ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σενάρια για ανασχηματισμό

Σε αναμονή για την επόμενη κίνηση Σουφλιά

Εν αναμονή των επόμενων δηλώσεων - κινήσεων Σουφλιά δείχνει να βρίσκεται το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Οι δε λοιποί της κυβερνώσας παράταξης, υπουργοί και βουλευτές, ανιχνεύουν τις προθέσεις του Κώστα Καραμανλή για το αν και πότε προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η κριτική που άσκησε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, σε κεντρικές κυβερνητικές επιλογές (οικονομία, νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο») προκάλεσε υπόγειες αντιδράσεις από θιγόμενους υπουργούς (με «διαρροές» πληροφοριών από συνεργάτες τους), αλλά και «διαρροές» από κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες απέδιδαν όσα είπε ο Θεσσαλός πολιτικός στην πικρία του, επειδή δεν προτάθηκε για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο περιβάλλον του πρωθυπουργού υπάρχει ανησυχία για το αν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση. Αλλωστε, η δήλωσή του ότι «εάν έχω κάτι να πω, θα το πράξω μετά τις γιορτές», που έκανε την παραμονή των Χριστουγέννων από τη Λάρισα, πήρε το χαρακτήρα πολιτικού μηνύματος προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Την ίδια ώρα, δημοσιοποιούνται σενάρια περί ανασχηματισμού. Βουλευτές, αλλά και υπουργοί φέρονται να επιθυμούν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ανακοίνωση τούτων των αλλαγών, μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και με αφορμή την «αναδιάρθρωση των υπουργείων που ασχολήθηκαν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες», καθώς πολλοί υφυπουργοί, μετά το τέλος των Αγώνων, παρουσιάζονται να έχουν μείνει χωρίς αντικείμενο.

Εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στα χτεσινά «ΝΕΑ» - με αφορμή τις προαναφερόμενες αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ - εμφανίστηκε αντίθετη σε «καπετανάτα» και «μικρομάγαζα», «προσωπικές επιδιώξεις και ατομικές στρατηγικές», με το σκεπτικό ότι πλήττουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

ΠΑΣΟΚ
Προς αλλαγή προσώπων, όχι και πολιτικής

Με την είσοδο στο νέο χρόνο, ο Γ. Παπανδρέου θα εντείνει τις διεργασίες του για τη δημιουργία του «νέου» κόμματός του. Βέβαια, το «νέο ΠΑΣΟΚ» που φιλοδοξεί να «χτίσει» ο Γ. Παπανδρέου, αρχίζει και τελειώνει στην ανάδειξη νέων προσώπων, τα οποία θα ...διαδεχτούν την «παλιά φρουρά».

Η τρίτη μετάθεση του συνεδρίου για τις αρχές του Μάρτη, με προσωπική απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έγινε ακριβώς, για να δημιουργηθούν οι συσχετισμοί που επιθυμεί ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση του κόμματός του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα από το συνέδριο, επιθυμεί να αναδείξει στα «νέα» κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ τους ...δικούς του ανθρώπους. Εξάλλου, μόλις πρόσφατα, κατά τη διάρκεια γεύματος, που παρέθεσε στους δημοσιογράφους δήλωσε ότι στο «συνέδριο θα πέσουν οι μάσκες».

Οπως όλα δείχνουν, το Πολιτικό Συμβούλιο που θα «διαδεχτεί» το Εκτελεστικό Γραφείο, άλλοτε κορυφαίο όργανο της Χαριλάου Τρικούπη, θα έχει πολλά «νέα πρόσωπα» στη σύνθεσή του, αλλά θα συνεχίζει να στηρίζει τις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές των προκατόχων του και την εφαρμογή μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, με την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει «σχέσεις αίματος».

Από την πλευρά τους, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική στις επιλογές του Γ. Παπανδρέου. Η πτέρυγα των «εκσυγχρονιστών» που συγκροτείται από υπουργούς και υφυπουργούς των κυβερνήσεων Σημίτη, ζητά από τον Γ. Παπανδρέου να υπερασπιστεί την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - κάτι που ο ίδιος πάντα κάνει σε μόνιμη βάση - κυρίως γιατί δε θέλουν να μείνουν έξω από τη διεκδίκησης μιας «θέσης» στα κορυφαία όργανα.

Με συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η Β. Παπανδρέου, επιχειρώντας να ασκήσει μια δήθεν «αυτοκριτική» στο ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Πολύ καλά κάνει ο ελληνικός λαός και είναι θυμωμένος και με το ΠΑΣΟΚ και με τα στελέχη του και με εμένα προσωπικά, αν το θέλετε. Είχαμε μεγάλες επιτυχίες, στα χρόνια της διακυβέρνησης, αλλά είχαμε και μεγάλες αποτυχίες, ειδικά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινή ζωή των πολιτών».

Χωρίς, βέβαια, να ασκήσει ίχνος κριτικής στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η Β. Παπανδρέου, όπως εξάλλου και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν με γενικόλογες διατυπώσεις να πείσουν για τις φιλολαϊκές διαθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λειτουργεί το «Παζάρι της Ειρήνης»

Με κεντρικό σύνθημα «Δύναμη στον αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό αγώνα», πραγματοποιείται και φέτος, μέχρι τις 10 Γενάρη 2005, το ΠΑΖΑΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, που οργανώνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ).

Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων δώρων περιμένει τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης στο φιλόξενο χώρο των γραφείων της ΠΕΔΥΕ - Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος.

Το ΠΑΖΑΡΙ της ΠΕΔΥΕ λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, πρωί 9-2 και απόγευμα 6-8 και το Σάββατο 10-1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ