Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Τεράστια φλέβα «μαύρου χρυσού»

ΑΒΑΝΑ.--

Κοντά στην ακτή Σάντα Κρουζ ντελ Νόρτε ανακαλύφθηκε πηγή ακατέργαστου πετρελαίου, που μπορεί να αποδώσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια της κλειστής Συνόδου της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη ανακάλυψη από το 1999», σύμφωνα με την εφημερίδα Granma.

Το γεγονός αποτελεί εξαιρετικά καλή, αλλά και συνάμα κρίσιμη, είδηση για το Νησί της Επανάστασης. Καλή, γιατί εξαναγκάζεται να εισάγει τις μισές ποσότητες πετρελαίου - η Κούβα παράγει αυτήν την περίοδο περίπου 75.000 βαρέλια ημερησίως- από τις οποίες έχει ανάγκη από τη Βενεζουέλα υπό ευνοϊκούς όρους στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών. Και κρίσιμη για τη συνεχώς αυξανόμενη προσοχή που δείχνουν οι αμερικανικές πολυεθνικές του πετρελαίου για την εκμετάλλευση του πετρελαίου στην περιοχή που συνοδεύεται φυσικά από τη συνεχώς αυξανόμενη επιθετική πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Η είδηση για την πηγή πετρελαίου ανατολικά της Αβάνας κατά τη διάρκεια διερευνητικής διάτρησης ήταν λίγο - πολύ γνωστή, αποκτά όμως επίσημο χαρακτήρα μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Φιντέλ Κάστρο ότι η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του 2006.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα θαλάσσια ύδατα της Κούβας στον κόλπο του Μεξικού κρύβουν μεγάλες ποσότητες ακατέργαστου πετρελαίου, και κάλλιστα πολύ καλής ποιότητας, εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε θειάφι, ακριβώς όπως εκείνες του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών. Περιοχή, όμως, που μοιράζεται ανάμεσα στις τρεις χώρες και λαμβάνει πολύ ειδικής προσοχής, σε συνάρτηση και με την προσπάθεια για ταχύτατη εξόρυξη και εκμετάλλευση των πολύ πλούσιων αποθεμάτων. Κατά τον Γουάιτ Μπαρμπόσα, ειδικό για θέματα πετρελαίου του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού - UNAM, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα αποθέματα υπολογίζονται σε 100 δισεκατομμύρια βαρέλια, αλλά σε μεγάλο βάθος. «Ο έλεγχός τους αποτελεί μεγάλο ρίσκο που δεν πρέπει να χαθεί για τις αμερικανικές πολυεθνικές», τονίζει και επισημαίνει ότι ανάμεσα στις έρευνες που χρηματοδοτούν οι πολυεθνικές είναι η χρήση της διαδικασίας «καλαμάκι», ώστε «να απορροφηθούν τα κοιτάσματα και του Μεξικού και της Κούβας».

Μέχρι το Σάββατο αναφορικά με το θέμα, στην Κούβα δεν υπήρχαν πολύ σαφή αποτελέσματα των ερευνών και ούτε σαφείς εκτιμήσεις. Ομως, χαρακτηριστική ήταν ότι στην απόφαση της επαναστατικής κυβέρνησης του περασμένου Μαΐου, για τα μέτρα αντιμετώπισης της «νέας εχθρικής ενέργειας» εκ μέρους της κυβέρνησης Μπους, αναφερόταν και η εντατικοποίηση των ερευνών για την εξόρυξη του πετρελαίου. Τρεις τουλάχιστον ξένες πολυεθνικές ενεργοποιούνται ήδη στην Κούβα, όπως η βραζιλιάνικη Petrobas, η ισπανική RepsolYPF και η καναδική Sherritt International. Ανάμεσα στις άλλες ανησυχίες, λοιπόν, των ΗΠΑ, είναι και το πετρέλαιο όπως και η δράση των ξένων και όχι αμερικανικών συμφερόντων πολυεθνικών. Χαρακτηριστικά στην έκθεση των περίπου 500 σελίδων που παρέδωσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για τη δημιουργία των συνθηκών ανατροπής και τη «μετα-Κάστρο εποχή», αναφέρεται ότι μέχρι τη στιγμή εκείνη, δηλαδή την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος, προτείνεται να μελετηθεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της εφαρμογής του τρίτου άρθρου του νόμου «Χελμς Μπάρτον», που προβλέπει την εφαρμογή κυρώσεων σε τρίτες χώρες ή εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κούβα. Εννοείται, ανάμεσα σε αυτές και οι προαναφερόμενες πετρελαϊκές εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ