Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Επίκαιρο το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας

Ο μεγάλος σεισμός, που χτύπησε την Ασία και προπάντων οι τραγικές συνέπειές του, με τα χιλιάδες ανθρώπινα θύματα και τις ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, επανέφερε το - πάντα επίκαιρο - ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης και στη χώρα μας. Μπορεί, βέβαια, οι σεισμολόγοι να μην είναι σίγουροι αν, με τη μορφή του «ντόμινο», θα προκληθεί ένας μεγάλος σεισμός και στη χώρα μας, ως επακόλουθο του σεισμού των 8,9 Ρίχτερ της Ινδονησίας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η Ελλάδα είναι η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης και ότι αργά ή γρήγορα, όπως έχει συμβεί πολλές φορές και κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο Εγκέλαδος κάποτε θα ξαναχτυπήσει...

Οι σεισμοί, λοιπόν, δεν μπορούν να αποφευχτούν. Κανείς δεν μπορεί, επίσης, να αποκλείσει την πιθανότητα μετά από κάποιο σεισμό, να χτυπήσουν και τη χώρα μας καταστροφικά παλιρροϊκά κύματα. Μπορεί, όμως, να περιοριστεί η έκταση των τραγικών συνεπειών τους, καθώς οι θάνατοι, οι τραυματισμοί και οι βλάβες στα κτίρια και σε έργα υποδομής, είναι συνέπεια όχι μόνο του σεισμού, αλλά κυρίως της σεισμικής «ευπάθειας» του δομημένου, οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Και εδώ ακριβώς εκδηλώνεται - και με δραματικό τρόπο μάλιστα - η πιο τραγική αντίφαση στη χώρα μας: Ενώ από τη μια πλευρά υπάρχει βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή, οπωσδήποτε θα εκδηλωθεί το φαινόμενο, από την άλλη πλευρά υπάρχει η αναλγησία των κυβερνήσεων, οι οποίες αρνούνται επίμονα να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ από το Σεπτέμβρη του 1999, με αφορμή τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας, αλλά και στη συνέχεια με δεκάδες Ερωτήσεις και Επερωτήσεις που κατέθεσε στη Βουλή, έχει ζητήσει ουσιαστικά μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας. Οπως επισήμανε, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, τα παρακάτω ειδικά μέτρα:

Την καταγραφή και παραπέρα έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών της χώρας. Τη μικροζωνική έρευνα και μελέτη των επικίνδυνων περιοχών, που απαιτούν ειδικούς όρους πολεοδόμησης και κατασκευής των κτιρίων ή απαγόρευση δόμησης σε αυτές τις περιοχές. Μια τέτοια μελέτη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μετεγκατάστασης των πληγέντων. Δημιουργεί την ανάγκη για αποφασιστική ανάπτυξη του ερευνητικού έργου και του δυναμικού του, καθώς και το συντονισμό τους. Απαιτεί το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων ειδικών όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ., που πρέπει να ανταποκρίνονται στην οξύτητα του φαινομένου στη χώρα μας. Τον επιστημονικό έλεγχο όλων των κτιρίων του Λεκανοπεδίου, καθώς και των άλλων μεγάλων πόλεων, με προτεραιότητα των αυθαιρέτων, των δημόσιων κτιρίων (νοσοκομεία, σχολεία κ.ά.) και των χώρων συνάθροισης του λαού και της νεολαίας.

Ιδιαίτερα για την ασφάλεια των εργαζομένων στις βιομηχανικές περιοχές, απαιτείται η ουσιαστική και συνδυασμένη εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού, της νομοθεσίας προστασίας από τον επαγγελματικό κίνδυνο και της Οδηγίας Σεβέζο, που προβλέπει την αντιμετώπιση ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

Τη συνεχή ενημέρωση του κόσμου για τη σεισμικότητα της περιοχής όπου ζει και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου τόσο ατομικά, όσο και σε επίπεδο γειτονιάς και Δήμου.

Τη θεσμοθέτηση σχεδίου αντιμετώπισης του φαινομένου σε όλη τη χώρα ανά Περιφέρεια και ανά Νομό. Τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό του μηχανισμού επέμβασης, που θα λειτουργεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων των εργαζομένων και θα επιβάλει τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Για το ΚΚΕ, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας είναι ζωτικής σημασίας έργο υποδομής, για το οποίο θα πρέπει να κατευθυνθούν σε σημαντικό ποσοστό πόροι και από την ΕΕ, τους οποίους έχει πληρώσει πολλαπλάσια ο λαός μας.

Για να εφαρμοστεί, όμως, μια τέτοια πολιτική απαιτείται σύγκρουση με τη σημερινή πολιτική και ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης, όπου το κέρδος πρωτεύει και ο άνθρωπος περισσεύει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ