Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αμπάς: αποστρατιωτικοποίηση της Ιντιφάντα

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Δεν μπορούμε να κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας με τα όπλα. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον αγώνα μας για ελευθερία απέναντι στο Ισραήλ, γιατί η ισορροπία δυνάμεων δε μας ευνοεί. Θα κερδίσουμε μόνο χρησιμοποιώντας ειρηνικά μέσα». Αυτό υπογράμμισε ο υποψήφιος της «Φατάχ» για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σε προεκλογική του ομιλία στη Ραμάλα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Αμπάς εκφράζει ανοιχτά την άποψή του, την οποία είχε διατυπώσει στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Δηλώσεις σχετικά με τις παλαιστινιακές εκλογές έκανε, όμως, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν, μιλώντας στην επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της ισραηλινής Βουλής, δεσμεύτηκε ότι «θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν» για να διεξαχθούν «ελεύθερες, δίκαιες και επιτυχημένες εκλογές» στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Σαρόν ανακοίνωσε, επίσης, ότι προτίθεται να φέρει ενώπιον της Βουλής για τελική έγκριση το σχέδιο αποχώρησης των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, μέσα στο Φλεβάρη, και απείλησε ότι «θα συντρίψει τον οποιονδήποτε Παλαιστίνιο μαχητή προσπαθήσει να εκτροχιάσει τη διαδικασία».

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Σαρόν, πάντως, χτες, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, συνελήφθη και κρατήθηκε για αρκετές ώρες από την ισραηλινή αστυνομία ο υποψήφιος για την προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής Μουστάφα Μπαργκούτι. Ο Μπαργκούτι ηγείται μιας νέας πολιτικής παράταξης, της Εθνικής Παλαιστινιακής Πρωτοβουλίας, και είναι επικεφαλής δικτύου ανθρωπιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, συνελήφθη γιατί δεν είχε άδεια να παραμείνει στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά μόνο να περάσει.

Επίσης, χτες, στη Νάμπλους, ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού σκότωσαν καταζητούμενο στέλεχος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα, κοντά στο διαχωριστικό φράκτη μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 2 μαχητές της «Χαμάς», οι οποίοι, σύμφωνα με την οργάνωση, προσπαθούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό. Πάντως, σε μια κίνηση καλής θέλησης, χτες, άρχισε η απελευθέρωση, από τις ισραηλινές φυλακές, 159 Παλαιστινίων κρατουμένων, λίγους μήνες πριν εκπνεύσει η ποινή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ