Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαμαρτυρία για τα «λευκά κελιά»

Απεργός πείνας που είχε αποφυλακιστεί, διαμαρτυρόμενη για τα «λευκά κελιά» αυτοπυρπολήθηκε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, την πλατεία Τάξιμ, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πρόκειται για τη Σεργκούλ Αλμπαϊράκ, μόλις 26 ετών - γεννημένη το 1978 στη Γερμανία - που με αυτόν τον τρόπο εκδήλωσε τη διαμαρτυρία της για τα λευκά κελιά και τις σφοδρότατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία που εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα παρά τις τυμπανοκρουσίες και τους διθυράμβους του τελευταίου χρονικού διαστήματος, εξαιτίας των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Εξάλλου, η Αλμπαϊράκ ως μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου (DHKC) διώχτηκε και από το 1997 ήταν κρατούμενη στις φυλακές Ουσάκ όπου συμμετείχε στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου για 154 ημέρες. Πρόσφατα είχε αποφυλακιστεί.

Εχει υποστεί εγκαύματα δεύτερου βαθμού, κατά 80% και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της τουρκικής μεγαλούπολης. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 117 πολιτικοί κρατούμενοι κατά τη διαμαρτυρία τους για τα «λευκά κελιά» και την απεργία πείνας μέχρι θανάτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ