Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επιχείρηση κατάργησης της Μέρας της Οχτωβριανής Επανάστασης

Με γοργούς ρυθμούς κινείται η επιχείρηση κατάργησης της Μέρας της Οχτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία. Το ρωσικό Κοινοβούλιο προχώρησε στις 24/12 στην οριστική ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, με ψήφους 226 υπέρ και 104 κατά. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάργησης της Μέρας της Οχτωβριανής Επανάστασης απαιτείται ακόμη η έγκριση της Ανω Βουλής, του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και η συμφωνία του Προέδρου της χώρας, Βλ. Πούτιν.

Να σημειωθεί πως ο «πόλεμος» ενάντια στη Μέρα της Οχτωβριανής Επανάστασης είχε ξεκινήσει όταν ακόμη ήταν Πρόεδρος της Ρωσίας ο Μπ. Γιέλτσιν, ο οποίος μετονόμασε την 7η του Νοέμβρη σε μέρα της «εθνικής συμφιλίωσης». Φαίνεται όμως πως πλέον η αστική τάξη της Ρωσίας δεν αντέχει να γιορτάζεται η μέρα της ιστορικής ήττας της, ούτε καν μετονομασμένη, και προχωρά έτσι στην κατάργησή της.

Ηδη στις 24/12 έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Μόσχα, στο Περμ, στο Οριόλ και σε πολλές ακόμη πόλεις της Ρωσίας, τις οποίες διοργάνωσαν οι Ρώσοι κομμουνιστές ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Οι αντιδράσεις θα συνεχιστούν, αν λάβουμε υπόψη πως στις τελευταίες πολύμορφες εκδηλώσεις πριν ενάμιση μήνα, για τη Μέρα της Επανάστασης, έλαβαν μέρος πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ