νεκρούς, πολλοί ήταν ανυποψίαστοι τουρίστες και ψαράδες που βρίσκονταν στ' ανοιχτά.

Associated Press

Ο σεισμός της Κυριακής όμως έπληξε περισσότερο από όλες τις χώρες την Ινδονησία, που βρισκόταν στο επίκεντρο. Ολόκληρες πόλεις και χωριά στην επαρχία Ατσέι στη Βόρεια Σουμάτρα εξαφανίστηκαν.

Οι μετασεισμοί συνεχίζονταν: 29 δονήσεις πάνω από τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ορισμένοι ακόμη και της τάξης των 7 Ρίχτερ, είχαν καταγραφεί από τους σεισμολόγους.

Στέλεχος του ΟΗΕ έκανε λόγο για «πρόκληση δίχως προηγούμενο» μιλώντας για τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στους πληγέντες.

Επίκαιρο το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας

Ο μεγάλος σεισμός, που χτύπησε την Ασία και προπάντων οι τραγικές συνέπειές του, με τα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, επανέφερε το - πάντα επίκαιρο - ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και στη χώρα μας. Μπορεί, βέβαια, οι σεισμολόγοι να μην είναι σίγουροι αν, με τη μορφή του «ντόμινο», θα προκληθεί ένας μεγάλος σεισμός και στη χώρα μας, ως επακόλουθο του σεισμού των 8,9 Ρίχτερ της Ινδονησίας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης και ότι αργά ή γρήγορα, όπως έχει συμβεί πολλές φορές και κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο Εγκέλαδος κάποτε θα ξαναχτυπήσει...

Οι σεισμοί, λοιπόν, δεν μπορούν να αποφευχτούν. Κανείς δεν μπορεί, επίσης, να αποκλείσει την πιθανότητα μετά από κάποιο σεισμό, να χτυπήσουν και τη χώρα μας καταστροφικά παλιρροϊκά κύματα. Μπορεί, όμως, να περιοριστεί η έκταση των τραγικών συνεπειών τους, καθώς οι θάνατοι, οι τραυματισμοί και οι βλάβες στα κτίρια και σε έργα υποδομής, είναι συνέπεια όχι μόνο του σεισμού, αλλά κυρίως της σεισμικής «ευπάθειας» του δομημένου, οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Και εδώ ακριβώς εκδηλώνεται - και με δραματικό τρόπο μάλιστα - η πιο τραγική αντίφαση στη χώρα μας: Ενώ από τη μια πλευρά υπάρχει βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή, οπωσδήποτε θα εκδηλωθεί το φαινόμενο, από την άλλη πλευρά υπάρχει η αναλγησία των κυβερνήσεων, οι οποίες αρνούνται επίμονα να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ από το Σεπτέμβρη του 1999, με αφορμή τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας, αλλά και στη συνέχεια με δεκάδες Ερωτήσεις και Επερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή, έχει ζητήσει ουσιαστικά μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Οπως επισήμανε, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, τα παρακάτω ειδικά μέτρα:

Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών της χώρας. Τη μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών, που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές. Μια τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μετεγκατάστασης των πληγέντων. Δημιουργεί την ανάγκη για αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του, καθώς και το συντονισμό τους. Απαιτεί το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στη χώρα μας. Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου, καθώς και των άλλων μεγάλων πόλεων, με προτεραιότητα των αυθαιρέτων, των δημόσιων κτιρίων (νοσοκομεία, σχολεία κ.ά.) και των χώρων συνάθροισης του λαού και της νεολαίας.

Ιδιαίτερα για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές, απαιτείται η ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της Οδηγίας Σεβέζο, που προβλέπει την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και Δήμου.

Τη θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα ανά Περιφέρεια και ανά Νομό. Τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Για το ΚΚΕ, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής, για το οποίο θα πρέπει να κατευθυνθούν σε σημαντικό ποσοστό πόροι και από την ΕΕ, τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός μας.

Για να εφαρμοστεί, όμως, μια τέτοια πολιτική απαιτείται σύγκρουση με τη σημερινή πολιτική και ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης, όπου το κέρδος πρωτεύει και ο άνθρωπος περισσεύει...

Κινητοποιήθηκε η Αθήνα

Νωρίς σήμερα το πρωί προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών που εκτελούσε ειδική πτήση και μετέφερε όσους Ελληνες πολίτες θέλησαν να επιστρέψουν από το Πουκέτ της Ταϋλάνδης. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής και είχε ειδικά ναυλωθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο πλαίσιο των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης για την παροχή βοήθειας στους Ελληνες που βρέθηκαν στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές. Αξίζει, πάντως να σημειωθεί, ότι από τους περίπου 300 Ελληνες τουρίστες, στην ειδική πτήση επιβιβάστηκαν λιγότεροι από 140, καθώς οι υπόλοιποι προτίμησαν να συνεχίσουν τις διακοπές τους!

Για το λόγο αυτό χτες το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καλεί τους Ελληνες «ταξιδιώτες που βρίσκονται ή πρόκειται να ταξιδεύσουν στις πληγείσες περιοχές να έχουν πάρει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και να ενημερώσουν τις κατά τόπους διπλωματικές αρχές για τον τόπο διαμονής τους, έτσι ώστε να είναι εύκολη η επικοινωνία μαζί τους».

Καθώς η πληγείσα περιοχή αποτελεί δημοφιλή προορισμό για χριστουγεννιάτικες διακοπές και μεταξύ των Ελλήνων πολιτών, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κινητοποιήθηκε άμεσα, όταν έγινε γνωστή η διάσταση της θεομηνίας.

Λίγες ώρες μετά το συμβάν, συγκροτήθηκε ομάδα διαχείρισης κρίσεων υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη. Στην ομάδα συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκης, ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΞ πρέσβης Γ. Γεννηματάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Γ. Αντωνακόπουλος, ο Αναπ. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ, Αρ. Καλογερόπουλος, ο Δ/ντής Προξενικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Πρέσβης Δ. Τσικούρης καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η πρώτη ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να επικοινωνήσει με τις ελληνικές πρεσβείες στην Μπανγκόκ (Ταϊλάνδη), στην Τζακάρτα (Ινδονησία) και στο Νέο Δελχί (Ινδία), καθώς και με τις προξενικές Αρχές και τα προξενικά λιμεναρχεία σε πληγείσες περιοχές. Δόθηκε, μάλιστα, οδηγία για συνεχή 24ωρη λειτουργία ελληνικών πρεσβειών σε Μπανγκόκ, Τζακάρτα και Νέο Δελχί. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε τηλεφωνικό κέντρο με στόχο να συλλεγούν πληροφορίες από τους οικείους των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Οταν σχηματίστηκε η πρώτη εικόνα για τον αριθμό των Ελλήνων που βρίσκονταν στην περιοχή, προετοιμάστηκε και αναχώρησε η ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών για το Πουκέτ. Στο αεροσκάφος επέβαινε τριμελής ομάδα διπλωματών και ένας γιατρός. Το αεροσκάφος επίσης μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα για κάλυψη τυχόν πρώτων αναγκών καθώς επίσης και αριθμό υπηρεσιακών διαβατηρίων για άμεση αντικατάσταση τυχόν απολεσθέντων ταξιδιωτικών εγγράφων των εκεί Ελλήνων πολιτών.

Προκειμένου να αποκατασταθεί άμεση επικοινωνία με τους Ελληνες που βρέθηκαν στην πληγείσα περιοχή, δόθηκε εντολή σε Ελληνα διπλωμάτη που υπηρετεί στην Μπανγκόκ να μεταβεί στο Πουκέτ και να οργανώσει τη διαδικασία επαναπατρισμού των Ελλήνων τουριστών.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε επίσης και στην οργάνωση μιας πρώτης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας με μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην αποστολή συμμετέχουν:

  • Η Εκκλησία της Ελλάδας με την MKO Αλληλεγγύη η οποία διέθεσε 5 τόνους επισιτιστικής βοήθειας και είδη ρουχισμού.
  • Oι Γιατροί της Καρδιάς αποστέλλουν 1 τόνο ιατροφαρμακευτικό υλικό και 2 εξειδικευμένους εθελοντές γιατρούς.
  • Οι Γιατροί του Κόσμου αποστέλλουν 4 εξειδικευμένους εθελοντές γιατρούς με τον πλήρη εξοπλισμό τους.
  • Η Ευρωπαϊκή Προοπτική αποστέλλει 2 εθελοντές, ειδικούς στη διαχείριση κρίσεων και στην αποκατάσταση πληγέντων οικισμών.
  • Η Ομάδα Διάσωσης Θεσσαλονίκης αποστέλλει 2 εξειδικευμένα άτομα με πλήρη εξοπλισμό.
  • Το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών - Αναδασωτών αποστέλλει 3 ειδικούς έμπειρους στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, 30 σκηνές χωρητικότητας 360 ατόμων, ειδικά εργαλεία για τη στήριξη ετοιμόρροπων κατασκευών, 20 σιδηρολοστούς, 3 κομπρεσέρ βαρέως τύπου και επιδεσμικό υλικό για 1.000 άτομα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης ανακοίνωσε, τέλος, την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών για τη χορήγηση έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας 150.000 ευρώ προς την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα και 150.000 ευρώ προς την κυβέρνηση των Μαλδιβών.

ΚΚΕ
Συναισθήματα οδύνης και ανησυχίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

Η τραγωδία που έπληξε τη ΝΑ Ασία, από τη μια προκαλεί συναισθήματα οδύνης για το χαμό χιλιάδων ανθρώπων και από την άλλη δημιουργεί ανησυχία για την ανυπαρξία αντισεισμικής θωράκισης της χώρας μας, που βρίσκεται σε ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή.

Δίχως πολιτική γης υπέρ του λαού και όχι του κεφαλαίου, δίχως ελεύθερους χώρους και θωράκιση των κλειστών χώρων μαζικής συγκέντρωσης, δίχως πολιτική λαϊκής στέγης με σύγχρονες προδιαγραφές και άλλα μέτρα, ο τόπος θα είναι έρμαιο των σεισμικών φαινομένων.

Αμεσα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξαγγείλει πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας και ελέγχου όλων των κτιρίων (νοσοκομείων, σχολείων, εργοστασίων κλπ.).

Το όλο θέμα πρέπει να γίνει υπόθεση του λαϊκού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ